香港長跑網  - 長跑長友

有傷的 "您" 著咩鞋 或 起因是?

關閉 [複製鏈接]

升級   40.15%

該用戶從未簽到

有傷既師兄姐講講自己著咩鞋或有冇熱身足夠.

1.受傷位置
2.受傷原因 ( 包括 著咩鞋, 熱身足夠與否, 跑姿)
3.受傷時間
4.康復與否
5.有否後遺症

小弟先:

1.左腳子頭骨膜炎
2. 著左對 mofork
3. 08年9月
4. no
5. 唔 G

thank you

升級   1.35%

該用戶從未簽到

1.右外膝(itb)
2.落斜
3.09年1月
4.已康復
5.未見有..希望o吾好有

升級   44.2%

該用戶從未簽到

1.右小腿
2.操得太密, 休息唔足夠
3.09年1月
4.康復
5.否

升級   53.45%

該用戶從未簽到

1.受傷位置: 左小腿
2.
受傷原因: .操得太密, 休息唔足夠, 跑姿有問題
3.
受傷時間: 091
4.
康復與否: 差不多康復
5.
有否後遺症: 希望無啦

升級   27.67%

• 簽到天數: 4 天

原帖由 卓卓 於 2009-3-17 18:43 發表

1.受傷位置
    3.受傷時間
    4.康復與否
    5.有否後遺症

小弟先:

1.左腳子頭骨膜炎
    2. 著左對 moforkjhikhkghuty ...

mofork !!!

orz

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

1) 左右腳外膝
    2) 前掌落地 (唔肯定)
    3) 右腳05年7月 and 左腳08年尾kappa 30K落斜
    4) 好似康復咗
    5) 希望冇

升級   1.35%

該用戶從未簽到

[quote]原帖由 kf1977 於 2009-3-27 16:48 發表

右腳05年7月 and 左腳08年尾kappa 30K落斜

.........落斜o吾好o甘快,否則好易乃野

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 randyip 於 2009-3-17 21:44 發表
    1.右外膝(itb)
    2.落斜
    3.09年1月
    4.已康復
    5.未見有..希望o吾好有

Randy 兄,

你右外膝受傷之後, 有無睇醫生攪攪佢, 還是有得佢自行康復. 小弟都是可能是因落斜太快而令右外膝受傷.

升級   1.35%

該用戶從未簽到

回復 9# 的帖子

kopo 兄...我沒有看醫生,只是勤做伸展動作,由其是desmond 兄所介紹的動作,有一點可能各位ching/ctse未必認同的,大約傷後第3個星期,就是每次練習/比賽前,沒有做拉根,只做熱身/慢跑,完成練習後,才做伸展/拉根動作。

希望以上小小受傷經驗能幫到師兄la。

升級   40.15%

該用戶從未簽到

原帖由 randyip 於 2009-3-28 23:02 發表
    kopo 兄...我沒有看醫生,只是勤做伸展動作,由其是desmond 兄所介紹的動作,有一點可能各位ching/ctse未必認同的,大約傷後第3個星期,就是每次練習/比賽前,沒有做拉根,只做熱身/慢跑,完成練習後,才做伸展/拉根動作。

...

Randyip 師兄, 小弟的受傷醫療法是 [ 休息 + 查/服用適當的藥物 ] ,康復進度唔錯喔.

落斜防止受傷方面:
    1, 可以加厚鞋(毯)
    2,以其他方法落,如單車,或行落黎.
    3,減底跑落斜的次數
    4,做gym,加強腿步肌肉
    5,落斜時,以腳尖接地先 <---呢個唔太肯定??

如有錯,請指正喔  

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 randyip 於 2009-3-28 23:02 發表

...

唔該晒 RANDY兄, 我現在每日做冰敷及拉筋, 希望盡快好番, 可以去沖圈.

另外, 多謝你今日比我搭你順風車, 等我唔使諗, 淨係跟住你跑就得. 帶傷仍可成功保持SUB50的成績.

