香港長跑網  - 長跑長友

樓主: hellobbandre

華語歌曲討論區

關閉 [複製鏈接]

升級   100%

鬱悶
  • 簽到天數: 1 天

我都唔如呢個同學仔去咗邊度喇!
    可能做翻graphic design 嗰行啦!

台灣歌手除了鄧麗君外,還鍾意蔡琴;
    本地除林子祥(似夢迷離、千枝針剌在心),仲有梅艷芳(很多歌鍾意),陳慧嫻(千千厥歌、逝去的諾言、
    孤單背影)、beyond 、張國榮(仲粹因為靚仔),劉德華(曾一起走過的日子),還有一首"昨夜的渡輪上";
    另外,鍾意日本的五輪真弓、山口百惠。

嘻嘻!好多是老餅!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 runrun 於 2009-4-4 20:35 發表

本地除林子祥(似夢迷離、千枝針剌在心),仲有梅艷芳(很多歌鍾意),陳慧嫻(千千厥歌、逝 ...

Runrun姐,同小弟似乎同一個年代.....自從你上面講果d歌手之後....好歌,好既歌手好少好少.....而家似乎只有歌星..沒有歌手.

升級   23.75%

無聊

原帖由 runrun 於 2009-4-4 20:35 發表

本地除林子祥(似夢迷離、千枝針剌在心),仲有梅艷芳(很多歌鍾意),陳慧嫻(千千厥歌、逝 ...

除咗蔡琴,重記唔記得有個"蘇芮"呀,佢有首"酒干堂賣無"(唔知有無打錯字),係電影拾錯車既主題曲呀,首歌好hit, 至於蔡琴,近期都有出碟呀,不過係果D試音天碟,鄧麗君有"月亮代表我的心",重有"漫步人生路"重係廣東話既.

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

Blurmax 兄喜歡王菲的歌, 也許也會喜歡以下呢位台灣歌手呢, 聽聽看~
    周蕙 - 約定
    [url=http://www.youtube.com/watch?v=OUZDqFtWrjs&feature=related
    http://www.youtube.com/watch?v=OUZDqFtWrjs&feature=related[/quote[/url]]

Good singer but I still prefer the version of Faye WONG

http://www.youtube.com/watch?v=F0vxdZ-Y8dw&feature=related

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 2 天

昨夜的渡輪上這首歌原來是改騙鄧麗君的歌曲,以為是當年一首民歌創作,近來先知!!

升級   100%

開心

原帖由 貓仔欣 於 2009-4-3 22:57 發表
    我喜歡聽的中文歌曲幾乎都是來台灣的~

周杰倫
    http://www.youtube.com/watch?v=C6dO6hCunTA&feature=related

張懸
    http://www.youtube.com/watch?v=_QsOL2WM5Vo&feature=related

蘇打綠 ...

唔知貓仔欣有無睇過台灣的星光大道歌唱比賽呢??

升級   100%

開心

原帖由 hellobbandre 於 2009-4-4 01:36 發表

阿 lam 有首 12分 10 分寸. hgj091" />" />hj

12分10分寸係周潤發唱的!!

升級   23.75%

無聊

原帖由 貓仔欣 於 2009-4-4 23:12 發表

梁靜茹, 陳綺貞的歌我也很喜歡呢~

唔知點解,陳綺貞D碟都係貴咗D,所以買之前,都會諗諗先.

升級   23.75%

無聊

本地除林子祥(似夢迷離、千枝針剌在心),仲有梅艷芳(很多歌鍾意),陳慧嫻(千千厥歌、逝去的諾言、
    孤單背影)、beyond 、張國榮(仲粹因為靚仔),劉德華(曾一起走過的日子),還有一首"昨夜的渡輪上";
    另外,鍾意日本的五輪真弓、山口百惠。

嘻嘻!好多是老餅

ctse 又唔好咁講,係好歌就得喇,唔駛理年代啦,宜家 Beatles,Bee Gees 果D歌都好多人聽.

山口百惠係咪唱果D"赤的.....系列" 架? 不過我果時已經係中森明菜,近滕真彥既時代喇.

升級   100%

鬱悶

原帖由 亞平 於 2009-4-4 21:21 發表

Runrun姐,同小弟似乎同一個年代.....自從你上面講果d歌手之後....好歌,好既歌手好少好少.....而家似乎只有歌星..沒有歌手.

