香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

2009-4-12 復活節沙田長跑--取個人物品安排不善

關閉 [複製鏈接]

升級   80%

該用戶從未簽到

各跑友,
小弟今年第一次参加沙田體育會與飛達體育會舉辦的賽事,我覺得他們只識收錢,而安排衫褲上很除便,我第二日中午去取時,很多尺碼巳經無晒!男士衹得中或細碼而女士衹得中碼。她們為何不在報名表內註名碼數给参賽者選擇,然後將衫褲及號碼牌...等物品一早裝好一袋才發給参賽者,此可減少等候時間。真係希望他們明年改善吧?
+1 0
上一篇︰渣打投票系列--進步獎下一篇︰邪神霸腿傳功大會<6> 4月10日 早上 9-11 沙田運動場

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 2 天

今日去攞衫,順利我要中碼,唔知大碼有無貨

升級   0%

該用戶從未簽到

雖然攞完都唔會著...但都想拎件岩size... 睇黎都係無架啦..

升級   100%

鬱悶
  • 簽到天數: 37 天

c-hing, 唔好為了D紀念品唔開心啦。
    唔係個個比賽都好似渣打馬拉松咁有規模和贊助的。包容吓啦!
    但我比較喜歡個鞋袋呀。

升級   7.89%

該用戶從未簽到

原帖由 carneyma 於 2009-4-6 20:10 發表
    各跑友,
    小弟今年第一次参加沙田體育會與飛達體育會舉辦的賽事,我覺得他們只識收錢,而安排衫褲上很除便,我第二日中午去取時,很多尺碼巳經無晒!男士衹得中或細碼而女士衹得中碼。她們為何不在報名表內註 ...

其實$130的比賽(有些可能只需110)有背心、有褲、有鞋袋
    比很多舉辦比賽的團體的紀念品多了
    馬拉松推廣社只得一件衫

領取跑手用品的人應該是沙田體育會的
    相信沙田體育會人手不太多
    加上有關人手應該是義工
    不要期望$130又有服務又有很多紀念品了

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Jrun2009 於 2009-4-7 12:30 發表
    但我比較喜歡個鞋袋呀。

係囉,主要都係玩比賽o者,唔好唔開心~~

我幾中意條褲同鞋袋~~

不過之前都講過,人手唔夠又超收幾百人,難免大家會認為佢地為左錢無原則,而影響左比賽既質素~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Jrun2009 於 2009-4-7 12:30 發表
    但我比較喜歡個鞋袋呀。

c hing, 你個鞋袋黑色就"型"啦! 女仔的红卜卜, 似福袋多d

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 carneyma 於 2009-4-6 20:10 發表
    各跑友,
    小弟今年第一次参加沙田體育會與飛達體育會舉辦的賽事,我覺得他們只識收錢,而安排衫褲上很除便,我第二日中午去取時,很多尺碼巳經無晒!男士衹得中或細碼而女士衹得中碼。她們為何不在報名表內註 ...

C hing, 我以前報比賽是要件衫, 到你跑多咗, 你就唔會介意呢d嘢, 比賽都是為了增加大家對跑步的熱誠, 確認自己的能力及速度, 認識更多的跑步路線, 衫褲唔啱身經常都有, 就好似d ctse咁, 都未必有xs給她們, 何必耿耿於懷呢!

現在只要比賽時, 有人為自己拍照已經心滿已足了,

其實佢收你d錢都沒有賺的, 你估晶片不用按金嗎? 場地不用場租嗎? 紀念品的衫褲不用花錢去做去印嗎? 什麼都要錢呀! 佢地都好想快d給你, 但人手呢! 你願意去做義工嗎? 做人要將心比己呀! 他們不是沒有經驗, 但人手緊迫, 但佢地又想趁着夏天來臨前給大家多一個跑步比賽的机會, 跑步最重要都是跑得開心

升級   100%

鬱悶
  • 簽到天數: 37 天

原帖由 WAY_LEUNG 於 2009-4-10 09:50 發表

c hing, 你個鞋袋黑色就"型"啦! 女仔的红卜卜, 似福袋多d

c-tse,  個鞋袋是"黃色"...唔係黑色.....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 runningman 於 2009-4-7 12:52 發表
    其實$130的比賽(有些可能只需110)有背心、有褲、有鞋袋
    馬拉松推廣社只得一件衫

加上有關人手應該是義工
    不要期望$130又有服務又有很多紀念品了

同意同意,果個晶片,佢地每個要給冠軍晶片公司$30蚊租金,送左咁多野,比賽時又要提供飲水、人手、獎杯等,蝕本生意!
    唔該體諒下,包容下啦!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 WAY_LEUNG 於 2009-4-10 11:02 發表
    C hing, 我以前報比賽是要件衫, 到你跑多咗, 你就唔會介意呢d嘢, 比賽都是為了增加大家對跑步的熱誠, 確認自己的能力及速度, 認識更多的跑步路線, 衫褲唔啱身經常都有, 就好似d ctse咁, 都未必有xs給她們, 何必耿耿於懷呢!

