香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 兆聰
打印 上一主題 下一主題

兆聰賽後檢討紀錄~

升級   3%

該用戶從未簽到

哈哈~組織完啦,有REPORT打我都唔怕,
最緊要就係難忘,
如果成績好就更加開心啦

升級   3%

該用戶從未簽到

25-2-2010

在葵芳運動場慢跑1小時,
輕輕鬆鬆咁跑下(約5'30/k),
呢幾日早左訓似乎真係有用,
起碼沒馬鞍山8k既問題出現.
預計星期日有可能sub4,

2月已跑116k

升級   3%

該用戶從未簽到

渣打賽前操練里數統計:

MON
TUE
WED
THU
FRI
SAT
SUN
TOTAL
22/2 -28/2
10K

15/2 - 21/2
8K
8K

08/2 - 14/2
12.4K
7K
32K
51.4K

01/2 - 07/2
18K
15.6K
12K
45.6K

25/1 - 31/1
4K
7K
2K
18K
16K
15.4K
62.4K

18/1 - 24/1
18K
15K
20K
53K

11/1 - 17/1
10K
3K+3K
18K
10K
5K
10K
59K

04/1 - 10/1
10K
10K
10K
7K
5K
10K
52K

學大圍兄整個訓練表出黎後先發現,我由開始時好有心咁日日跑10k,
到之後已經開始懶啦...特別是新年那個悠長假期" />" />" />" /> ,
真係睇到都覺得自己不足,明明已經遲左好多先開始,
仲要學人偷懶.......
算啦,反正跑步都是為了開心,
太過斤斤計較唔係好事

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞聰 於 2010-2-24 20:55 發表

哈哈~組織完啦,有REPORT打我都唔怕,
最緊要就係難忘,
如果成績好就更加開心啦

睇返你上次32K長課個表現,你跟sub4團隊pacing應該冇問題,又唔怕自己走亂pacing~
呢兩日加碳、加水、加油呀!

升級   15.67%

該用戶從未簽到

聰兄  
以你平均5:30=1k 完成全馬應該無問題
明天一起加油   到時見

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 3 天

聽日跑成點都好~~~~記得要笑 ~加油啦

升級   3%

該用戶從未簽到

2010渣打全馬後感~

4點鐘起身準備,未夠5點半已經到左彌敦道,
    等下朋友,吹下水,去下廁所咁….結果交埋行李時離開跑時間得返15分鐘= =,
    為左避免太遲上線會塞人,所以唔熱身都要早d排隊
    原本一早黎就係想早d熱身,結果反而仲衰過上年
    零熱身開跑,見到揸旗既ching就跟上去.
    2k分別係5’48,6’12,之後我已經聽唔到有ching報時啦
    .
    未去到奧運站右腳腳板底有d抽筋既跡象,
    應該係出汗太多而引起,所以之後每個水站我都飲最少3杯水.
    飲完水之後真係再沒抽筋既反應,但飲得多時就得多.
    去到12k既頂唔順去個wc,出黎後已經唔見左4小時支旗lu.
    由於自己沒帶錶唔知跑咩時間,唯有用舒服既步速去前進啦.

跑到20k時見到大鐘時間約為1’56’04,估計sub4機會不大,
    所以更加放鬆去跑,反而咁開始追上前面既ching,
    本來都以為自己無意間加快左,但我估計應該捱到返去,
    所以都由得自己盡情咁跑.

去到30k時間為2’50’00,上年我就係過左30k就行,
    今年一過30k我就鼓勵自己, 我已經超越自己啦^^
    呵呵~突然間覺得時間已經唔重要啦.
    之後繼續前進,又不停飲水,食蕉
    去到西隧前忍唔住再去wc,好在今次唔駛排隊,
    唔算浪費好多時間.

一入西隧,眼見前面唔係好多跑手,
    所以我索性合埋眼跑(隱約見到面前1m既景象),
    如果唔係hkyen ching同我講野,
    我應該全程都唔會開眼.不過合埋眼跑真係幾舒服,
    因為令我見唔到上斜既路XD

出左西隧,一見到個太陽後我又被打敗啦.
    身體就好似被蒸發緊咁沒晒水份..
    好想飲水~加左少少速趕去水站補給,
    慢慢行飲夠4杯水再出發,跑到39K左右,
    自己突然沒左動力跑(估計是之前突然加速影響),

即時行左2K....
    行到灣仔碼頭有CHING打氣,仲同我講前面有影相位時,
    我又俾D心機跑埋去,再次起步後仍然有心有力地跑,
    不過咁即係反映我沒理由行左2K,再一次輸左俾意志添,真失敗,
    去到最後1K,見到時間為4’02’20,~我仲以為已經4’1x’xx左右,
    如果一早知道仲有sub4既希望,我就唔行啦.
    但見到比自己想像中要快既時間都開心既
    去到sogo附近見到一眾長跑網的ching,ctse在兩旁打氣,真係好感動,
    最後過終點時間為4’07’30,係就係pb左成個鐘,
    但如果全程跑返黎的話,時間再慢d我都會好滿意.
    由第1次全馬未夠8k開始行,220k,330k,
    今年跑到39k先行的話,我估出年我應該跑得晒

總結今年全程對腳都沒投訊,夜晚仲有餘力去job返幾k,
    完全反映出有準備同沒準備既差別

完成左全馬後,暫時會將目標放在5k10k,
    始終太長距離我真係頂唔順….

