香港長跑網  - 長跑長友

樓主: cfchan

中銀香港第五十二屆體育節 – 2009 分齡組三項鐵人賽

關閉 [複製鏈接]

升級   78%

該用戶從未簽到

hi ginny
我31號應該試玩MTB
見到你地第一次玩三鐵咁開心,我都好開心

你第一次玩就明白練習游海的重要,我玩左咁耐先明白要練多d海

所以而家成日都約人去黃金海岸游海, 不過無人理我 [/quote]
星期六要返上午,不能來,我住九龍區,如果下次踩單車入來,黃金海岸的救生員比唔比我放車在沙灘上

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2009-5-11 22:22 發表

我想鉤都鉤不到其它 ching, 他們的車好快呀。

我只係怕上斜俾人捉,因為上斜正係我強項
落斜就無可能勾人車 落快d都心怯!

升級   98.8%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2009-5-11 22:19 發表

bmc, 成績不錯呀。
下一次 ITU, 應該會好一點, 到時有時間約相其它 ching, ctse
去 cheung tung road 練習一次.
有興趣可以約一次當練習定 , 到時再 post 給大家。

其實由今個星期開始, 每個星期六朝早我都會到沙田練哂三項, 時間應該係7:30am左右, 因為貪佢少人, 可踩快一d, 有興趣不如一齊吖   

升級   98.8%

該用戶從未簽到

原帖由 ginnywong 於 2009-5-11 23:23 發表

見到你地第一次玩三鐵咁開心,我都好開心

你第一次玩就明白練習游海的重要,我玩左咁耐先明白要練多d海

所以而家成日都約人去黃金海岸游海, 不過無人理我

Sorry呀, 黃金海岸對我來說太遠了, 不過我都會盡力抽一次機會join你練習, 偷吓你師, hehe

升級   98.8%

該用戶從未簽到

各位CHing/CTse, result 出左了 . . . . . . . .

好開心呀, 我總時間比ITU快左8min, 不過跑步嗰part就慢左2min

升級   0%

該用戶從未簽到

睇了成績,覺得好疑惑,點解有位選手用1:01完成,總成績會排晌我前面?
另外,有d唔係我果組,但成績又會計入我果組......本身係同組的,但又唔見晒d人名,好奇怪!
而我個時間就只有游水的分段及總時間,沒有單車及跑步的分段,激死! 真係錯漏百出...
先頭打過電話去總會問,但線路繁忙接唔通,只留左言反映了問題

講番自己的成績,總時間48'24",達到50分內的目標,非常開心!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 曲奇 於 2009-5-11 11:50 發表
恭喜馬王順利完成第1個三項鐵人賽...
你的分享很精彩呀...
游水方面在下多點苦工,下次所做的成績一定更加好....

多謝曲奇 ctse,小弟游水太弱,一定要下d苦工了 =.="

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 key 於 2009-5-11 12:10 發表

你的成績非常好呀, 你以前經常踩依度? 半小時完成20k真是非常好的成績, 而你再用多7分鐘就完成餘下5k,真是超快的成績, 真令我羨慕!!

key兄錯會了,小弟玩fun distance渣... =0=

升級   98.8%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-5-12 13:09 發表
睇了成績,覺得好疑惑,點解有位選手用1:01完成,總成績會排晌我前面?
另外,有d唔係我果組,但成績又會計入我果組......本身係同組的,但又唔見晒d人名,好奇怪!
而我個時間就只有游水的分段及總時間,沒有單車 ...

應該係你在單車及跑步轉項太快,他們mark唔切你個no.;我上次ITU又係敢,游水和單車沒有時間,原來係上水時chip sensor detect 唔倒我上左水

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2009-5-11 13:52 發表

事情就係甘 , 唔好厭悶

今次都好滿意自己表現 , 由於一早知道要好早開始 heat one start at 6:10am , 星期四 , 五便比平時早 1 個鐘頭上床 , 就算星期六睡得唔係太好 , 都應該不會有太大影响 , 星期 ...

Loud兄好勇,原來玩左全奧,我仲以為你參加半奧,因為你之前話準備唔足...

渣打後你操得好好,抵你PB的!

9月的ITU齊齊加油!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 key 於 2009-5-12 13:19 發表

應該係你在單車及跑步轉項太快,他們mark唔切你個no.;我上次ITU又係敢,游水和單車沒有時間,原來係上水時chip sensor detect 唔倒我上左水

點解今次唔用晶片既?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Delta 於 2009-5-11 13:54 發表
同馬王兄一樣, 我終於完成我第一次嘅三項鐵人比賽, 亦同佢一樣只係瞓咗兩個鐘.  第一次玩好多嘢都唔知, 都係靠晒喺轉項區問格離嘅師兄咋.  

真係無諗個咁辛苦, 19.5”上水,  ...

果日無緣相認Delta兄,希望9月的ITU會見到你,加油!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cfchan 於 2009-5-11 15:52 發表

馬王兄,場fun race的確有阻滯,所以你要踩咁耐水。
anyway,恭喜你完成第一場三項鐵人賽!

多謝CF兄,三項真係好好玩,雖然玩既人唔多,但一樣咁有氣氛,希望日後有更多賽事可以參加!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ginnywong 於 2009-5-11 10:37 發表

好多謝你的打氣, 你第一次玩,成績幾好呀, 不過最緊要係你enjoy個比賽,覺得開心就係好

我地唔記得影番張相tim!

希望31號會再見到你,到時可以補影

原來5月8日已deadline...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 bmc 於 2009-5-11 19:36 發表
多謝各ching ctse 的分享!
輪到我這位三項慢人分享我的第一次
小弟昨日終於完成了自己第一個的三項鐵人比賽!(半奧距離)
因book了大會車,要早上四點十五分前到九龍塘火車站上車,原定星期六早一點訓,點知星期日 ...

這次經驗話我知,下次一定一定唔撘大會車,免得早起身,小了什息。除多游水,改進自由式外,要多游海,感受有浪,同見不到水底的感覺。一定要抹走脚底的沙石。否則會整損脚。

多謝bmc兄的經驗分享,十分有用!

升級   98.8%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-5-12 13:24 發表

點解今次唔用晶片既?

可能上次ITU high啲,今次local啲,為免收deposit嘅痳煩,所以冇用掛 

升級   98.8%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-5-12 13:18 發表

key兄錯會了,小弟玩fun distance渣... =0=

7min跑2.5k也非常快啊

升級   78%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-5-12 13:29 發表

原來5月8日已deadline...

王兄
過了deadline 都可以報,比多$50 就得,因我都過了,橫掂都比多$50 ,而家考慮緊玩Roadbike 定MTB

升級   78%

該用戶從未簽到

報一報大會成績先
swim        bike        run         total
27:22       57:53     21:35     1:46:50
但swim,bike和自己計的分項時間有分別
swim 應該 34-35,bike 50

升級   98.8%

該用戶從未簽到

我也報告一下我的成績先 :

Race No
English Name
Swim
Bike
Run
Total

Kenneth Yuen