香港長跑網  - 長跑長友

樓主: lewischan
打印 上一主題 下一主題

自由式游得慢

升級   84.4%

該用戶從未簽到

游水的野,真係好難
以我自己為例, 我成日都笑人要比錢學游水,因為我四式都係自己睇睇下,然後自己再試試下,咁就游到,不過只係停係游到,但係游極都唔快

自從玩鐵人開始,只係游到就唔夠,所以就開始搵教練,試過1對2, 但係o果時個教練唔係好夠經驗,所以學左幾堂,佢就無咩教到我

跟住跟會游,跟會游有個好處就係好多唔同水準的人比你比較,無咁悶,不過教練未必成日可以睇到你的技術

要游得好,真係要搵個好教練,因為游水同跑步好唔同,跑步的話,體能好,即使技術唔夠好,都可以快;但係游水,如果無技術,體力幾好都無用,反而用錯力同水摶鬥會又慢又辛苦

大家要比心機呀!

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

九龍公園好呀
我又想執下自由式

升級   50%

該用戶從未簽到

原帖由 長毛 於 2009-3-24 00:51 發表
叮噹師姊
如果跟班會求其d,跟個人會細心d,但係$會貴d

睇埋你樓上樓下post,原來你係想,又要馬兒好,又要馬兒不吃草!!!!!

升級   95.79%

該用戶從未簽到

我都嚟分享吓:

小弟都三十幾歲人,  才學游自由式, 最初先報康文班, 游咗两個游季, 四式都叫做學埋。

跟住参加鐵人總會嘅初、中級鐵人班, 覺得好好玩, 同時知道自己嘅泳術, 有很大的改善空間!

講番跑步, 技術生硬外,  柔軟度不足,耐力欠奉下, 經常抽筋加易受傷。

單車就只屬初級組, 只可以在路上移動嘅階段。

自2007年3月開始接觸"三項鐵人"運動, 真喺獲益良多, 體能上大大提升, 動作協調能力都有改進。

不單身體健康咗, 情緒上都受 '安多芬' 影響, 變得樂觀咗!

各位師兄、  師姐:  享受運動帶來嘅樂趣, 超越自我!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cfchan 於 2009-3-23 23:22 發表

我睇書同u-tube自學的!

u-tube? 厲害 , 厲害

升級   84.4%

該用戶從未簽到

原帖由 beginnerandrew 於 2009-3-24 21:50 發表
我都嚟分享吓:

小弟都三十幾歲人,  才學游自由式, 最初先報康文班, 游咗两個游季, 四式都叫做學埋。

跟住参加鐵人總會嘅初、中級鐵人班, 覺得好好玩, 同時知道自己 ...

極之同意呢位Ching所講, 運動真係好大益處!
齊來做運動

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 DIY 於 2009-3-24 19:53 發表

睇埋你樓上樓下post,原來係想,又要馬兒好,又要馬兒不吃草!!!!!

DIY,
    你講緊邊個"你"呀? 唔知道前文後理, 就冇端端話人.
    答非所問, 小妹咪唔答佢囉!

升級   0%

難過

原帖由 ee_tpk 於 2009-3-24 09:49 發表
    唔係單對單..都幾 dependent 佢果期收到幾多人..
    通常在九龍公園游

唔該ee先, 上次聽妳講過, 不過地點遠唔考慮.
    唔想游完拖住疲累身軀坐長途車回家.
    我會留意屋企附近區域.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-3-24 23:31 發表

唔該ee先, 上次聽妳講過, 不過地點遠唔考慮.
    唔想游完拖住疲累身軀坐長途車回家.
    我會留意屋企附近區域.

或者考慮下康文署果 d ....
    如果你 prefer 教練小班教學
    我可以幫你問問我教練佢(or 佢 d 朋友)會唔會在新界西教水...

升級   50%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-3-24 23:26 發表

DIY,
    你講緊邊個"你"呀? 唔知道前文後理, 就冇端端話人.
    答非所問, 小妹咪唔答佢囉!  

叮叮噹師姊.我好似唔係講緊你.你係咪會錯意呀,
    我話緊個"你"= 長毛師兄

升級   0%

難過

原帖由 beginnerandrew 於 2009-3-24 21:50 發表
    我都嚟分享吓:
    跟住参加鐵人總會嘅初、中級鐵人班, 覺得好好玩, 同時知道自己 ...

