香港長跑網  - 長跑長友

一場笑話

升級   80.67%

該用戶從未簽到

今日食晏去左練跑, 由尖沙咀鐘樓跑去海逸豪園, Google Map話來回有成8.5k, 我問同事借左部GPS電話, 睇下自己跑左幾遠, 跑完之後一睇, 嘩, 9.33k, 唔係呀化, 48分鐘9K幾, 從未試過咁快, 自己有幾多斤兩自己最清楚, 於是將個workout export去Google Earth睇睇, 嘩犀利呀......

原來我識鐵掌水上飄,唔單止飛去對面馬路,仲飄埋落海,唔怪得有9K啦,都係Google Map穩陣,唉!

不過都有D開心野既, 呢兩個星期開始盡量保持每星期起碼跑4日, 由於時間好難安排, 於是只好食晏時練習,  由於要返工的關係, 所以一定要係一小時之內完成(尖沙咀鐘樓至海逸豪園來回)加抹身(冇錯, 冇得沖涼, 真係幾la ja), 諗落都幾大鞭策力(唔通係紅磡坐巴士返公司咩, 好瘀架嗎......), 而且對我呢個中年新手嚟講, 直情係吃力  

由呢個星期一開始, 今日係第三日, 好在感覺依然良好, 唔覺得好攰 (以前跑一次6,7k第二日已經想死), 不過就犧牲左同同事食飯吹水兼收風, 不過我又真係跑得好開心 hgj091" />" />" />" />" />" />hj  

而家淨係諗住努力, 努力, 繼續努力......

升級   60%

該用戶從未簽到

wa~真佩服你既決心!

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 2 天

量子兄,咁你有冇食晏呀?如果冇,咁下午會唔會好肚餓呀?因為我好爲食。

我都想試吓食晏時跑,但係就怕只可抺身冇得沖涼,個身會有一陣汗味。

升級   0%

該用戶從未簽到

量子兄..
    加油..小弟都是幾十歲先學跑...沒有什麼大目標...但求舒舒服服跑...

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 量子泡沫 於 2009-4-1 20:14 發表
    今日食晏去左練跑, 由尖沙咀鐘樓跑去海逸豪園, Google Map話來回有成8.5k, 我問同事借左部GPS電話, 睇下自己跑左幾遠, 跑完之後一睇, 嘩, 9.33k, 唔係呀化, 48分鐘9K幾, 從未試過咁快, 自己有幾多斤兩自己最清楚, 於 ...

ching.. 我未傷之前隔日都跑呢條路~

升級   80.67%

該用戶從未簽到

原帖由 坑口公牛 於 2009-4-1 21:24 發表
    量子兄,咁你有冇食晏呀?如果冇,咁下午會唔會好肚餓呀?因為我好爲食。

公牛師兄,

有時我會食早餐時買多個包, 到11點幾時食定先, 不過有時就唔啱, 好似今日咁, 就惟有空肚作戰. 最頭痕係飲水, 而家都係出發前飲兩大杯, 撐足全程.

我都想試吓食晏時跑,但係就怕只可抺身冇得沖涼,個身會有一陣汗味。

依個亦係我D同事唔肯食晏跑既原因, 好在抹身後D汗味尚可, 不過遲D夏天就唔知點算......

升級   80.67%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-4-1 23:00 發表

ching.. 我未傷之前隔日都跑呢條路~ " />" />" />" />

ee師姊,

妳現在傷勢如何?希望妳早日康復!

升級   0%

該用戶從未簽到

量子師兄好野!繼續keep,唔好比佢停!

升級   0%

該用戶從未簽到

如果天熱的話可以買個腰帶,袋一支水跑.
    CHING可以keep住食晏時練習(中午), 不出半年一定好fit !!
    你唔吃食晏,頂到晚餐時間咩 ?

升級   80.67%

該用戶從未簽到

原帖由 karatekee 於 2009-4-1 21:20 發表
    wa~真佩服你既決心!

karatekee師兄,

師兄言重, 都唔係乜野決心, 其實長跑網既師兄師姐俾左我好大既原動力 - 話說兩星期前去邪神師兄既傳功大會, 邪神同米拿師兄既無私奉獻不在話下, 小弟看見大家經過一天既辛勞, 仍然努力以赴, 實在十分感動.

小弟從來是懶做運動既人, 這年多既運動量可能已超過我過往40年既總和! 我真的很怕如果再不努力既話, 又會打回原形 - 一個身體孱弱既壞鬼書生  

有好成績固然perfect, 就算沒有, 都起碼給自己一個交待.

很多朋友, 連我太太都不太贊成我食晏跑, 一嚟好熱好曬, 而嚟打亂食飯時間, 但既然lunch time係我目前惟一可以付出既時間, 惟有諗偈仔, 拆掂佢為止......

升級   80.67%

該用戶從未簽到

原帖由 TerrySze 於 2009-4-2 00:17 發表
    如果天熱的話可以買個腰帶,袋一支水跑.
    CHING可以keep住食晏時練習(中午), 不出半年一定好fit !!

TerrySze師兄,

承你貴言! 真係希望有朝一日可以好似你地咁勁!

你唔吃食晏,頂到晚餐時間咩 ?

我幾頂得肚餓既, 有時忙起嚟既話, 成日唔食野都試過好多次, 不過為左唔好整壞個胃, 都會咬番個下午茶補充補充.

升級   0%

該用戶從未簽到

CHING好有毅力
    佩服 佩服

升級   0%

該用戶從未簽到

量子兄,
    平時中午我都在尖东海濱見有人跑步, 常常想佢地跑完身水身汗係邊樹沖凉........原來係無得沖。
    師兄加油呀!

升級   0%

該用戶從未簽到

量子兄, Keep it Up!

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

量子兄,
    加油呀!
    你真係好勤力!
    不如好似瘋兄講,開番個blog 啦!
    遲0的跑下跑下真係可以49分鐘內跑到9k !
    俾0的信心自己,你得0既!

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Alex 於 2009-4-2 08:07 發表
    量子兄,
    平時中午我都在尖东海濱見有人跑步, 常常想佢地跑完身水身汗係邊樹沖凉........原來係無得沖。
    師兄加油呀!

尖沙咀有 gym club.. 我番去自己 gym 度沖...沖完食 lunch~