香港長跑網  - 長跑長友

樓主: cfchan
打印 上一主題 下一主題

中銀香港第五十二屆體育節 – 2009 分齡組三項鐵人賽

關閉 [複製鏈接]

升級   41.95%

該用戶從未簽到

yes,最緊要係對lock踏,有佢的話,慳好多力
無lock踏,踏架超級毒品一樣辛苦!

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2009-5-11 16:12 發表

最衰趕住走 , 唔係可以同 cf hing and 各 ching 吹下水 ,

我响直昇機坪留到頒完獎先走!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cfchan 於 2009-5-11 16:30 發表

我响直昇機坪留到頒完獎先走!

有沒抽到獎呀 ?

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2009-5-11 16:36 發表

有沒抽到獎呀 ?

無呀,肚餓,同班fd去左食"早餐",其實已經係中午!

升級   98.8%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2009-5-11 16:16 發表

多數無啦 , 我令願無 , 報名費平 d 仲好 ,
跑步 d 衫都多到................

我見舊年ITU件衫幾靚, 以為次次有贊助都會有衫送, 點知問左真係冇,算啦

升級   98.8%

該用戶從未簽到

升級   78%

該用戶從未簽到

多謝各ching ctse 的分享!
輪到我這位三項慢人分享我的第一次
小弟昨日終於完成了自己第一個的三項鐵人比賽!(半奧距離)
因book了大會車,要早上四點十五分前到九龍塘火車站上車,原定星期六早一點訓,點知星期日慶祝母親節的晚飯,因某些原因要改在星期六晚吃,母親節飯就算唔比賽都要到,飯後十一點回家,check 裝備,拾行李,梳洗後上床已十二時多,只睡了兩小時,三時正鬧鐘響起了,我帶著疲倦的身軀起床,梳洗後,吃過幾片方飽便出發,約五點到達大尾篤,領取號碼布後,便立即set 好裝備,在路旁小睡片刻,餵了幾個字蚊,頂唔順要轉位,到燒烤場想找張長櫈再睡,但人來人往又睡不到,於是走去看看精英組的戰車,再看看他們的起步下水禮。
時間到了,氣笛聲一響幾拾名健兒,冲呀冲游呀游,第一位很快便游過第五過浮標(約600米),他跟箸工作人員的獨木舟打橫游向另一浮標,差不多到的時候,突然間有位女工作人員(原來係比賽司令員),用大聲公通知帶頭的獨木舟人員,他原來帶錯路,當時大家都很緊張,叫了很多次,要其他獨木舟人員通知,他才返回正確路線,估計此泳手游多兩百多米,但他三扒兩撥又重奪頭位,一直帶返終點,真厲害,游多兩百多米,都可以第一個上水,原來是外籍選手。
之後又去單車轉項區看看轉項的情况,欣賞下他們的戰車,之後碰見一位車友,他指導我轉項的技考,裝備放的位置和次序,這時我才發現沒有帶毛巾,及後有位有禮的師兄和我打招呼,原來他就是板主cfchan兄,因要做warm up,未能和你詳談,不好意思。
時間差不多了,眼訓的我便和cfchan兄行去起步點,聽司令員講解後便落水,水溫徧凍,但可接受。因自知游得慢,免得阻人,所以排在最後,起步後頭幾拾米太緊張泳帽有空氣頭下沉時要很用力,又是第一次游海,所以亂了,游了一段才適應下來時才記得按錶,之前諗住一段蛙式,一段自由式。但最後都條全程蛙式,尾幾上水,我估用了34-35分鐘。
再急行去轉項區,回魂、補水、著鞋、取裝備及車後,便跑去上車區。用了成4,5分鐘才出發,向着長命斜一路冲,一路轉低波,過了300米便要站起來踩,途中過了位推車的選手,之後落斜再上斜,到了烏蛟騰掉頭,好快又到大尾篤掉頭位即距離的一半10k,我發覺對脚重好有力,便加速追回失地,烏蛟騰回程時和一位繽紛組的女孩子互界,過了幾位車手,真爽。最後落長命斜時速去到65km.共用了50分鐘
再返回轉項區,跑步....算是這半年練得最多的項目,穿上跑鞋,很快上了提壩,雖然脚有小小酸,但都用十分功力去跑,用邪神教的方法去跑,掉頭後繼續跑,最後400重有力冲,5k時間21:30
總時間約1:50,完成到自己都收貨,
這次經驗話我知,下次一定一定唔撘大會車,免得早起身,小了什息。除多游水,改進自由式外,要多游海,感受有浪,同見不到水底的感覺。一定要抹走脚底的沙石。否則會整損脚。(今晚再upload 相)。
三項鐵人是非常好玩,刺激。其待將來有更多長跑網人加入!

