香港長跑網  - 長跑長友

樓主: witchycatcat
打印 上一主題 下一主題

安安日記~~我會乖,唔會再係馬房賴尿啦P.7~~

升級   100%

• 簽到天數: 78 天

請問貓貓近況如何?

升級   0%

該用戶從未簽到

小弟朋友下巴輕輕.....臨上馬打退堂鼓.....

我而家決定收養隻貓,不過有個問題未解決,等catcat在適當時候再向大家交代吧

升級   100%

該用戶從未簽到

各位,尤其是係馬王,謝謝大家對貓貓的關心~~

貓貓取名為"安安",因為我同vv都希望他將來能平平安安,有好人家與他渡過晚年,其實,獸醫估計安安大約8-9歲,但養貓人都知,如貓貓養得好,可以活到19-20歲都有~所以,我們都希望安安能夠快d食肥番,開開心心甘與新主人一同改寫可憐的前半生的生命~~

好多人怕老貓會好快死,怕傷心而唔收養,但我個人認為,如果你與安安真的有個快樂的時光,死亡並不會阻隔你們之間的愛,怕失去而不敢去擁有,這不是真正的愛吧....

報告下安安最新情況:
    安安的大便報告已出,他驗出有2種寄生虫:球虫及一種C字頭既虫(這個英文好長,但e生忘記了中文名),e生開了另一種抗生素予安安杜虫,說這2種虫在動物身上都是常見的,會直接影響安安的腸胃,令他肚all及all爛c,抗生素要食14日左右,如杜唔清就要再繼續療情,直至便便正常番就是成功的先兆~~~

安安很好胃口,每天早上及晚上我放工後,他見我手執罐頭便兩眼放光,他又挑食,大罐較便宜的罐頭,只食一餐,第二餐就唔"so",因為他太過瘦,只有2.9kg(陰公!!),加上而家杜緊虫令肚仔唔舒服,所以我只好忍痛餐餐開極品貓罐頭俾佢"嘆",好多時他更食2-3罐~~而長期放在籠中的乾糧,安安就唔多食~~當然,有美味既罐罐,俾我都唔食乾糧啦~~

我希望安安快d肥番,因為肥番先有更多抵抗力,到時我便會將罐頭減量,否則佢一定食窮我~~~~~~安安......你真係...食窮姐姐啦~~嗚嗚...加上,我家中個8隻大帝,個個睇到安安食罐頭都睇到口水流,我又要多開1-2罐,滿足下8個大帝,否則,又話我偏心~~~我呀,自己食素又慳,有時一餐都唔使$10....

至於安安既cc方面,現在仍然是all爛c,不過,新一輪療情才剛剛開始了1日多,仍all爛c都是正常的~虫呀虫~安安一定可以杜絕你既~~

另外,有關安安既脾性,佢真係一隻好純又乖既貓,我一個人用毛巾包住他食藥都ok,餵藥時他當然有"嗚嗚"的不滿聲,但從來沒有咬或抓我,佢應該知道姐姐餵他食藥都是為他好啦~~~每天早晚,當我清潔籠子時,我會放佢出來行下及食罐頭,佢食完就乖乖甘坐在床邊的地上,睇我做清潔,又邊發出"古古"的滿足聲,從不會跳窗或逃走,所以佢應該是人家養熟而被人遺棄的貓~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 witchycatcat 於 2009-3-23 09:13 發表

貓貓取名為"安安",因為我同vv都希望他將來能平平安安,有好人家與他渡過晚年,其實,獸醫估計安安大約8-9歲,但養貓人都知,如貓貓養得好,可以活到19-20歲都有~所以,我們都希 ...

安安?Onon?貓貓個名改得好呀

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2009-3-23 09:47 發表

安安 = 老人貓貓 = 瘦2.9kg = 可愛乖巧
    onon = 壯年熊貓 = 壯xxxlbs = 英俊瀟洒

升級   0%

該用戶從未簽到

馬王 c hing

cat cat c tse

vv c tse

升級   0%

該用戶從未簽到

安安 = 老人貓貓 = 瘦2.9kg = 可愛乖巧= 英俊瀟洒= 壯xxxlbs = 壯年熊貓 =

.....................onon c hing

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-3-22 18:28 發表

小弟朋友下巴輕輕.....臨上馬打退堂鼓.....

我而家決定收養隻貓,不過有個問題未解決,等catcat在適當時候再向大家交代吧

無論結果係點,小弟都好佩服馬王兄呢份愛心同熱心。

升級   100%

該用戶從未簽到

馬王:

check pm呀~~~

升級   7.15%

開心
  • 簽到天數: 20 天

原帖由 witchycatcat 於 2009-3-23 09:13 發表

貓貓取名為"安安",因為我同vv都希望他將來能平平安安,有好人家與他渡過晚年,其實,獸醫估計安安大約8-9歲,但養貓人都知,如貓貓養得好,可以活到19-20歲都有~所以,我們都希 ...

ctse 你真有愛心,加油 希望安安早日找到新的主人.

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 9 天

catcat ctse 不如妳餋埋安安?

