香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

兆聰賽後檢討紀錄~

升級   3%

該用戶從未簽到

各位ching/ctse ,大家好

我由中學已經有跑步,不過接觸長跑只是近呢幾個月的事,
所以長跑成績只有2次完成全馬(over5小時),110km(46’04-nike08),
同埋今日畢拉山15k -1’24’09.希望將來我長跑的紀錄會越來越多.
因為我再次發覺跑步真係好好玩,所以特別開個blog紀錄,
鼓勵自己要認真d去跑

畢拉山紀錄如下:
一開始不習慣跑山,跑到20分鐘左右停落黎行左一分鐘左右,
幸好有ching在我背後叫加油,令我想起自己穿著長跑網的衫當然要盡力跑,
所以我就算知道自己耐力不足,餘下路程都要頂埋去.
去到第一個水站,時間為29’25左右,之後路線轉為平坦,
而我又搵到個速度和我差不多的人,一路跟佢跑到第2個水站,
時間為1’04’20,原來跟人跑真係舒服好多,
可惜過左第2個水站後他就爆左,唯有走自己,
13k時間為1’15’10,最後跑埋去完成時間為1’24’09.
比自己目標1’30’00快左d,但應該可以跑得更好

ps. 今日見到好多ching,而且每個都很強,
   有很多目標去追了^^

+1 0
上一篇︰Polar表電池問題下一篇︰美國日本大人氣 : sofsole 鞋墊

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 3 天

今日第一次見師兄~~唔係成日比賽都可以跑到2次全馬~厲害
    得閒黎遠d join下我地d約跑啦~好好玩架

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

恭喜Kwoksiu開blog大吉, 長跑長有.

升級   0%

該用戶從未簽到

恭喜ching 開blog 大吉, 長跑長友, 長blog 長有~

升級   3%

該用戶從未簽到

好呀,我都知道大家約跑好開心,
    可惜星期六/日下午我都要返學,
    不過我都會盡量參與大家的活動

升級   3%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-3-22 22:31 發表
    恭喜Kwoksiu開blog大吉, 長跑長有.

感謝叮叮噹ctse支持,大家長跑長有

升級   3%

該用戶從未簽到

原帖由 kcchu 於 2009-3-23 09:49 發表
    恭喜ching 開blog 大吉, 長跑長友, 長blog 長有~ " />" /> " />" />

ching,你好呀,大家都要長跑長有

升級   0%

該用戶從未簽到

恭喜ching開blog大吉..
    打算10k做個咩好時間呀?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kwoksiu 於 2009-3-22 18:36 發表
    各位ching/ctse ,大家好

我由中學已經有跑步,不過接觸長跑只是近呢幾個月的事,
    所以長跑成績只有2次完成全馬(over5小時),1次10km(46’04-nike08),
    同埋今日畢拉山15k -1’24’09.希望將來我長跑的紀錄會越來越多 ...

kwoksiu ching:
    小弟有緣係渣打跟你一齊衝線,一定大力支持ching開blog,以後大家一齊努力啦。
    你10K個時間都非常好呀,只要比心機練,應該仲有好大進步空間。

升級   3%

該用戶從未簽到

原帖由 cookie97 於 2009-3-23 11:01 發表
    恭喜ching開blog大吉..
    打算10k做個咩好時間呀?

曲奇ctse,你好呀,
    我暫時目標係想每個10k的比賽都比之前要快,
    真係遇到阻礙先再想如何再突破

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kwoksiu 於 2009-3-23 12:28 發表

曲奇ctse,你好呀,
    我暫時目標係想每個10k的比賽都比之前要快,
    真係遇到阻礙先再想如何再突破

咁你近排仲有冇參加比賽呀?
    希望你每次10K比賽也能PB成功...

升級   3%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-3-23 11:41 發表

kwoksiu ching:
    小弟有緣係渣打跟你一齊衝線,一定大力支持ching開blog,以後大家一齊努力啦。" />" />
    你10K個時間都非常好呀,只要比心機練,應該仲有好大進步空間。" />" />

有幸跟大圍兄一起衢線真係好開心,出年我應該會轉跑10k,
    不想再未學行先學走了,明明不夠耐力偏走去跑全馬,
    所以只有睇住大圍兄跑全馬3'30了.

