香港長跑網  - 長跑長友

樓主: Parco爸
打印 上一主題 下一主題

淺談鏡頭384

升級   81%

該用戶從未簽到

你班友仔,使唔使不停o向度放毒呀?我岩岩入左部blu-ray player,暫時未有quota…唉…

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 miller 於 2009-4-12 20:25 發表

你班友仔,使唔使不停o向度放毒呀?我岩岩入左部blu-ray player,暫時未有quota…唉…

米拿兄...
早買早享受喎...

升級   72.63%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2009-4-11 09:44 發表

最衰都是你﹗ 就是因為上次試過閣下支鏡,所以先毒到小弟想買支短嘢玩吓。" />" />騰龍支 18-50 鏡魚眼效果可以嗎?

ken兄,其實我諗N記支kit(18-55)嘅牲價比應該幾好,我見C記支kit就係良心之作,N記應該都差不太遠,個二手價應該更加可取
玩到咁上吓覺得依個焦段值得升級先至向17-55埋手,(鏡頭係值得投資,如果保存得宜,十年八年一定無走鷄)

升級   0%

該用戶從未簽到

好sharp呀! 可惜我唔係用N記....

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco爸 於 2009-4-13 09:11 發表

米拿兄...
早買早享受喎...  

parco爸,呢句好毒架喎,基本上適用於所有事項﹕

AV器材、攝影器材、跑步用品…乜都得!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco爸 於 2009-4-13 09:11 發表

米拿兄...
早買早享受喎...  

但係下一句係......遲買平幾舊(水).

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 迪迪仔 於 2009-4-23 10:59 發表

但係下一句係......遲買平幾舊(水).

早買早享受....遲買發藕逗...

升級   0%

該用戶從未簽到

早買早享受....遲買好難受...

升級   0%

該用戶從未簽到

Parco爸, 我你canon友.不過都吹一吹對300mm/f4 機動性方面的意見.

之前有諗過買300/f4 (CANON)....

但我已經有70-200/f2.8.... chop小小都可以去到300MM.
另外...帶 300/f4  +  70-200/f2.8.... 好拿命...
徙機動性方面黎講......我放棄300/f4......
反而我考慮100-400 IS...ZOOM得遠,400mm段質數好,又唔使再帶70-200/f2.8

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 TerrySze 於 2009-4-23 12:30 發表
Parco爸, 我你canon友.不過都吹一吹對300mm/f4 機動性方面的意見.

之前有諗過買300/f4 (CANON)....

但我已經有70-200/f2.8.... chop小小都可以去到300MM.
另外...帶 300/f4  +  70-200/f2.8.... 好拿命...
徙 ...

Terry兄...

你提及各支鏡都不同用途...
70-200...用途比較廣..亦全面D...
300/4..第一個post已提及...一般情況下...帶300/4..已有清晰拍攝主題..例如:花、蟲..等等..其他鏡都不會帶...
所以..不需考慮重量問題...一袋不會裝2鏡...我上次5/4只係特登拿給瘋瘋兄玩...
兩鏡比較...300始終定焦..相質較優勝...小白/小黑..就全面性D..

100-400..我未用過..不敢給太多意見...
但考慮重點是此鏡光圈f/4.5起跳..非恆定..

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2009-4-23 13:24 發表

小弟下星期可能會出星際買支。

ken兄如果你指買A16...去三成買啦...5年保用...

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2009-4-23 14:11 發表

Parco 爸,A16?是否等於騰18-50 ?三成是否於星際內?

A16=騰龍18-50 f/2.8  
三成=兩間永成、萬成

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2009-4-23 14:19 發表

呢萬成小弟以前都幫襯過,算平。但現在出了名後,好似...有劣評喎。" />" />

唔好呢Q裡面班人...
叫佢拿鏡出來..自己看..自己試..岩就上機試..唔岩就拿過第2支...唔水理佢地...

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

Parco爸, 我很同意300/F4相質較優勝小白/小黑.
其實我唔習憤用定焦鏡.除非影人.
可能我比較花心,什麼都影,出去影相都帶幾支鏡,好少只拿一只.
所以比較注重機動性

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco爸 於 2009-4-23 13:53 發表

Terry兄...

你提及各支鏡都不同用途...
70-200...用途比較廣..亦全面D...
300/4..第一個post已提及...一般情況下...帶300/4..已有清晰拍攝主題..例如:花、蟲..等等..其他鏡都不會帶...
所以..不需考慮重量 ...

我驚自己又帶支marco出黎..........

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 TerrySze 於 2009-4-23 14:26 發表
Parco爸, 我很同意300/F4相質較優勝小白/小黑.
其實我唔習憤用定焦鏡.除非影人.
可能我比較花心,什麼都影,出去影相都帶幾支鏡,好少只拿一只.
所以比較注重機動性

就黎6月啦...荷花再現啦...清晨6點...有興趣影嗎..小白幫到你..300/4又幫到你...