香港長跑網  - 長跑長友

返回列表 發新帖
樓主: hellobbandre

懷緬公屋的歲月

升級   23.75%

無聊
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 cfchan 於 2009-4-2 21:43 發表
    幾歲時住未清拆前的葵涌村(又稱新區),直到小學一年級搬到清拆中的黃竹坑村住到差不多中學畢業
    之後曾經住過柴灣興民村及翠灣村。

原來大家都曾經係南區友.

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco爸 於 2009-4-2 22:48 發表

嘩..阿舊街坊...港九新界你住晒喎..." />" />

HELLO舊街坊,新區我住過一座同十五座
    九龍區從未落過戶

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cfchan 於 2009-4-3 14:18 發表

HELLO舊街坊,新區我住過一座同十五座
    九龍區從未落過戶

我住30座...個陣好多社團...座與座之間我唔敢四處走...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 hellobbandre 於 2009-4-2 22:53 發表

原來大家都曾經係南區友. hgj091" />" />hj

我唔知算唔算係半個南區友呢?? 中學在南區, 很近華富邨呢

升級   23.75%

無聊

原帖由 nc 於 2009-4-3 14:28 發表

我唔知算唔算係半個南區友呢?? 中學在南區, 很近華富邨呢 " />" />

置富既"聖心",好近華富村,應該得"余振強"同"聖心",咁就一定係聖心喇.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 hellobbandre 於 2009-4-3 16:39 發表

置富既"聖心",好近華富村,應該得"余振強"同"聖心",咁就一定係聖心喇. hgj091" />" />hj

香港仔都很近華富邨啊!!!!

南區隨了多公屋外, 很久很久前香港仔隧道出面有一個臨時房屋區的.

升級   23.75%

無聊

原帖由 nc 於 2009-4-3 16:56 發表

香港仔都很近華富邨啊!!!!

南區隨了多公屋外, 很久很久前香港仔隧道出面有一個臨時房屋區的.

香港仔? 係咪培德呀? 我讀余振強架.

至於隧道出口係咪有個臨時防屋區,又真無無印象bor, 但係記得好多人响隧道口個站搭車架.

升級   100%

鬱悶

我以前住彩虹村,現時媽媽仍住在那裏。
    幼時,隔籬鄰舍關係很好,經常打開了鐵閘,
    担張櫈仔坐喺走廊閒話家常;
    記得有一年深夜打風掛10號風球,有一家的小妹妹比風吹埋度門時夾斷尾指,
    全層樓十幾廿户人(大人)都跑出來幫忙,有些拿紗布、有些拿獅子油(我媽媽),
    有些則張羅送她去醫院,總之,感覺好warm架!
    小朋友們則愛在走廊及空地玩遊戲如:
    搓皇帝、123紅綠燈、「痴」紅豆、何濟公、
    狐狸先生幾点鐘、射波子、橡筋繩、跳飛機......等

唔知依家D細路仔仲有冇玩呢D嘢呢?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 hellobbandre 於 2009-4-3 17:33 發表

香港仔? 係咪培德呀? 我讀余振強架.hgj091" />" />hj

至於隧道出口係咪有個臨時防屋區,又真無無印象bor, 但係記得好多人响隧道口個站搭車架.

原來bb讀魚蛋強, 學校外牆是綠色的, 那間小教堂唔知係咪你地學校架呢?? 我都唔係好記得喇!! 你地校服是啡色的 隔離間c姑學校外牆係粉紅色的, 三校而立, 有海景, 幾好架   咁你未行路返學   正啦!!!

原帖由 runrun 於 2009-4-3 19:05 發表
    記得有一年深夜打風掛10號風球,有一家的小妹妹比風吹埋度門時夾斷尾指,
    全層樓十幾廿户人(大人)都跑出來幫忙,有些拿紗布、有些拿獅子油(我媽媽),
    有些則張羅送她去醫院,總之,感覺好warm架!
    小朋友們則愛在走廊及空地玩遊戲如:
    搓皇帝、123紅綠燈、「痴」紅豆、何濟公、
    狐狸先生幾点鐘、射波子、橡筋繩、跳飛機......等

唔知依家D細路仔仲有冇玩呢D嘢呢?

仲有埋周, 搏電線  

升級   54.9%

該用戶從未簽到

原帖由 runrun 於 2009-4-3 19:05 發表
    全層 ...

記得有年打又係打十號風球,大人留在屋裡攻打四方城
    細路仔就係走去廊吹風玩雨 ,真係幾有趣!

升級   54.9%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco爸 於 2009-4-3 14:21 發表
    我住30座...個陣好多社團...座與座之間我唔敢四處走...

Parco爸兄:小弟中學時代成日午飯時走去42座空地買零食,幫襯d走鬼檔
    雞蛋仔,爽餅,紅豆冰,涼果..........最記得有一檔炭燒魷魚乾,係一對年青夫婦開檔架
    加d辣鼓油上去再燒,真係好食到吾停得口架!

升級   0%

該用戶從未簽到

全層 ...

而家D細路...關埋鐵閘..打機打機又打機...上網上網又上網
    一係...琴棋書畫...樣樣排住學...
    唔同lu...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ram 於 2009-4-3 22:05 發表

Parco爸兄:小弟中學時代成日午飯時走去42座空地買零食,幫襯d走鬼檔
    雞蛋仔,爽餅,紅豆冰,涼果..........最記得有一檔炭燒魷魚乾,係一對年青夫婦開檔架
    加d辣鼓油上去再燒,真係好食到吾停得口架!  

ram兄..你家附近葵盛泳池係我浦點...
    以前游水分5場..一日游兩場...游完泳池門口...5毫子一個炒麵...真係回味又回味...

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 hellobbandre 於 2009-4-3 17:33 發表

香港仔? 係咪培德呀? 我讀余振強架.hgj091" />" />" />" />hj

無錯,係有既,今日變左做老人服務大樓
    我讀香工架!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cfchan 於 2009-4-3 23:25 發表

無錯,係有既,今日變左做老人服務大樓
    我讀香工架!

是的, 已經很整齊了.

係咪d學生經常帶著T-尺那間, 校服好像是藍色/淺藍色的???!!!!

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 nc 於 2009-4-3 23:40 發表

是的, 已經很整齊了.

係咪d學生經常帶著T-尺那間, 校服好像是藍色/淺藍色的???!!!!

yes,校服係白恤衫同灰長褲,和尚寺黎既

升級   23.75%

無聊

原帖由 nc 於 2009-4-3 20:13 發表

原來bb讀魚蛋強, 學校外牆是綠色的, 那間小教堂唔知係咪你地學校架呢?? 我都唔係好記得喇!! 你地校服是啡色的 " />" />" />" /> 隔離間c姑學校外牆係粉紅色的, 三校而立, 有海景, 幾好架 " />" />" />" />  咁你未行路返學 " />" />" />" />  正啦 ...

係呀 , 間教堂係我地學校架, 圓型家ma, 無錯,校服係啡色既. hgjD088" />" />hj ,行路返學都 okay,放lunch重可以返屋企,有海景,環境好. hgjD115" />" />hj

升級   23.75%

無聊

全層 ...

中秋節重係大日子,D小朋友都會走出走廊玩,點起D蠟燭,好熱鬧架. hgjD115" />" />hj