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 bmc 於 2009-5-11 19:36 發表
因book了大會車,要早上四點十五分前到九龍塘火車站上車,原定星期六早一點訓,點知星期日 ...

bmc兄,第一次玩,有呢個成績,唔止唔錯咁簡單,直情係好!
期待下次再响鐵人賽場見你!

升級   41.95%

該用戶從未簽到

玩左好幾次單車賽程的CHING/CTSE,有無發覺今次大會捉「勾車」比以前嚴格左,有兩部車巡邏拍照,嚴重者聽說真的被DQ。
雖然「勾車」機會仍有很多(投機者心態︰不一定捉個正著),但至少賽會願意花點力去執行賽例!

升級   98.8%

該用戶從未簽到

因book了大會車,要早上四點十五分前到九龍塘火車站上車,原定星期六早一點訓,點知星期日 ...

係呀, 三鉄真係好好玩, 係會玩上隱嗰隻, 可惜香港太少比賽, 一年只得兩至三次

升級   0%

該用戶從未簽到

bmc, 成績不錯呀。
下一次 ITU, 應該會好一點, 到時有時間約相其它 ching, ctse
去 cheung tung road 練習一次.
有興趣可以約一次當練習定 , 到時再 post 給大家。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cfchan 於 2009-5-11 21:53 發表
玩左好幾次單車賽程的CHING/CTSE,有無發覺今次大會捉「勾車」比以前嚴格左,有兩部車巡邏拍照,嚴重者聽說真的被DQ。
雖然「勾車」機會仍有很多(投機者心態︰不一定捉個正著),但至少賽會願意花點力去執行賽例!uh ...

我想鉤都鉤不到其它 ching, 他們的車好快呀。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 key 於 2009-5-11 22:06 發表

係呀, 三鉄真係好好玩, 係會玩上隱嗰隻, 可惜香港太少比賽, 一年只得兩至三次

key, 所以平時要多點練習, 等 ITU 測試下自己實力。

升級   78%

該用戶從未簽到

原帖由 cfchan 於 2009-5-11 21:47 發表

bmc兄,第一次玩,有呢個成績,唔止唔錯咁簡單,直情係好!
期待下次再响鐵人賽場見你!

唔記得,多謝你在大壩為我加油

升級   78%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2009-5-11 22:19 發表

bmc, 成績不錯呀。
下一次 ITU, 應該會好一點, 到時有時間約相其它 ching, ctse

thanks,
ITU 约定你

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 key 於 2009-5-11 22:06 發表

的確好少比賽,唔夠喉,但香港受好多因素制約,搞比賽唔易,可以理解
原帖由 loudspeaker 於 2009-5-11 22:19 發表

bmc, 成績不錯呀。

贊成!

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 bmc 於 2009-5-11 22:28 發表

唔記得,多謝你在大壩為我加油

大家咁話,我都要多謝你!

升級   78%

該用戶從未簽到

我的戰車

登錄/註冊後可看大圖

無抹走脚底的沙石的後果

登錄/註冊後可看大圖

超級長鏡頭

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

起步

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

左方给帶錯路的健兒,右方落後的大隊

登錄/註冊後可看大圖

好毒的單車

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

升級   84.4%

該用戶從未簽到

見到你地第一次玩三鐵咁開心,我都好開心

你第一次玩就明白練習游海的重要,我玩左咁耐先明白要練多d海

所以而家成日都約人去黃金海岸游海, 不過無人理我

升級   84.4%

該用戶從未簽到

原帖由 cfchan 於 2009-5-11 21:53 發表
雖然「勾車」機會仍有很多(投機者心態︰不一定捉個正著),但至少賽會願意花點力去執行賽例!uh ...

佢地今次真係捉得幾嚴,有進步!!