升級   0%

該用戶從未簽到

聰聰尋日跑得幾好呀,時間好平均,差少少o者,如果係上年既賽道到天氣sub-4 完全無難度呀,出年再加油~~

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

回復 107# 的帖子

師兄,
    我係你兩分鐘後返到終點~
    只記得在4 小時09 分

升級   15.67%

該用戶從未簽到

原帖由 亞聰 於 2010-3-1 15:08 發表
    2010渣打全馬後感~

等下朋友,吹下水,去下廁所咁….結果交埋行李時離開跑時間得返15分鐘= =,
    原本一早黎就係想早d熱身 ...
    聰兄 恭喜 恭喜 明年更上一層樓

升級   20.25%

該用戶從未簽到

原帖由 亞聰 於 2010-3-1 15:08 發表
    2010渣打全馬後感~

原本一早黎就係想早d熱身 ...

師兄~~~哈哈我係西隧到嘈住你等你冇得合埋眼 唔好意思

見你出左西隧成支箭咁走左 上得幾有力呀
    之後d又短既上上落
    落 真係跑到人冇曬心機呀

我隻cheap cheap唔放水錶又係西
    隧死左 出左西隧都唔知咩時間
    其實我一直都係跑既 點知死到
    灣仔碼頭 我諗住沖啦 不過左腳抽左根
    但我都冇放棄sub4 ga
    之後只好用右腳 死死下咁番黎 周圍係好多長跑網既師兄師姊 但我隻腳痛到七彩 只可以死狗咁既樣
    到左維園 今年終點果到好似長左咁 見到個鐘個4字 哈哈 衰左
    聽番首fiona既下次下次啦~~~下次下次 下次大概可以
    Anyways~~~大家都加油啦

升級   3%

該用戶從未簽到

原帖由 sleung2002hk 於 2010-2-27 23:11 發表
    聽日跑成點都好~~~~記得要笑 ~加油啦

多謝梁兄~最後1k見到咁多ching,ctse支持打氣,
    我幾辛苦都會笑得出

升級   3%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2010-3-1 15:16 發表
    聰聰尋日跑得幾好呀,時間好平均,差少少o者,如果係上年既賽道到天氣sub-4 完全無難度呀,出年再加油~~

無錯~出年再黎過,
    今年雖然sub4唔到,但都唔係差好遠,
    下年有更多時間準備,我都係時候挑戰下sub330 ,
    就算唔得,當俾個目標自己都好

升級   3%

該用戶從未簽到

原帖由 ChARsoN 於 2010-3-2 00:45 發表
    師兄,
    我係你兩分鐘後返到終點~
    只記得在4 小時09 分

CHARSON CHING~未有機會認識ching,
    或者分享會時打過招呼吧

升級   3%

該用戶從未簽到

原帖由 跟跑員yat 於 2010-3-2 01:27 發表
    聰兄 恭喜 恭喜 明年更上一層樓

多謝YAT 兄, 你全馬跑咩時間?
    渣打當日未有正式見到ching,
    希望遲d有機會一齊係南區跑下先
    (想搵人陪沖圈 )

升級   3%

該用戶從未簽到

原帖由 hkyen 於 2010-3-2 10:34 發表

師兄~~~哈哈我係西隧到嘈住你等你冇得合埋眼 唔好意思

見你出左西隧成支箭咁走左 上得幾有力呀
    之後d又短既上上落落 真係跑到人冇曬心機呀

我隻cheap cheap唔放水錶又係西隧死左 ...

哈哈~講笑o者,有ching一齊跑起碼好過弧軍上路,
    我出西隧後加怏左係因為要飲水,
    不過突如其來的加速,
    間接令我在39k到回唔到氣,好在ching沒跟上黎,
    如果唔係累左ching就唔好.

黎緊ching有咩目標呢?
    我地時間相約,一齊跑應該都幾舒服

升級   3%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2010-2-26 12:19 發表

睇返你上次32K長課個表現,你跟sub4團隊pacing應該冇問題,又唔怕自己走亂pacing~
    呢兩日加碳、加水、加油呀!

大圍兄~我sub4 唔到啦
    不過就算沒錶沒人帶,覺得自己個pacing都keep到既,
    如果唔係天氣咁熱,應該可以跑得好d.

ps. 恭喜大圍兄跑出水準

升級   3%

該用戶從未簽到

出左成績

名次  性別名次名次 組別                                                                    大會時間     個人時間    10公里      半程時間   30公里

1105 1028 218 MMS 20634 KWOK SIU CHUNG 郭兆聰 Hong Kong 04:07:51 04:06:00 00:58:21 01:55:32 02:50:03

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞聰 於 2010-3-2 13:40 發表
    出左成績

名次  性別名次名次 組別                                                                    大會時間     個人時間    10公里      半程時間   30公里

1105 1028 218 MMS 20634 KWOK SIU CH ...

聰兄,差好少就sub4啦~比起去年進步了很多..繼續努力呀..明年跑個330。

升級   15.67%

該用戶從未簽到

原帖由 亞聰 於 2010-3-2 13:14 發表

多謝YAT 兄, 你全馬跑咩時間?
    渣打當日未有正式見到ching,
    希望遲d有機會一齊係南區跑下先
    (想搵人陪沖圈 )
    渣打全馬28.02.10 大會時間 3:56:40  個人時間 3:52:04
    因天氣熱潮濕 所以不做時間(唔博老命)唔想抽筋和中暑 因此輕鬆跑  心想輕鬆4時內完 開跑排在最後出發 唔同人迫 慢大會時間4:30 起步 頭2k  跑下塞下跑下塞下大會時間16:30 全程都輕鬆跑 沒有出現抽筋和呼吸困難 飲水企定定飲  last 1k 1k=約4:30 界了大部分跑手   全程最多8成半力跑   個人時間平均1k=5:30