香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: 駿3
打印 上一主題 下一主題

怎減三酸金油脂?

升級   0%

該用戶從未簽到

咖啡不落糖不落奶的,但出街食,就飲奶茶了

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 789 天

NO 香腸
    飲品就WATER Only

Thanks for cooperation.

Kin in Running

升級   0%

該用戶從未簽到

呢鋪大劑... 日日早餐全部都係違禁品

公仔面, 煎旦, 奶茶.....呢次死得....

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 kcchu 於 2009-3-31 17:30 發表

減肥真係要誡公仔麵, 好高car.架!
    煎蛋改boiled egg, 奶茶咖啡盡量少飲, 飲就少甜啦!
    間中食都o.k., 日日食, 不出一個月++++++磅.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kcchu 於 2009-3-31 17:30 發表

我地一齊努力la, 唔好衰比其他快腳睇,哈哈哈哈哈

我試過日日買腿蛋治加coffee回公司食,...........................

不出1個月 .................超肥

升級   61.1%

該用戶從未簽到

原帖由 駿駿駿 於 2009-3-31 00:47 發表

e, 敢即係我跑多,好快就會降?

有恆心地, 時常跑住減, 唔好急於短期內減, 否則會好快反彈.

原帖由 schnix 於 2009-3-31 01:00 發表
    帶氧運動最少要做半小時先有效

Yes!

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 駿駿駿 於 2009-3-31 17:58 發表

我試過日日買腿蛋治加coffee回公司食,...........................

減左磅, 自然會跑快左架!
    加油! 努力! 堅持!

升級   0%

該用戶從未簽到

總之茶餐廳/快餐店早餐很易肥.  放假才外出嘆早餐吧

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-3-31 17:37 發表

減肥真係要誡公仔麵, 好高car.架!
    煎蛋改boiled egg, 奶茶咖啡盡量少飲, 飲就少甜啦!
    間中食都o.k., 日日食, 不出一個月++++++磅.

我最鍾意食出前一丁. 所以就算減肥期間, 我偶爾都會偷雞食返一包半包來獎勵自己. 最多食完做番多D運動補數......

升級   7.89%

該用戶從未簽到

原帖由 駿駿駿 於 2009-3-31 17:58 發表

Ching, 其實減肥要有一全面性評估, 除三酸甘油脂外,要看其他指標, 如身高,體重,呎吋,脂肪率,平時飲食.......,才能對症下藥,Omega-3要選擇恰當,有很多受污染或吸收率低,有機會再談

升級   92.85%

該用戶從未簽到

Is flaxseed available in HK?  I have been eating it for quite awhile.  I usually use one to two tablespoons and sprinkle them into my oatmeal and yogurt.  Flaxseed is very rich in Omega-3. Studies have shown that it lowers cholesterol level.

Flaxseed

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 7 天

我都有時加flaxseeds 落飲品或oatmeal,(available in點點綠 in supermarkets),但因太細粒,常黏在molar teeth, some friends suggest to grind them into powders and add to drinks. 我最初跑都因為胆固醇偏高,跑了二年,輕20磅但胆固醇反而高了:5.9....雖則如此,我愛上了跑步!!!講返三脂甘油酸,除了食少啲油,戒魷魚和蝦蟹膏都好重要,這郤是我至愛。。。希望各位師兄無我咁為食啦, 哈哈!

升級   22.63%

該用戶從未簽到

Ching,

omega-3丸食後, 唔work.
    運動是最佳方法. 跑步一年後(2010-05)驗三脂甘油酸 由3.4 降至1.7.

升級   79.33%

該用戶從未簽到

參加三鐵比賽,每天游、踩、跑

你就由5.XX降到1.0X;唔噻吃藥,唔噻介口