升級   100%

該用戶從未簽到

~~安安日記~~

姐姐昨晚回來好像是發瘋般,對著我的便便大呼小叫,還馬上電話通知那位臨夜帶我去睇生既靚姐姐vv,話我的便便終於不再是水,而是條狀喎....其實當我還在xxx家的時候,我的便便一直都是條狀,只是後來被主人遺棄,在街頭後巷中流離失所,我又不似其他本地貓身手靈活,能跳高跳低搵野食,只能在坑渠中找垃圾充飢,所以就染了球虫及C虫啦~

那時,不知食了什麼加上冷冷熱熱的天氣,我更發起燒來,多天不癒,當後巷店舖的哥哥見到我躺臥在地上時,就說我命不久矣,我用盡氣力聲嘶力竭地吶喊,希望他能施捨我一點點食物,怎知道原來他也跟很多人一樣,對可憐的弱勢社群只是流於評說,說什麼什麼好可憐,話還未乾就頭也不回….在流浪的日子,我深深體會到世態炎涼~~

還記得我剛出世的時候依偎在媽媽身邊,被她聞聞看看,但的溫馨時光往往是短暫的,有一天有幾個人強行將我從媽媽身邊奪去,把我送到一間寵物店內細小的玻璃室中,獨自在那狹小的空間,對著一個便盆及一個冰冷的小球玩具,也不知捱了多少日子,我是誰?我從不能知曉,只在每天來去的客人口中得知我是安哥拉貓,價值$1xxx,當時我明白,在香港這個金錢掛帥的社會中,我只是一堆金錢可以輕易換取的價值,你們不要笑我,五十步笑百步的道理難道你不懂嗎?試問你們的人際關係,有多少是發自真誠內心呢?有時你們連愛情,友情甚至親情也可以用金錢去買或賣~~~不是嗎?

你們人類什麼也以金錢衡量,對名種貓狗的執著,直接促使很多無良的商人在惡劣的環境下人工繁殖我們,為了保持所謂的純種便不斷近親繁殖,而近親繁殖卻容易令DNA有問題,生下的往往是畸形兒,你們說一些偏遠部落的近親婚姻是不文明,那為什麼偏要我們貓貓狗狗去悲劇重演?我的媽媽,終身被困在籠中,不斷被人打什麼吹生針,生命是被下了咒要不斷生產,我聽說她是獨自在冷冰的籠子中離開這個殘酷的世界…

寵物店中每隻可愛的名種貓狗背後其實是一個又一個的血淚故事,你們執著名相無疑是直接支持無良商人的事業,故事仍會延續下去,如果你們仍是如此~~~

升級   100%

鬱悶
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 witchycatcat 於 2009-3-24 09:01 發表
    ~~安安日記~~

姐姐昨晚回來好像是發瘋般,對著我的便便大呼小叫,還馬上電話通知那位臨夜帶我去睇生既靚姐姐vv,話我的便便終於不再是水,而是條狀喎....其實當我還在xxx家的時候,我的便便一直都是條狀,只是後來被主人 ...

catcat, 很感動你對貓貓的關愛。
    當初我都諗住問吓我妹妹的,不過她已養了兩隻,所以都係拒絕了。
    依家知道貓貓有好人家收養,真係非常多謝馬王兄!

希望啲人都知道動物都是有生命的,不要隨便遺棄,等同謀殺生命。

升級   0%

該用戶從未簽到

唉....名種貓如又何?最後變成人類玩完唔要既玩具...

之前catcat話安安前肢有d問題,而家有無好d呢?

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-3-24 11:52 發表
    唉....名種貓如又何?最後變成人類玩完唔要既玩具...

之前catcat話安安前肢有d問題,而家有無好d呢?

安安行路時左前肢有少少問題,唔會好落地受力...
    但我按他前肢時,他是唔痛的....
    我下次同佢覆診時會順便問問e生意見...
    但我諗,因為安安都有番甘上下年紀,前肢如唔痛及無咩大影響既話,免得過都唔會做咩手術啦~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 witchycatcat 於 2009-3-24 12:17 發表

安安行路時左前肢有少少問題,唔會好落地受力...
    但我按他前肢時,他是唔痛的....
    我下次同佢覆診時會順便問問e生意見...
    但我諗,因為安安都有番甘上下年紀,前肢如唔痛及無咩大影響既話,免得過都唔會做咩手術 ...

可能曾經骨折而處理得不好..
    如果無壓神經問題未必急於處理..

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 witchycatcat 於 2009-3-24 09:01 發表
    ~~安安日記~~

姐姐昨晚回來好像是發瘋般,對著我的便便大呼小叫,還馬上電話通知那位臨夜帶我去睇生既靚姐姐vv,話我的便便終於不再是水,而是條狀喎....其實當我還在xxx家的時候,我的便便一直都是條狀,只是後來被主人 ...

catcat:
    做咩咁大感觸呀? 聽到安安健康有好轉真係開心,呢排真係辛苦使妳,妳自己都要保重身體呀。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2009-3-23 09:47 發表

平平都係好名~~

新主人一定會令安安幸福平安~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-3-24 15:36 發表

平平都係好名~~

新主人一定會令安安幸福平安~~

DEE兄,好在小弟週圍睇野,咁都俾我見到此帖...
    貓貓你唔好聽dee兄講,平平果名吸引唔到新主人架....花子安安....勁好多架...

升級   15.26%

該用戶從未簽到

雖然我唔鐘意貓貓(因為佢地成日辦cool,唔采人,又鐘意抓人  )
    (我鐘意狗狗 )
    不過都希望佢儘快搵到新主人啦
    樓主比心機照顧佢牙!!!

p.s.我生平最僧人遺棄動物,買果時又話會點照顧佢點對佢好,養左陣發覺養唔掂就遺棄佢,你當佢地係玩具???我建議d寵物店提供d試養服務比d新人,養唔掂再送返去d寵物店...

p.s.之前本來想養狗狗,不過林林下我又多功課,又要做運動,做野又無咩耐性,所以最後都係無養...希望大家在養寵物前真係要想像下自己日日要帶佢散步,同佢執屎,又要曬時間訓練佢地,你係咪真係有時間同耐性???