香港長跑網  - 長跑長友

各位ctse 做gym會唔會帶手套

升級   0%

該用戶從未簽到

各位ctse, 想問下做gym會唔會帶手套, 什麼情況下要帶, 好處在哪裡?

有沒有什麼品牌好介紹, 質料方面有什麼好提議, thank you

升級   0%

該用戶從未簽到

我連舉鐵都唔戴

如果 ctse 因為舉鐵而買手套..最好買 d 有得 lock 手腕既... nike 大約 199....

升級   93.33%

該用戶從未簽到

我做gym時好少帶手套,因為玩得好輕,都唔係好想帶.
帶都係有fd送左對比我,佢係度時,就比下面先帶...
我果對係Nike嚟架

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Qoo 於 2009-3-25 09:55 發表
我做gym時好少帶手套,因為玩得好輕,都唔係好想帶.
帶都係有fd送左對比我,佢係度時,就比下面先帶...
我果對係Nike嚟架" />" />hk

我都想請教點解帶手套??? 是否因為有手汗...易"扇"

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 nc 於 2009-3-25 09:59 發表

我都想請教點解帶手套??? 是否因為有手汗...易"扇"" />" />" />" />

如果係 nike 一百蚊鬆 d 果 d... 都係"線"手....
其實戴手套一來吸收手汗無咁線... 二來係舉鐵舉得多好易起"枕"... 要用手套避免起枕 (你知女仔起枕... )
如果唔要"線"手.. 就要買 d 手掌有膠既手套 (nike 大約 159)... 有埋 lock 手腕就要 199....

一百蚊鬆 d 果 d... 就唔好買啦.... (但如果去到 outlet 見到 40 蚊一對就一買無妨)

p.s. 如果唔係做 weight lifting... 應該不需要手套...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-3-25 10:45 發表

如果係 nike 一百蚊鬆 d 果 d... 都係"線"手....
其實戴手套一來吸收手汗無咁線... 二來係舉鐵舉得多好易起"枕"... 要用手套避免起枕 (你知女仔起枕..." />" /> )
如果唔要"線"手.. 就要買 d 手掌有膠既手套 (ni ...

唔怪得很多男士做gym都帶手套

升級   93.33%

該用戶從未簽到

有d舊式機個拉環為防滑,用力拉時都幾棘手...
不過我幾喜歡手掌果粒枕... 咁先代表我勤力嘛
話時話呀!上BODYCOMBAT時亦見唔少師兄師姐帶手套,唔知為左好睇d定有作用呢

升級   85.79%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-3-25 10:45 發表

其實戴手套一來吸收手汗無咁線... 二來係舉鐵舉得多好易起"枕"... 要用手套避免起枕 (你知女仔起枕..." />" /> )
如果唔要"線"手.. 就要買 d 手掌有膠既手套 (ni ...

舉鐵時會用,為安全亦要避免起枕.
但覺得Nike薄得嚟有啲扇,
依家用緊valxx,厚啲保護多啲,但熱啲局啲...

升級   54.9%

該用戶從未簽到

小弟去gym玩weight training時都會戴上手套,可以減少手掌磨擦無更痛
少d起枕架~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Qoo 於 2009-3-25 22:04 發表
有d舊式機個拉環為防滑,用力拉時都幾棘手...
不過我幾喜歡手掌果粒枕... 咁先代表我勤力嘛" />" />
話時話呀!上BODYCOMBAT時亦見唔少師兄師姐帶手套,唔知為左好睇d定有作用呢" />" />

手套定係手帶 ?
我想都係出拳果陣好睇 d... 隻手唔會鬆"泡""泡" 咁... 動作標準 d~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-3-24 23:09 發表
我連舉鐵都唔戴 " />" />

如果 ctse 因為舉鐵而買手套..最好買 d 有得 lock 手腕既... nike 大約 199....

ee ctse, 我試過nike 的女裝款, 難穿難除, 我都是想買有魔術貼那款, 但我還未知做gym點解要帶手套

升級   0%

該用戶從未簽到

ee c tse, nike d 手套 (粉blue) 好薄喎! 着得我好辛若,  我睇中GOMA, 呢個brand得唔得呀!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-3-25 22:49 發表

手套定係手帶 ?
我想都係出拳果陣好睇 d... 隻手唔會鬆"泡""泡" 咁... 動作標準 d~

Ctse, 有沒有手帶的相片可以參考一下, 我真是好有心想學好d

升級   0%

該用戶從未簽到

ctse... 我想知你做 gym 係會做 d 咩 ga?
weight lifting? group exercise?
我講既手帶係 group exercise 入面叫 body combat / kick boxing 會用到... 都係紮住隻手等 d 出拳動作好睇 d.. 手指唔會叉開晒咁肉酸

至於 weight lifting 既手套... 難帶難除既原因係緊 d 等你隻手唔會在手套入面移位..
之前都提過載手套原因係
1) 吸汗.. 手有汗線手支 bar/dumb-bell 飛0左出來就
2) 避免隻手起枕
3) 點解我話手套要有埋 locker 手腕呢... 就係因為一拎起支 bar... 手腕好易向下屈... 久而久之就會傷.. 有 d 手套包埋手腕位就係避免手腕向下咬

至於咩牌子... 小妹唔係好識... 但你買果陣睇下 1) 手掌手指位係有膠 2) lock 手腕

btw.. ctse 平時響邊度 gym?

升級   0%

該用戶從未簽到

我住荃灣, 當然做地頭蟲

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-3-26 17:36 發表
ctse... 我想知你做 gym 係會做 d 咩 ga?
weight lifting? group exercise?
我講既手帶係 group exercise 入面叫 body combat / kick boxing 會用到... 都係紮住隻手等 d 出拳動作好睇 d.. 手指唔會叉開晒咁肉酸
...

其實我去gym room 見到d唔用電的都會做, d撐呀! 推呀! 拉呀!舉呀! 我都會玩, 但部机叫咩名, 我真是不懂, 但weight lifting or group exercise 真是唔知是什麼?

ee_ctse, 介唔介意講解一下呀!

升級   0%

該用戶從未簽到

kettler 健身手套幾好,我自己都用緊~
$120-$180

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 火仔11 於 2009-3-26 20:22 發表
kettler 健身手套幾好,我自己都用緊~
$120-$180

火仔c hing 手套有沒有樣睇下呀!

升級   0%

該用戶從未簽到

無相喎~
去佢鋪頭睇,可以試帶ga~
無記錯手套有3款,有隻有埋護手帶~
如果你玩得唔太重,可以試下d單車手套,個款同nike差唔多~
薄d,透氣d,平d~

升級   0%

該用戶從未簽到

火仔11 c hing, 我其實見到nike粉藍色, 未試前就愛上"型"
但懶惰的我帶除都超辛苦 , 確實慎重考慮