香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

跑步時間長了

升級   5.26%

該用戶從未簽到

跑步進入第三星期.

上兩個星期每次只能跑 4k (30 mins).
今個星期每次跑了 4.8k (35 mins) .
+1 0
上一篇︰歡迎 cfchan 加入長跑網管理人員大家庭﹗下一篇︰2009 畢拉山15k越野賽 by leefs

升級   0%

該用戶從未簽到

恭喜你,慢慢加下加下就可以再跑長d架啦,不過要留意對腳有無投訴(痛唔痛),努力加油!

升級   27.67%

• 簽到天數: 4 天

練下練下就可以越跑越遠la

長跑長有!

升級   5.26%

該用戶從未簽到

多謝 allanccl 兄提示, 希望遲d可以跑到60mins.
    我見有d CHing 跑10k 都係有 5x mins. 好想好似佢地o甘

升級   0%

該用戶從未簽到

每天慢跑30分鐘雖然可以達到鍛煉的目的,但減肥效果甚微。如果你想跑步減肥,運動時間不能少於40分鐘,否則無論強度大小,減肥效果都不會明顯。
    開始時唔使理個速度的盡量跑耐d,我以前都好慢,減肥後自然會跑快架啦,我而家(3月8日沙田10K)48分幾鐘完成了,你都得架! 努力加油!

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 2 天

原帖由 allanccl 於 2009-3-24 09:22 發表
    每天慢跑30分鐘雖然可以達到鍛煉的目的,但減肥效果甚微。如果你想跑步減肥,運動時間不能少於40分鐘,否則無論強度大小,減肥效果都不會明顯。
    開始時唔使理個速度的盡量跑耐d,我以前都好慢,減肥後自然會跑快架啦 ...

多謝師兄資料,我一向都係跑半小時左右,交下寒課,現在會嘗試跑超40分鐘,睇下有無改善

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 hobbywet 於 2009-3-24 10:12 發表

多謝師兄資料,我一向都係跑半小時左右,交下寒課,現在會嘗試跑超40分鐘,睇下有無改善

跑步減肥的文章

跑步是這樣減肥的.pdf

81.97 KB, 下載次數: 90

升級   5.26%

該用戶從未簽到

好, 下次挑戰40分鐘先.

ohoh! 發現原來跑了不只4.8k.
    我通常跑 "6, 7, 8" 號線 x 4次.
    12個圈 = "6, 7, 8, 6, 7, 8, 6, 7, 8, 6, 7, 8" = 5.376k

https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=671&extra=page%3D1

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 leekakin 於 2009-3-24 11:07 發表
    好, 下次挑戰40分鐘先.

ohoh! 發現原來跑了不只4.8k.
    我通常跑 "6, 7, 8" 號線 x 4次.
    12個圈 = "6, 7, 8, 6, 7, 8, 6, 7, 8, 6, 7, 8" = 5.376k

https://www.longrun.hk/forum/viewthread.p ...

無錯,我也是跑第六線的,大約是440米,我寧願你跑慢點,但係時間就長點,超過40分鐘,這樣比較容易達成減肥目標。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 leekakin 於 2009-3-23 11:20 發表
    跑步進入第三星期.

ching 努力加油, 持之以恆一定可以跑得更長更遠的~

祝長跑長有~

升級   6.05%

該用戶從未簽到

原帖由 leekakin 於 2009-3-23 11:20 發表
    跑步進入第三星期.

小弟初跑都只能跑機8分鐘
    現在已經可以跑10k
    ching 加油呀

升級   5.26%

該用戶從未簽到

昨晚落雨, 不但冇去跑步.
    重去o左睇戲 (食爆谷, 飲可樂) tim

罪過, 罪過!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 leekakin 於 2009-3-25 10:46 發表

昨晚落雨, 不但冇去跑步.
    重去o左睇戲 (食爆谷, 飲可樂) tim

罪過, 罪過!!

今朝下著雨,小弟都跑番粒幾鐘,感覺良好,回家立即沖涼洗衫,我唔會比籍口自己既,我一定會達到減肥目標的。
    師兄唔好講兩聲罪過就放過自己,要克服自己既為食同惰性呀! 努力加油,你做得到既!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 SuperMT 於 2009-3-25 09:28 發表

小弟初跑都只能跑機8分鐘
    現在已經可以跑10k
    ching 加油呀" />" /> " />" />

咁你到可以跑10k時需時幾耐ar

升級   6.05%

該用戶從未簽到

原帖由 wadee 於 2009-3-25 12:31 發表

咁你到可以跑10k時需時幾耐ar

59分幾~雖然時間好慢
    不過我知道在進步中

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 SuperMT 於 2009-3-25 13:30 發表

59分幾~雖然時間好慢
    不過我知道在進步中

都算ok ge 了

升級   5.26%

該用戶從未簽到

今日用了allanccl兄既提示.
    把時間增加至40mins 及長度增加至6.7k

我要介口呀!!!!!!!!!!!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 leekakin 於 2009-3-26 00:06 發表

Keep住呀! 唔好比藉口自己偷懶,一定成功既,一齊努力加油!

升級   6.05%

該用戶從未簽到

原帖由 leekakin 於 2009-3-26 00:06 發表

好快就可以跑10K~加油

升級   5.26%

該用戶從未簽到

SumperMT兄,
    我都希望快d跑到10k

大家知唔知最近的一個10k 馬拉蟲係幾時呢?