香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

運動家有新野 ^^

升級   7%

該用戶從未簽到

今日係旺角波鞋街既運動家睇野..無意中發現佢地既Asics系列返左TARTHERS ! 但係國產版來的...但都要 $949...但有九折...各位有興趣可以睇睇 !
+1 0
上一篇︰元朗同屯門運動舖收幾點下一篇︰二零零九年陸上兩項鐵人聯賽 – 比賽 2 (延期至31/5/09)

升級   0%

該用戶從未簽到

我前日行過唔見有...
我想睇下咩款 tim~

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 8 天

個人意見,雖然貴啲,Tiger都係買日版好啲。

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   26.84%

開心
  • 簽到天數: 3 天

回復 2# 的帖子

是這款(quote)白色黑間,但不見黑色紅間。

登錄/註冊後可看大圖

升級   100%

• 簽到天數: 78 天

前幾日在九龍城都見到這對,價錢都好似一樣。重有一款Tarther Slim見文師兄着過,鞋踭位是黃色的,鞋舌有虎步兩個字,勁靚。
    原帖由 新類型跑人 於 2009-3-20 17:10 發表 是這款(quote)白色黑間,但不見黑色紅間。

登錄/註冊後可看大圖

升級   7%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-3-20 10:34 發表

其實日版同埋大陸版價錢相差得唔多
    大陸版有特價時一買無妨~

唔知10K賣國版他化幾錢? 因為見運動家就$949有九折

另外想問下...其實日版同國版有乜分別?/

升級   7%

該用戶從未簽到

原帖由 angkso 於 2009-3-20 20:06 發表
    前幾日在九龍城都見到這對,價錢都好似一樣。重有一款Tarther Slim見文師兄着過,鞋踭位是黃色的,鞋舌有虎步兩個字,勁靚。

都係運動家? 我尋日又唔見有SLIM版BRO

升級   100%

CHing, 唔係運O家,係C記,近舊機場。內有很多老虎鞋。不過唔覺有日版 Skysensor....烹表 
    原帖由 Ringo 於 2009-3-20 22:04 都係運動家? 我尋日又唔見有SLIM版BRO

升級   7%

該用戶從未簽到

原帖由 angkso 於 2009-3-20 23:13 發表
    CHing, 唔係運O家,係C記,近舊機場。內有很多老虎鞋。不過唔覺有日版 Skysensor....烹表  

係咪近麥記 ?? 佢賣他化幾錢呀?

升級   100%

係呀,日版Tarther好似千二三,國產就9百幾。好似有個會員價。他們個綱頁好似有相和價錢。
    原帖由 Ringo 於 2009-3-20 23:25 發表 係咪近麥記 ?? 佢賣他化幾錢呀?

升級   100%

Ringo CHing,
    比條Link 你,
    http://www.cksports.com.hk/band/asics/picture/shoe/pages/TJR238-0104_JPG.htm
    這就是我見文師兄着果對
    原帖由 angkso 於 2009-3-20 23:29 發表 係呀,日版Tarther好似千二三,國產就9百幾。好似有個會員價。他們個綱頁好似有相和價錢。

升級   27.67%

• 簽到天數: 4 天

咁又真係差唔多價錢, 點解唔買日版...

但係多幾百蚊又分分鐘可以買多對鞋... 好矛盾呀

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Ringo 於 2009-3-20 22:02 發表

唔知10K賣國版他化幾錢? 因為見運動家就$949有九折

另外想問下...其實日版同國版有乜分別?/

如果要買特價中國制... 等機會去深圳萬象城買~

日版用既物料較好, 日本制做 QC 好 D...
    日本人出好野只日版只供內銷.. 中國制俾全世界人.. 所以香港有既日版鞋, 應該都係 D 老細在日本訂

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Keroro_stephen 於 2009-3-20 23:43 發表
    咁又真係差唔多價錢, 點解唔買日版...

但係多幾百蚊又分分鐘可以買多對鞋... 好矛盾呀hgjD088" />" />hj

其實我當時買..
    日版 16XXX, 中國制 12XXX YEN... 爭埋大約三百蚊左右...

升級   26.84%

開心

可能仍然有人對所謂“日本版”和“日本製”有所混淆;其實“日本版”通常是指那些專供應日本市場的產品,可以是“日本製”或“中國製”(視乎個別型號),正如上圖那款日本版Tarther Alivio 2就是中國製,據我所知現在於運X家、運X國、10000米、C記等行貨都是同款的“日本版”。

而究竟是“日本製”的、還是“中國製”的比較好著,就十分 subjective。就物料而言,“日本製”的“Tarther Japan”的避震膠主要物料是傳統的“Speva”,而“中國製”的“Tarther Alivio”是較新的“Solyte”,理論上新的應該比舊的好(不太肯定)。論穿著感,一些“師叔”輩的跑手(沒有年齡歧視),會喜歡比較軟的Speva製的Tarther Japan,但最近一些新進跑手會覺得新的中國製Tarther Alivio會比較“有反應”而避震也很理想…… 但到底那種好,“咁就你諗你啦”

以上是綜合小弟認識的跑友(有老有嫩)和跑步店的老板的意見。

補充一下,現時行貨都有“日本製”的“Tarther Japan”供應,但貨源非常之不穩定。

升級   52.3%

該用戶從未簽到

運動家開始嘗試售賣比賽級數tiger
    非常支持! 希望大家有機會都支持下, 等運動家以後能引入更多款色

升級   26.84%

開心

原帖由 orce 於 2009-3-21 20:33 發表 運動家開始嘗試售賣比賽級數tiger非常支持! 希望大家有機會都支持下, 等運動家以後能引入更多款色

如有留意行情(因小弟家住旺角區,所以經常逛波鞋街),就會知道運X家於上季已經有賣比賽款的ASICS跑鞋,如Tarther Alivio第一代和Excalibur 3。

升級   7%

該用戶從未簽到

原帖由 新類型跑人 於 2009-3-21 20:48 發表

如有留意行情(因小弟家住旺角區,所以經常逛波鞋街),就會知道運X家於上季已經有賣比賽款的ASICS跑鞋,如Tarther Alivio第一代和Excalibur 3。

真係難選擇...都唔知tarther好定skysensor....係想for半馬同全馬用的 !

升級   68.42%

該用戶從未簽到

原帖由 Ringo 於 2009-3-21 22:35 發表

真係難選擇...都唔知tarther好定skysensor....係想for半馬同全馬用的 !

小弟呢兩隻都有. 始終覺得tarther跑起來會比較好一點.
    雖然望落去感覺skysensor避震會比較好d.
    但跑全馬根本分別不大. tarther有石墨底爪地力會比較好一點.

本來都想叫個同事過去日本跑全馬,順便幫我買一對紅色tarther~~
    但係日元偏高....都係算了....一對日版asics可以買到2對多mizuno....
    都係同自己講比心機跑好d成績吧~~