香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

運動過後最好飲碗薑湯

升級   68.6%

該用戶從未簽到

最近天氣不常,容易生病,特別是運動過後,所以在網上找來一些知料希望有用。

各位做運動的朋友要多保重啊! 運動過後最好飲碗薑湯,因運動過後身體血氣會下降,抵抗力會變弱,好易着風寒,除了運動過後要保暖外,回家整碗薑湯,驅驅寒氣,

薑湯做法: 拍扁舊薑,放入水中大火煮滾,然後收到最細火繼續煮約20分鐘,熄火放入冰糖,攪溶冰糖後即可飲用,好易

生薑是辛溫之品,能發汗解表、祛風散寒,很多民間驗方治療風寒型感冒都用生薑做主藥,所以當人遭遇風吹雨淋、風寒侵襲時,及時服用薑湯,能取得不錯的效果。
另外,並非所有感冒都適宜服用辛溫的薑湯發汗來治療。中醫將感冒分為風寒、風熱等不同類型。風熱感冒屬於人體傷于風熱,如果這時再服用生薑類溫熱藥,就如同火上澆油,更加重內熱,所以此時喝可樂薑湯不僅不能防治感冒,還可能加重感冒病情。
那麼感冒了如何區分風寒、風熱感冒呢?首先 要看病因,如果是受了風寒,則患者會感覺全身怕冷,流涕,且舌苔淡白,此種類型可選擇喝薑湯;而風熱患者往往會有發熱症狀,喉嚨痛、流黃涕、大便幹結,此類病人建議選用辛涼的藥物泡水喝,如菊花、金銀花、板藍根等沖水喝,或者吃些銀翹解毒顆粒等中成藥,對症施治。
+1 0
上一篇︰最喜愛的漫畫下一篇︰新丁巫婆報到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   68.6%

該用戶從未簽到

食薑都得,不過唔好成隻來

升級   65.79%

該用戶從未簽到

多謝ching分享
小弟曾多次冬天練跑後染上風寒, 下次可以試下飲

升級   27.67%

• 簽到天數: 4 天

有即沖的嗎? 我真係唔知喎

咁方便, 買d番去下次跑完沖來飲

我都覺長課後好易病...

升級   0%

該用戶從未簽到

多謝ching分享!!
    但真係要搞清楚係風寒 或風熱 先!!

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 2 天

我次次跑完都流鼻水,試下會唔會好些

升級   100%

鬱悶
  • 簽到天數: 37 天

回憶早幾年行毅行者, 行到茅坪時, 有位山友用柴火煲薑茅燙供參加者飲用。飲後有暖身暖胃的效果。勁正!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Jrun2009 於 2009-3-19 16:29 發表
    回憶早幾年行毅行者, 行到茅坪時, 有位山友用柴火煲薑茅燙供參加者飲用。飲後有暖身暖胃的效果。勁正!

係呀,年年都有,阿叔真係唔話得~~

第一年飲完真係好正好舒服,近兩年去到果度都未係好攰,又趕時間,所以無飲~~

升級   68.6%

該用戶從未簽到

原帖由 Jrun2009 於 2009-3-19 16:29 發表

我都係想起有位山友,都十幾年前啦,希望有機會多謝佢

升級   0%

該用戶從未簽到

多謝師兄分享,每次加里數跑完都病,等我試下煲先!THANKS!

升級   7.15%

開心
  • 簽到天數: 20 天

多謝師兄分享

升級   77.6%

該用戶從未簽到

毅行者果檔薑茶, 係由山友行擺的, 十幾年前已經有, 通常會擺在馬鞍山近茅平一處. 上年行都仲有, 不過就唔見左老闆 lu..

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 colemen 於 2009-4-23 12:15 發表
    毅行者果檔薑茶, 係由山友行擺的, 十幾年前已經有, 通常會擺在馬鞍山近茅平一處. 上年行都仲有, 不過就唔見左老闆 lu..

行毅行出左一身汗又一身汗, 飲杯薑荼真你好舒服, 暖在心.

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

我而家呢個季節次次游完水都有事....