香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 兆聰
打印 上一主題 下一主題

兆聰賽後檢討紀錄~

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 3 天

原帖由 kwoksiu 於 2009-3-29 22:41 發表

阿炳叫姜敬華(反正佢唔會上黎呢到掛" />" />" />" /> )

至於速度由於以前主項是400m,
    所以就算幾年沒跑要跑返58秒內都可以,
    不過耐力就差d,希望仲可以進步

原來係佢....我知邊個喇~~我好似未win過佢...岩岩場tolo佢快我成40s

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

恭喜Kwoksiu開blog大吉, 長跑長有.  You have very good talent in running por - add oil ah!

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax

升級   3%

該用戶從未簽到

原帖由 sleung2002hk 於 2009-3-31 13:04 發表

原來係佢....我知邊個喇~~我好似未win過佢...岩岩場tolo佢快我成40s

嗯,梁兄你09渣打快過阿炳,
    佢仲話30km時快過你3分幾鐘,
    不過最後比你慢1分鐘過終點,
    所以你最少有贏過佢一次

升級   3%

該用戶從未簽到

原帖由 blurmax 於 2009-3-31 13:28 發表
    恭喜Kwoksiu開blog大吉, 長跑長有.  You have very good talent in running por - add oil ah!

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax

感謝blurmax ching, 我只是很喜歡跑步,亦都會為此而努力,
    希望大家都長跑長有

升級   3%

該用戶從未簽到

1-4-2009

自問沒有耐性一個人跑,
    有時set左既program都因為可以由自己隨便改,
    所以往往都半途而廢,又或者要到有比賽前1-2個星期才有心跑.

呢2日夜晚放工時都想跑,但回到家時又懶了" />" />
    換了是以前隨時又唔跑幾個月了,
    不過在呢度開左blog,亦見到各位ching/ctse的努力,
    所以我都想學下各位ching/ctse.

今晚我利用睇波的時間一路做節奏跳,
    跳一分鐘,抖一分鐘,結果跳到半場我支力到頂唔到訓左" />" />

2-4-2009
    熱身25分鐘,之後神腿2式,基本體能.

原本打算跟馬王ching的餐,1000@7,800@5,600@4,400@3.
    不過唔多想一個人跑,所以就在運動場找對手,
    跟左個外國人跑2k~10'45

之後見到有班女仔沖300,我又跟埋去跑左2個( 1'02, 1'04)
    抖左陣自己黎多2個400 (1'04,1'12) ,
    中間大約抖3分鐘.跑左4個就肚餓走人

感想: 可能尋日節奏跳得多,小腿有點脹令我不敢全力沖,
    看來節奏跳都是要隔日做

升級   3%

該用戶從未簽到

呢個幾星期都沒跑,取而代之就係行左2日山同打左一次籃球
    由於疏於訓練,今日復活跑都係打算用來測試下自己,時間並唔重要

不過,到運動場時才發現右膝腫左" />" /> ,
    唔知係幾時整到,可能係行山時唔小心啦.
    問題未至於跑唔到,只係覺得好唔自然....
    但黎到唔跑我又做唔到(我從南區來的),
    最後都係頂埋佢

今次有計劃地唔帶錶跑,打算用舒服的步速去完成,
    最好臨尾要有力沖回來啦.睇下會做咩時間.
    一路上都係保持到均速,過左8k後見對腳沒咩時就去多段.
    跑到最後時以為一入運動場就過終點,
    點知仲要跑足成圈先過." />" /> (明明佢工作人員同我講得返500m我先沖)
    ..呵呵,令我過早發力添,
    尾300m真係想行返黎.
    還好見到重上同阿堅ching在影相,
    點都要頂埋去啦" />" />
    我覺得幾滿意了,起碼做到賽前的目的
    時間就等候公報

ps 跑完後的檢討
    1. 明知自己耐力不足,今次如果不是早左小小發力,我覺得自己真係分配得幾好
    2. 最近一個月只keep到一星期一次跑步,如果想要進步真係完全唔夠
    3. 唔帶錶唔知時間真係幾好,對於不是造時間的我不會帶來壓力