升級   92.85%

該用戶從未簽到

原帖由 卓卓 於 2009-3-17 02:43 發表

1.受傷位置
    3.受傷時間
    4.康復與否
    5.有否後遺症

1)  left heel
    2)  run too much ( Asics 2120, 2130, Kayano 13)
    3)  Aug 07 - Sept 08
    4)  not completely but better
    5)  yes, turned into bone spur now.

升級   40.15%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2009-3-29 19:01 發表

唔該晒 RANDY兄, 我現在每日做冰敷及拉筋, 希望盡快好番, 可以去沖圈.

另外, 多謝你今日比我搭你順風車, 等我唔使諗, 淨係跟住你跑就得. 帶傷仍可成功保持SUB50的成績.
    原帖由 lvrunner 於 2009-3-30 11:31 發表

1)  left heel
    2)  run too much ( Asics 2120, 2130, Kayano 13)
    3)  Aug 07 - Sept 08
    4)  not completely but better
    5)  yes, turned into born spur now.

kopo1128 & lvrunner 師兄多多休息喔,待完全康復才可以發揮得更好黝 .

升級   57.37%

該用戶從未簽到

1. 脛前外肌, 脛前內肌2. 因換上新鞋Mizuno wave rider 12. 本人有扁平足, 有訂造鞋墊, 但新鞋中弓support唔夠
    3. March 09
    4. 漸康復
    5. 未知

升級   0%

該用戶從未簽到

1. http://www.sportsinjuryclinic.ne ... /peroneusbrevis.htm
    2. 唔知點解, 可能對nike cusion唔夠
    3. 25 mar 09
    4. 康復中
    5. 冇啩

btw, 以上嘅網可以找出大部份容易受傷嘅部位, 及有d治療建議, 不過再詳細d就要subscribe 先睇到.

升級   40.15%

該用戶從未簽到

都係個句,假如受傷/未完全康復,一定要以盡量休息為主,湲步跑也免了,待完全康復後再起行也不遲....
    雖然我知道練開跑有團 "火" ,但受傷的過程依然堅持去馬,只會拖延康復時間,甚至有長遠的後遺症...... 拎得起,放得底 才是致勝之道.  

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 83 天

1.受傷位置右腳指公)
    2.受傷原因 著新鞋, 味精農)
    3.受傷時間4月1日跑左16k彼開始痛.)
    4.康復與否指甲里長了個水泡.昨晚刺穿左.開始唔知有水泡.剪指甲時發現甲邊有少少淤.再剪深d就突然流出淡紅色液體.好恐怖.今朝唔再痛)
    5.有否後遺症下次買鞋會記得預多半碼.指甲可能會掉出來.長過新的.但呢個過程可能要幾個月~~~)

升級   40.15%

該用戶從未簽到

原帖由 零下十度 於 2009-4-5 13:49 發表
    1.受傷位置右腳指公)
    2.受傷原因 著新鞋, 味精農)
    3.受傷時間4月1日跑左16k彼開始痛.)
    4.康復與否指甲里長了個水泡.昨晚刺穿左.開始唔知有水泡.剪指甲時發現甲邊有少少淤.再剪深d就突然流出淡紅色液體.好恐怖.今朝唔再痛)
    5.有否後遺症下次買鞋會記得預多半碼.指甲可能會掉出來.長過新的.但呢個過程可能要幾個月~~~)

Lulu 師姐好好保重啊,與此同時請報上那對令您受傷的味精型號出黎吧 .....
    比心機休養唷,如果需要睇醫生,我有個 suggest ,價錢幾合理架~  

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 83 天

原帖由 卓卓 於 2009-4-5 20:16 發表

Lulu 師姐好好保重啊,與此同時請報上那對令您受傷的味精型號出黎吧 .....
    比心機休養唷,如果需要睇醫生,我有個 suggest ,價錢幾合理架~  

味精濃"歪打11".其實都有著過下.但都系跑幾k.
    今日隻腳就唔覺痛,但重有液體流出
    岩岩用左d消毒水黎洗
    痛到飛起
    都唔知知洗唔洗睇大夫
    唉~睇下過多兩三日點先算(真攞命)
    好彩 今日都跑到