升級   3%

該用戶從未簽到

原帖由 cookie97 於 2009-3-23 12:31 發表

咁你近排仲有冇參加比賽呀?
    希望你每次10K比賽也能PB成功...

有呀,4月12日報左復活跑10k,
    之後有可能報埋4月26日個比賽.
    始終有比賽才較有動力去跑

升級   3%

該用戶從未簽到

尋日跑完15k後,夜晚又同朋友打了3小時籃球,所以今日起身小腿有點緊,
    打算夜晚跑慢d,放鬆返d肌肉.
    頭2k開10'20,之後隻腳沒咁緊+落斜就令我越跑越快,
    最後連原本的目的都忘了

利東=>深水灣  約4.2k   19'02

回程時就真係jog回去

3月總計里數: 4+15+4.2= 23.2k

升級   3%

該用戶從未簽到

星期五真係好想黎邪神ching個分享會,不過又約左ive班朋友跑+慶祝生日,
    所以都係要下星期先可以再去,去少一堂真係學少好多野" />" />

1730去到葵涌運動場,一開始就跑一小時當熱身,
    之後就到主菜, 400interval,
    因為已經就幾年沒跑400m,
    所以決定帶住女同學跑,起碼沒咁辛苦

我被要求帶佢地跑1'20 x 6, 每個休4分

1) 1'20  2) 1'19  3)1'18
    4) 1'19  5) 1'20  6) 1'03

佢地跟到第3個就跟唔到,
    最後一個就跑同埋d 男仔跑
    跑到1'03都有點意外,
    因為感覺仲未上到力,
    始終太耐沒跑快,係要時間適應.

最後做埋cool down,神腿2式(第3式未學到)就走去食飯

ps 原來阿炳識梁兄??
    可能長跑界真係幾細

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 3 天

邊個阿炳??
    kwok兄你d速度都唔講得笑~~~咁睇你長跑既進步空間仲好大
    你班女同學都好快下~~1"20跟到3個都唔錯架喇

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kwoksiu 於 2009-3-28 11:33 發表
    星期五真係好想黎邪神ching個分享會,不過又約左ive班朋友跑+慶祝生日,
    所以都係要下星期先可以再去,去少一堂真係學少好多野" />" />" />" />

1730去到葵涌運動場,一開始就跑一小時當熱身,
    之後就到主菜,  ...

kwoksiu兄:
    你d速度好勁呀,真係後生可畏。

升級   3%

該用戶從未簽到

原帖由 sleung2002hk 於 2009-3-29 16:25 發表
    邊個阿炳??
    kwok兄你d速度都唔講得笑~~~咁睇你長跑既進步空間仲好大
    你班女同學都好快下~~1"20跟到3個都唔錯架喇

阿炳叫姜敬華(反正佢唔會上黎呢到掛" />" /> )

至於速度由於以前主項是400m,
    所以就算幾年沒跑要跑返58秒內都可以,
    不過耐力就差d,希望仲可以進步

升級   3%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-3-29 19:33 發表

kwoksiu兄:
    你d速度好勁呀,真係後生可畏。

大圍兄,你的耐力,精神力亦是我學習的目標,
    希望我可以跟大家一起進步

升級   3%

該用戶從未簽到

30-3-2009

今日去運動場跑,先來5圈熱身,本來都唔想跑咁快,不過被人追住就不自覺快左

2'01 2'02 1'58 1'35 1'10 total:8'46

之後就做抬腿,跨步,神腿2式,節奏動作,
    最後跑多個變速就cool down了

200快 100慢 x 5圈,平均快都keep到37-38,慢就1'30

雖然200m38秒對比係其他ching唔算快,
    但我都跑得幾辛苦,可能我體力真係唔夠啦,
    維持唔到個步速
    為左跑港運會800m,4x100,4x400,
    看來在速度和體力方面要訓練多d