pps 下一次的10k應該是nike了,仲有大把時間去訓練" />" />

升級   3%

該用戶從未簽到

睇返4月12日個比賽我既大會時間居然係45'29,
    估唔到咁都pb左38秒,照計當日我又飲水又唔迫自己去追人,
    時間應該慢過之前??而且亦沒有做過什麼特訓,
    當然唔會係能力上進步左啦.
    咁唯一解釋就係做好左個均速吧,
    沒有像上次nike10咁被人/手錶時間影響到,
    好記得上次有幾k走3'30內,又有幾k走5'00外 ,
    冇計...見人過我就去追,追完沒氣又要抖....
    所以上次跑完真係辛苦好多,
    今次未至於輕鬆,但感覺舒服囉,
    真係要好好記底今次的經驗

未來至9月前都係主力速度(其實是因為耐力不足吧 ),
    餐單就只食400m和800m的in好了.
    如果接近番以前既pb時才再開始訓練體能

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kwoksiu 於 2009-4-12 12:51 發表
    跑到最後時以為一入運動場就過終點,
    點知仲要跑足成圈先過.(明明佢工作人員同我講得返500m我先沖)
    ..呵呵,令我過早發力添,
    尾300m真係想行返黎.
    還好見到重上同阿堅ching在影相,
    點都要頂埋去啦  

我見到個300m 我都好想行, 我都同你一樣以為一入場就沖線...好明顯係比之前講得番500m 既工作人員老點左, 當時都諗: 岩岩過9k 牌無耐, 咁快就500m!!?
    入到場有一刹那真係諗過算啦, 都係行番去, 但一方面諗之前個9.7k 都無行, 而且週圍又有好多長跑網既ching/ctse 打氣, 無理由而家先黎行掛!!?
    所以點都死頂埋去...

升級   3%

該用戶從未簽到

原帖由 kcchu 於 2009-4-15 15:49 發表

我見到個300m 我都好想行, 我都同你一樣以為一入場就沖線...好明顯係比之前講得番500m 既工作人員老點左, 當時都諗: 岩岩過9k 牌無耐, 咁快就500m!!?
    入到場有一刹那真係諗過算啦, 都係行番去, 但一方面 ...

肥哥哥~其實講訓練我相信你一定咁會跑唔到,
    不過可能你同我一樣預計終點就在不遠處,
    當知道原來未到時,精神一下了放鬆(甚至放棄了),
    所以最後才跑得那麼辛苦,
    看來在精神方面我仍有尹善的空間

升級   100%

開心

師兄你45"好閒ja~~~仲有大把進步空間~~加油啦
    話時話阿炳係邊到練架~~有機會請教下佢

升級   3%

該用戶從未簽到

在邪神兄的分享會上學到了不少動作,
    今晚的菜單如下:
    慢跑15分熱身
    神腿前後三式
    節奏跳 1分@2
    老虎跳 1分@2
    原地抬腿跳 40秒@2
    草地加速跑3圈
    cool down 結束

最開心係聽到唔少跑步理論,從中發現自己的動作好多都做錯左,
    咁都好,起碼知道自己仲有改善的空間
    另外,發覺做邪神三式時的辛苦程度比起的沖400時有過之而沒不及.
    呢個問題從上一次分享會時已經發現,應該是呢d動作用左我平時沒用的肌肉,
    哈哈~點解好似越學越多問題^^

不過有樣野好清楚,就係我由始至終都是開心地跑步.
    (或者就係你逃避辛苦才一直沒有進步吧~呵呵)

升級   3%

該用戶從未簽到

原帖由 sleung2002hk 於 2009-4-18 10:37 發表
    師兄你45"好閒ja~~~仲有大把進步空間~~加油啦
    話時話阿炳係邊到練架~~有機會請教下佢

多謝梁兄睇起我, 我會好好改善自己耐力問題.