嘻嘻!應該差不多吧!
    的確現時的都是歌星。

升級   100%

鬱悶

原帖由 hellobbandre 於 2009-4-5 13:54 發表

本地除林子祥(似夢迷離、千枝針剌在心),仲有梅艷芳(很多歌鍾意),陳慧嫻(千千厥歌、逝去的 ...

山口百惠係咪唱果D"赤的.....系列" 架? 不過我果時已經係中森明菜,近滕真彥既時代喇.

早前BMG出了好時代珍藏系列,有五輪真弓、山口百惠(赤的系列) 及近滕真彥。

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 4 天

原帖由 貓仔欣 於 2009-4-4 23:08 發表

Blurmax 兄喜歡王菲的歌, 也許也會喜歡以下呢位台灣歌手呢, 聽聽看~
    周蕙 - 約定
    http://www.youtube.com/watch?v=OUZDqFtWrjs&feature=related

我還是喜歡王菲版本多d

提起王菲, 不能不提下面呢首

http://www.youtube.com/watch?v=Y2niD0bQJEM

升級   23.75%

無聊

有冇聽過E首,好玩野.

李彩華/野仔
    Call 你 call 左咁耐 四次你亦唔覆
    實係做左d野 又怕我知道
    識你識左咁耐 無試過話送花
    實係好心虛先會無端端送禮

成日唔搵 成日唔緊 
    成日話見但見一陣 態度唔同以前成個冷淡晒

是但啦 算數啦 唔煩你啦 無人錫我啦
    再見啦 無野啦 實在夠啦 你唔愛我啦
    是但啦 算數啦 又話錫我 話咁快就變晒待我幾差
    再見啦 無野啦 完場啦 你唔愛我啦

聽我講左咁耐 tum下我亦唔得 淨係坐左係樹話我太多心
    等你等左咁耐 有無野同我講 淨係想聽多一次BB好愛你

成日唔搵 成日唔緊 

成日唔搵 成日唔緊 

你唔愛我 你唔愛我 你唔愛我
    你唔愛我喇

歌詞由MOOV提供

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

升級   1.35%

該用戶從未簽到

原帖由 hellobbandre 於 2009-4-3 12:35 發表

好似有 "特別的愛給特別的你", "夢醒時份" ,"你知道我在等你嗎" ,果時都好hit.

十分喜歡此曲...
    http://www.youtube.com/watch?gl=HK&hl=zh-TW&v=x0A5rC7Vvl0&feature=related

作詞:李宗盛 作曲:李宗盛 編曲:李正帆 原唱:陳淑樺

*你說你愛了不該愛的人 你的心中滿是傷痕
    你說你犯了不該犯的錯 心中滿是悔恨

#你說你嚐盡了生活的苦 找不到可以相信的人
    你說你感到萬分沮喪 甚至開始懷疑人生

△早知道傷心總是難免的 你又何苦一往情深
    因為愛情總是難捨難分 何必在意那一點點溫存
    要知道傷心總是難免的 在每一個夢醒時分
    有些事情你現在不必問 有些人你永遠不必等

升級   23.75%

無聊

原帖由 randyip 於 2009-4-6 21:36 發表
    十分喜歡此曲...
    http://www.youtube.com/watch?gl=HK&hl=zh-TW&v=x0A5rC7Vvl0&feature=related

作詞:李宗盛 作曲:李宗盛 編曲:李正帆 原唱:陳淑樺

*你說你愛了不該愛的人 你的心中滿是傷痕
    你說你 ...

好似仲改篇成粵語版tim.

升級   0%

奮鬥

For unk reason I really like this song by Gigi :

梁詠琪 - 花火

http://www.youtube.com/watch?v=vDT1fapbv0I&feature=related

登錄/註冊後可看大圖

升級   1.35%

該用戶從未簽到

原帖由 hellobbandre 於 2009-4-7 12:57 發表

好似仲改篇成粵語版tim.
    鄭秀文 - 思念
    http://www.youtube.com/watch?v=8fKVPNfTKzs&feature=related

升級   66.4%

該用戶從未簽到

原帖由 di692 於 2009-4-5 10:40 發表

唔知貓仔欣有無睇過台灣的星光大道歌唱比賽呢??
    這個也是我最喜愛看的節目~每個星期必睇

升級   23.75%

無聊

升級   0%

奮鬥