香港長跑網  - 長跑長友

樓主: cfchan
打印 上一主題 下一主題

deleted.....

升級   41.95%

該用戶從未簽到

四月三十日,晚上

屯門鄧肇堅,熱身,練一連串基本技巧,後跑去兆康西鐵站,
再回頭往三聖會合青公約跑的師/姐,並測試小弟的攝影技術
龍尾到了後,慢jog回屯鄧!
B

升級   0%

該用戶從未簽到

CF 兄~ 辛苦你了~ 企0左咁耐黎做人肉指路牌!! thanks!!!
同埋你攝影技術好好呀~ 影到我好靚仔~
711MF 該用戶已被刪除

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 cfchan 於 2009-5-1 11:58 發表
    四月三十日,晚上

屯門鄧肇堅,熱身,練一連串基本技巧,後跑去兆康西鐵站,
    再回頭往三聖會合青公約跑的師/姐,並測試小弟的攝影技術
    龍尾到了後,慢jog回屯鄧!

辛苦曬你企咁耐做人肉指示牌同影相.
    多得十三兄同我邊吹水邊等人, 唔係悶死我.

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 2009-5-1 12:17 發表

多戲 cfchan 迎接龍尾,
    原帖由 叮叮噹 於 2009-5-1 12:54 發表

辛苦曬你企咁耐做人肉指示牌同影相.
    多得十三兄同我邊吹水邊等人, 唔係悶死我.

參予活動,唔一定要做參加者
    有時做下義工,用另一角度去感受比賽或活動,都會有另一番感受既!

升級   41.95%

該用戶從未簽到

五一勞動節,下午,泳池

變速及距離游自由式,組別如下︰
    50m x 2
    100m
    200m
    400m
    200m
    100m
    200m x 2
    100m
    50m x 2
    = 1700m

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 cfchan 於 2009-5-1 21:05 發表

參予活動,唔一定要做參加者
    有時做下義工,用另一角度去感受比賽或活動,都會有另一番感受既!

對! 從不同角度觀察, 唔同身份去感受體會......
    小妹以前通常做活動攪手或者義工, 睇人比賽, 睇人做運動, 唔明白點解啲人做運動有咩咁好玩??
    入左長跑網, 同一班志同道合的跑友一起訓練, 參與約跑, 食飯吹水.......才漸漸親身體會跑步的樂趣.

升級   44.74%

該用戶從未簽到

原帖由 cfchan 於 2009-5-1 21:08 發表
    五一勞動節,下午,泳池

變速及距離游自由式,組別如下︰
    50m x 2
    100m
    200m
    400m
    200m
    100m
    200m x 2
    100m
    50m x 2
    = 1700m" />" />

ching, 你好勁呀

升級   100%

該用戶從未簽到

13ching~~
    早晨啦,謝謝你昨晚既寶貴指導,而家特登上黎你lee d搗下亂~~

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 witchycatcat 於 2009-5-7 08:50 發表
    13ching~~
    早晨啦,謝謝你昨晚既寶貴指導,而家特登上黎你lee d搗下亂~~

唔駛客氣,得閒多D黎搗亂啦!

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 83 天

13兄:可以將d行山相攞幾張出離呢樹攞喎~~

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 零下十度 於 2009-5-8 09:54 發表
    13兄:可以將d行山相攞幾張出離呢樹攞喎~~" />" />

OKOK,遲少少先!

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 零下十度 於 2009-5-8 09:54 發表
    13兄:可以將d行山相攞幾張出離呢樹攞喎~~

行咩山...?咩相呀~~

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 83 天

原帖由 witchycatcat 於 2009-5-8 15:55 發表

行咩山...?咩相呀~~

5/5日行梧桐寨d靚相~~~

升級   41.95%

該用戶從未簽到

五月八日,晚上,跑步

熱身20min,200m(80s連跑及休) x 8sets + 200慢&100快 x 4 sets

五月九日,上午,游泳

慢游600m自由式 + 200m背泳

升級   41.95%

該用戶從未簽到

五月十日,上午,中銀香港第五十二屆體育節 – 2009分齡組三項鐵人賽

經過一個不算熟睡的晚上,四時多已起床;收拾行裝後,六時從元朗家中出發,乘的士前往比賽地點 – 大尾督,六時半已到達。領取號碼布後,跟相識的朋友們閒聊一番,等待全奧組別所有運動員上水進入轉項區(全分奧賽程分兩組出發,06:10及07:10),以及跟bmc相認後,好不容易才到我參加的半奧組別的起步時間08:20。

响號起步後,一如以往,我寧可起步較遲,至少不會阻人前進吧,哈哈!游泳賽段,我摒棄了以往「死抓爛踢」的自由泳式,改以伸展滑水的方式前進。這個改變,已看出了效果,至少,我已非最後上水的幾名賽員,進佔了中後位置;不單是這樣,節省下來的體力,讓隨後的單車及跑步賽段得到更好的發揮。

進入轉項區取車後,馬上推車往上車區上車,向著烏胶騰方向進發,然後返回八仙嶺遊客中心再返回烏胶騰後折返回轉項區。第一道難關,就是平日禁止踏單車的四百米上坡路。賽前,我並沒有信心可以全段踩踏,但上坡後調校至最「輕腳」的齒輪比,居然可以成功爬上。
    由於賽前我並沒有認真的訓練踏車上坡,一旦調至重腳,小腿即有反應,至十七公里左右更有輕微抽筋現象,唯有調整策略,改為「輕腳」及加密踏頻(我倒有練習踏頻,此時可派上用場),此一調整,又讓我多省一點體力,好讓我跑步可以稍為輕鬆。或許因為單車性能不錯,上坡有力,所以途中過了不少賽員。

再次進入轉項區,此次是換上跑鞋,向著大壩方向進發,至壩尾折返直衝終點。此時,腹肌開始收緊,我猜是剛才踏單車踏頻過急所致,但沒有影響腿部肌肉,實際上對跑步只有輕微影響,不能「爆盡」而已。跑步算是我最強的項目,途中亦過了好幾位賽員。

過終點後看錶,1hr43mins+,比去年迪士尼半奧的時間快了9分鐘,但大尾督賽段難度更高,令我喜出望外。

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 789 天

!!!!!  所以途中過了不少賽員 !!!!!
    $$$$$ 乘的士前往比賽地點 $$$$$

恭喜戰術成功

條路好像same as OSIM last year?
    是不是pb呀?

Kin in Running

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 shogikin 於 2009-5-10 22:13 發表
    !!!!!  所以途中過了不少賽員 !!!!!
    $$$$$ 乘的士前往比賽地點 $$$$$

恭喜戰術成功

條路好像same as OSIM last year?
    是不是pb呀?

Kin in Running

無得選擇,唯有用錢解決,因為趕住要陪母親,連回程都係用錢解決

同前年一樣,舊年已經改左去迪士尼

yes

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 cfchan 於 2009-5-10 22:06 發表
    五月十日,上午,中銀香港第五十二屆體育節 – 2009分齡組三項鐵人賽

經過一個不算熟睡的晚上,四時多已起床;收拾行裝後,六時從元朗家中出發,乘的士前往比賽地點 – 大尾督,六時半已到達。領取號碼布後,跟相 ...

恭喜13完成比賽並快左9分鐘~~~

升級   84.4%

該用戶從未簽到

原帖由 cfchan 於 2009-5-10 22:06 發表

經過一個不算熟睡的晚上,四時多已起床;收拾行裝後,六時從元朗家中出發,乘的士前往比賽地點 – 大尾督,六時半已到達。領取號碼布後,跟相 ...

你的單車不錯呀!

有進步很值得開心,好野!