至於阿炳佢通常在葵涌運動場跑,
    聽佢講好似一星期最少4日(佢教青衣ive田徑隊)
    所以平日去到應該會見到佢

升級   3%

該用戶從未簽到

今日去運動場跑步,跑左7個大圈熱身,
    之後就做神腿3式.節奏跳

其實今日主要都係試新買的釘鞋,
    感覺唔錯,跑左一個300m,一個200m,一個800m,
    時間沒計到,但太耐有落釘了,
    只用前腳掌跑真係幾支力.
    最後趕回家食飯就cool down走人

升級   3%

該用戶從未簽到

自上次更新之後已經有太半年沒跑過,
    原因唔係傷病,而係因為懶同怕辛苦,
    但既然決定再次面對全馬的話,
    現在真係要開始操練返.
    雖然我既訓練係好隨意,
    但各位ching/ctse如有意見請賜教,謝謝

29-11-2009
    隔左咁耐沒跑,突然間報呢個比賽
    所以對今次迪士尼半馬都不抱期望,
    當日照原訂目標5min/k前進,總算順利跑到10km,
    時間為50分正,沒帶錶之後的pacing反而keep得更好,
    雖然照步署完成了一半,不過眼看前面追不到的跑手,
    所以10-15km時真係好想放棄,繼續盲沒目的地前進
    還好之後遇上10km的人潮,要不是遇上他們,
    我可能真係捱唔到返黎~
    在人群中安全地左穿右插地慢慢前進,
    最後以1’50’00完成…作為第一次跑半馬,
    就算保持唔到5min/k跑完,但起碼全程都沒行過,
    我覺得已經係一個唔錯的開始,
    時間就留返下一次再跑時破吧^^

30-11-2009
    尋日跑完半馬,但身體沒想像中累,所以去運動場加操,
    先以約5min/k跑左4km,之後開始做返d動作,
    如大小抬腿,跨步,鴨仔行,神腿六式等,
    一個人做少左休息時間真係好難頂,
    最後做左4set就諗下今日玩咩~
    想跑interval但又沒錶…
    結果選擇左跟人尾跑,先是跟宇宙的ching跑(步速約5min/k),
    跑完2k被發現轉跟曲奇ctse跑2k(步速約6min/k) ,
    之後自己執多2k((步速約4’30min/k)
    總算跑到今日目標既量10k..

之後做3set體能(掌上壓x20,situpx20,俯臥撐x15)
    做完體能後先聽到宇宙今日的program係400m x 30(每個2分鐘,休息1分鐘)
    想跟但估唔到自己隻手抽筋= =,尋日又係跑到半路隻手開始累,
    迫於無奈下撤退,看來在訓練長跑的同時,我亦要開始上身的訓練.
    Ps 離全馬只有3個多月,訓練要全速進行

升級   100%

開心

聰兄~~咁激玩全馬丫~~仲有3個月~~俾心機丫

升級   0%

該用戶從未簽到

亞聰ching,原來你尋日跟了我跑2K呀....
    我只係慢跑作recovery run咋....
    遲有機會在運動場碰面啦...

升級   3%

該用戶從未簽到

原帖由 sleung2002hk 於 2009-12-1 00:04 發表
    聰兄~~咁激玩全馬丫~~仲有3個月~~俾心機丫

梁兄~其實今次係第4次跑全馬,
    不過之前3次都沒訓練就去跑,
    結果3次都剛好在時限前行返黎,
    今次會準備多d,操多d長課,希望可以跑足全程

升級   3%

該用戶從未簽到

原帖由 曲奇 於 2009-12-1 07:01 發表
    亞聰ching,原來你尋日跟了我跑2K呀....
    我只係慢跑作recovery run咋....
    遲有機會在運動場碰面啦...

嗯~我在你身後20m左右,
    我預計自己星期一同星期五都會去運動場跑,
    有機會再跟ctse跑

升級   3%

該用戶從未簽到

2-12-2009

利東>深水灣  約5k(時間沒計)

跑到深水灣時肚餓,決定搭車回家開飯.

3-12-2009

香港仔海旁來回跑  6k (約40分鐘)

4-12-2009

本來可以刷新紀錄連跑5日,但被阿媽禁止我出門口 ,
    佢話日日都跑好易整傷,唉,結果又俾藉口我休息,
    本來打算每日跑好少都要keep住跑,
    可惜~可惜...........

ps. 暫時都係重量不重質,目標是12月有160km

12月   共跑 11k

升級   7.45%

該用戶從未簽到

亞聰師兄,努力加油呀。