香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

淺談鏡頭384

升級   0%

該用戶從未簽到

今日是復活節假期不過小弟要返工但又比較清閒..
反正得閒..就亂咁寫下講下鏡頭
是日發嗡風對像..Nikon AF-S 300 F/4 IF-ED..即所謂384..
亦即是4/5瘋兄在元朗長跑比賽所用鏡頭..
呢支鏡相信好多攝影討論區都討論過以佢價錢及質素..可謂超值之選
由於此鏡是定焦..在各方面控制都會變得穩定性極高
小弟常用此鏡影下..花花、蝴蝶、演唱會..雀仔及小動物較少..
而影跑步方面..下次都會計劃試下相信質素會比70-200 F/2.8更好
由於此鏡加配X1.4增距後其重量有限..機動性夠強….

亦有好多師兄用此組合手持影雀或小動物…可謂一味多食..

當然好多人會問..為何影花花及蝴蝶..不用Nikon AF Micro 200 F/4

呢點我都好同意..200 F/4黎支鏡一來長期缺貨..二來..已是多年前設計..

好多影友總是期望佢出AF-S....Nikon呢方面又好似不太積極變成你等佢..佢等你局面...

副廠方面Sigma 150F/2.8180 F/3.5 Marco 亦是一個好選擇去替代
但基於品牌情義結及用途較廣..好多影友始終鍾情384或同時擁有Nikon 200 F/4 Sigma 150180

相關相片..
除左頭一張“赤腹松鼠”是加X1.4增距外 其餘全部是384…

鏡頭相關連結及價錢 (2009年4月份)
http://www.nikon.com.hk/productitem.php?pid=115-48e6f19415   約$8xxx
http://www.nikon.com.hk/productitem.php?pid=123-bfae9651f4    約$2xxx
http://www.nikon.com.hk/productitem.php?pid=121-4652c7b6b6  約$8xxx
http://www.sigma-photo.co.jp/english/lens/macro/150_28.htm         約$4xxx
http://www.sigma-photo.co.jp/english/lens/macro/180_35.htm         約$4xxx

+1 0
上一篇︰Edison's history下一篇︰邪神霸腿傳功大會6相片 4月10日

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

毒死人咩...

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

ee...唔好咁啦...值得o既...值得o既...有買貴無買錯...

Ken兄...有呀..70-300...各式各樣...由副廠到正廠..由幾百蚊到幾千蚊都有...只要你想買..我必為你介紹....

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2009-4-10 16:07 發表

70-300 小弟以前買過一支,約 980 左右,現在想找支 18-25 target 2,000 樓下,越平越好。

18-25...?

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2009-4-10 16:11 發表

大約....現時小弟支鏡為 25-200 ,小弟想找支 25mm 以下的。

Ken兄....提過你啦..你個支是28-200呀...
如果平靚正...你可選騰17-50 恆定f/2.8...呢支約$2xxx...包你無投訴...

http://www.tamron.com.hk/Tamroncamera/product/p-2-6.htm

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2009-4-10 16:26 發表

吓﹗閣下有買" />" />" />" /> ?仲有冇平少少?有冇二手鏡?好毒﹗" />" />" />" />

我其實已有Nikon 17-55 f/2.8  不過人人都話騰龍呢支做得好..
而Parco媽又話N記個支重...我咪買呢支俾佢用囉..
點知..買左佢又唔用..擁有左一年..影過5次內..最後就是賣鬼左佢..

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2009-4-10 16:34 發表

賣咗嗱?我哋真是相逢恨晚﹗ghjygu" />" />h

呢支...我既評價...以價論貨...是騰龍近年代表作..是超值嫁...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco爸 於 2009-4-10 16:32 發表

我其實已有Nikon 17-55 f/2.8  不過人人都話騰龍呢支做得好..
而Parco媽又話N記個支重...我咪買呢支俾佢用囉..
點知..買左佢又唔用..擁有左一年..影過5次內..最後就是賣鬼左佢..

呢支要幾多錢?我印象中呢支好似要成皮野...

所以騰龍呢支$2xxx真係超平!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-4-10 22:34 發表

呢支要幾多錢?我印象中呢支好似要成皮野...

所以騰龍呢支$2xxx真係超平!

是呀..唔水1/3價錢...享受同級光圈...
質素交足9成嫁...

Ken..上次321晚池記食飯..我拿給你用個支...咪N記17-55囉

升級   0%

該用戶從未簽到

騰龍呢支...............

好........................

毒 ar

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2009-4-11 09:44 發表

最衰都是你﹗ 就是因為上次試過閣下支鏡,所以先毒到小弟想買支短嘢玩吓。" />" />" />" />" />" />騰龍支 18-50 鏡魚眼效果可以嗎?

不同呀17-50你當kit用啦...佢視角最大7X...隨處走隨處影...室內室外一般夠你用啦...
又放三張塵年相...當年是用D70影嫁..即是你個架...鏡是17-55

魚眼是另一類型..魚眼最大特點是180度視角...
你要不要看看相參考...我又可提供呀...
係魚眼看出來既相是充滿歡樂嫁...
下面是N記DX魚眼...約$4xxx
http://www.nikon.com.hk/productitem.php?pid=72-960ba412c9

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 龜速行 於 2009-4-11 00:19 發表
騰龍呢支...............

好........................

毒 ar
" />" />

有興趣咪.....
$2xxx  就可消除煩惱...帶D滿足回家...

升級   0%

該用戶從未簽到

Parco爸 c hing

no la

小弟有 sony kit 18-70mm f/3.5-5.6 & Sigma 10-20mm F4-5.6 EX DC HSM

無$入新鏡