謝謝分享.
    恆常做運動, 身體心情好, 大家繼續努力.

小妹以前認為係人人有雙腳都識跑步, 有把口就會唱歌.
    自從正式學唱歌, 認真去練歌, 才知道要發揮天賦的潛質(talent), 要付出許多時間心力去練習(practise), 提升自覺性(self-awareness), 細心聆聽觀察(observation)自己同別人, 嘗試再嘗試不斷作各方面的調整(adjustment).

跑步同唱歌有許多共通點, 學習同練習過程很相似, 大部份人天生會唱歌會跑步, 但要充分發揮潛質, 進步空間很大, 即使很有天份的人也要付出努力去練習.

老師的話: "我可以示範你睇, 話你聽咩係好同唔好, 教你練習的方法, 但要靠你自己的練習去嘗試, 冇人可以代替你的練習"
    大家繼續努力吧!

升級   0%

難過

原帖由 DIY 於 2009-3-24 23:37 發表
    叮叮噹師姊.我好似唔係講緊你.你係咪會錯意呀,
    我話緊個"你"= 長毛師兄

I see. 唔寫名, 好容易令人誤會架!
    以為我偷少便宜, 唔俾$學游水.

升級   0%

難過

原帖由 ee_tpk 於 2009-3-24 23:37 發表
    或者考慮下康文署果 d ....
    如果你 prefer 教練小班教學
    我可以幫你問問我教練佢(or 佢 d 朋友)會唔會在新界西教水...

我有留意康文署屯門元朗啲泳術改良班, 想學完班先再跟教練學.
    一班人學冇咁大壓力. 一四, 二五, 時間未配合到.
    唔知道附近有咩泳會, 有小組教學呢?

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-3-24 23:54 發表

老師的話: "我可以示範你睇, 話你聽咩係好同唔好, 教你練習的方法, 但要靠你自己的練習去嘗試, 冇人可以代替你的練習"

完全道出我自學游泳的歷程 雖然比其他人較遲達到目標,但記憶會更深刻

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-3-25 00:02 發表

我有留意康文署屯門元朗啲泳術改良班, 想學完班先再跟教練學.
    一班人學冇咁大壓力. 一四, 二五, 時間未配合到.
    唔知道附近有咩泳會, 有小組教學呢?

可以試試下個月去屯門泳池個notice board睇睇,睇下有無合適的泳班!

升級   0%

難過

原帖由 cfchan 於 2009-3-25 00:21 發表

可以試試下個月去屯門泳池個notice board睇睇,睇下有無合適的泳班!

好啦!
    夏天游多啲水, 練吓心肺功能同改善技術先, 希望有一天可以嘗試渡海泳.

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2009-3-24 22:21 發表

u-tube? 厲害 , 厲害

而家練緊自由式手腳交叉協調動作
    即係伸直左手,用右腳打水,反之亦然!

升級   54.2%

該用戶從未簽到

睇埋你樓上樓下post,原來你係想,又要馬兒好,又要馬兒不吃草!!!!! [/quote
    DIY,
    你係未睇請楚所有post,定還是你理解能力低呢?
    唔通你係我肚裡面條蟲,咁你都知我諗嘜嘢
    原來係你想馬兒好,係你想要馬兒不吃草
    未知必人的用意就不要亂咁搭訕
    我和馬兄的用意係想多d人入嚟分享游泳心得
    而我回複叮噹師姊的post,係想話比佢聽一對一會好過成班人
    你唔明白人哋嘅用意就不要網下結論。
    你@唔@呀DIY朋友

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cfchan 於 2009-3-25 00:38 發表

而家練緊自由式手腳交叉協調動作
    即係伸直左手,用右腳打水,反之亦然!

cf hing, 有無練習下打水球既運動員 ( 頭保持o向水面 固定向前 ) ,
    基本上好難游得好 , 以前練既都係競賽泳式 , e + 要改變泳式
    high elbow, 多用上肢 , 左 / 右呼吸 ,
    有時响泳池自己練水 , o個 救生都覺得好好奇 , 點解我泳 我 5 下我便
    升個頭上水望一望

u-tube, 教既 , 真係易學難精 , 雖然自己用對短 fin 練踢水 ,
    但踢水反而係最弱一環 , 學極都學唔到個頻率