現在只要比賽時, 有人為自己拍照已經心滿已足了,

其實佢收你d錢都沒有賺的, 你估晶片不用按金嗎? 場地不用場租嗎?紀念品的衫褲不用花錢去做去印嗎? 什麼都要錢呀! 佢地都好想快d給你, 但人手呢! 你願意去做義工嗎? 做人要將心比己呀! 他們不是沒有經驗,但人手緊迫, 但佢地又想趁着夏天來臨前給大家多一個跑步比賽的机會, 跑步最重要都是跑得開心

極之同意WAY_LEUNG CTSE,佢地好落本租沙田運動場,紀念品也唔平的,晶片公司收取每個$30蚊租金的,我計過無錢賺,香港人只識罵人,只識拿著數,唔識讚人及欣賞人的。

升級   0.05%

開心
  • 簽到天數: 4 天

這個賽事我舊年都有報, 但有一個很不愉快的經歷. 就是報名費過了數, 但在參加者名單上沒有名, 回郵信封只寄回兩張宣傳單張. 打電話和出e-mail都無回應, 比飛達呃咗錢.

舊年比賽完畢, 參賽者都有很大的回應. 如拎行李和拎衫安排差, 大中碼的衫不足夠.

我有一個朋友拎衫, 他排得後, 排都他時, 衫全部派完無衫拎. 其實大會知道參加人數, 點解會唔夠衫, 令人費解.

舊年這個賽事的討論可到
    http://go2nature.net/forum/viewtopic.php?t=24822&postdays=0&postorder=asc&start=0 看看.

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 scchu 於 2009-4-10 17:38 發表
    這個賽事我舊年都有報, 但有一個很不愉快的經歷. 就是報名費過了數, 但在參加者名單上沒有名, 回郵信封只寄回兩張宣傳單張. 打電話和出e-mail都無回應, 比飛達呃咗錢.

舊年比賽完畢, 參賽者都有很大的回應. ...

師兄....上年的不快忘記它罷......
    加上今年紀念品在比賽前領取.......不是在比賽後領取....

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 runningman 於 2009-4-7 12:52 發表

馬拉松推廣社只得一件衫

加上有關人手應該是義工 ...

十分同意.....10k比賽黎講....呢個比賽紀念品算係多.....
    雖然唔算好靚.....但誠意可嘉....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Jrun2009 於 2009-4-10 15:49 發表

c-tse,  個鞋袋是"黃色"...唔係黑色.....

或者有好多顏色呱! 因為星期日我去拿袋時, 男仔是黑色的

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-4-10 17:30 發表

極之同意WAY_LEUNG CTSE,佢地好落本租沙田運動場,紀念品也唔平的,晶片公司收取每個$30蚊租金的,我計過無錢賺,香港人只識罵人,只識拿著數,唔識讚人及欣賞人的。

多謝allanccl ching支持, 其實我都是講道理,
    以前我都搞過好多活動, 越多人參加, 越難控制, 又辛苦, 吃力不討好,
    永遠有苦自己知, 訴苦又俾人話自己攞來, 活動搞下少d, 搞下少d, 結果就放棄了,

我都希望有多d人能參加比賽, 不要因少少事情令主辦者失去信心, 沒有主辦者, 我們跑步就可能不太方便了, 只能跑附近有locker的路線, 不是個個跑者都有車可放衣物咁方便, 你可想像會點, 簡直不敢想像沒有行李區 , 沒有水站 , 沒有救護... ....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 scchu 於 2009-4-10 17:38 發表

舊年比賽完畢, 參賽者都有很大的回應. ...

ching, 其實支票入咗數會有紀錄, 唔好話人扼咗你, 呢個電話唔係咁難打啫, 只要你辦公時間打電話去就得, 你比賽當日都可以去問番, 你俾咗錢, 沒有理由唔力爭到底呀!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 WAY_LEUNG 於 2009-4-10 22:08 發表

多謝allanccl ching支持, 其實我都是講道理,
    以前我都搞過好多活動, 越多人參加, 越難控制, 又辛苦, 吃力不討好,
    永遠有苦自己知, 訴苦又俾人話自己攞來, 活動搞下少d, 搞下少d, 結果就放棄了,

我 ...

不用客氣,原來ctse曾搞過好多活動,唔怪得咁了解其中既苦處,我沒有妳的經驗,不過好多時都代入主辦者的角度,假設自己搞又會點.....等等,發覺搞一個大型活動真的不容易啊,吃力不討好。

升級   0.05%

開心
  • 簽到天數: 4 天

原帖由 WAY_LEUNG 於 10/4/2009 22:17 發表
    ching, 其實支票入咗數會有紀錄, 唔好話人扼咗你, 呢個電話唔係咁難打啫, 只要你辦公時間打電話去就得, 你比賽當日都可以去問番, 你俾咗錢, 沒有理由唔力爭到底呀!

支票入咗數會有紀錄又怎樣, 多次辦公時間打電話無人接, 出e-mail都無回應. 你教我點做?? 去消費者委員會投訴??

你話比賽當日去問番, 是實上比賽前在主辨機構網頁的參加者名單上沒有我的名, 我又收唔到接納通知, 所以比賽當日沒有到場, 事後主辨機構將我的支票過數.

每個機構搞活動, 會有很多的困難和不足, 但亦有一些成功的地方. 去年搞得唔好, 檢討一下, 今年作出改善. 其實去年衫褲的呎碼和數量已經有問題, 應可改善, 但今年又有問題. 我們在這討論區投訴, 主辨機構又是否知道?? 下年會唔會改善, 天知道??

升級   52.4%

開心
  • 簽到天數: 9 天

原帖由 allanccl 於 2009-4-10 17:30 發表

x2

有本事, 跑第一返來....

唔好只識拿著數.