香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

我第一次感受到跑步的樂趣!

升級   25.26%

該用戶從未簽到

我09年4月頭開始練跑, 即是半個月跑齡.

其實自小已經不太喜歡跑步, 除左小學被Miss捉入田徑隊, 偶然參加400m同800m比賽.
中學時期熱愛游水, 為左練氣同增加柔軟度, 偶然去公園練跑同拉筋.

之後發覺身邊好多朋友都有參加SC10k, 有D羨慕,
朋友都約我一齊去跑10K, 總以膝關節痛為藉口推辭.

近一兩年熱愛行山同打羽毛球.
3月尾一次唔小心答應左一個行山友玩9K混合賽, 望清楚原來係馬路及山路混合, 唔係男女混合! 賽會規定參加者係1:30以內完成.
我知道一定要練習先可以完成今次賽事, 4月尾就係, 時間無多, 我於是坐言起行走去練跑.

第一次真係幾辛苦, 跑左唔夠3分鐘就想停, 不過我一路跑一路同自己講: 喂, 努力D, 堅持! 一定得既, 至少跑到太和站!      挨下挨下, 跑左20分鐘終於到達目的地.
隔左2日又出動, 都係好辛苦, 再隔2日, 又去練.

尋晚第4次練跑, 嘩! 感覺截然不同!
我由大埔海濱開始, 一心要跑出吐露港, 原本計劃跑到小白鷺對出就折返,
點知越跑越唔想停, 一路跑到科學園先返轉頭, 跟住就擔心自己夠唔夠力返去,
結果用左個幾鐘頭跑左一個來回, 大約13K, 好興奮!

我而家好鍾意用自己對腳跑去自己鍾意既地方, 果種感覺無可言比.
終於明白點解各位師兄師姐咁鍾意周街跑
+1 0
上一篇︰大埔新跑友向各位師兄師姊say hi下一篇︰Ernest 的跑步日誌 - 我要贏的人 正是我自己 -

升級   3%

該用戶從未簽到

carey ctse/ ching,

你講緊4/26個沙田越野跑嗎?
如果係,當日我地有好多ching.ctse都有參加,
到時來影張大合照

祝長跑長有

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 3 天

嘻~~~我地長跑網都好多係咁樣奶野~鐘意左長跑~停不了 加油啦

升級   48.67%

該用戶從未簽到

冇錯冇錯
    家陣毒癮好深

升級   0%

該用戶從未簽到

Carey 是師姐吧,你好強啊! 練左幾次就可以跑13K,黎參加下我們的網友約跑啦,交流下心得,好開心的。記住做熱身,千祈唔好跑傷對腳,長跑長有啊!
    我係因為減肥而跑步,點知上左癮,最開心係在長跑網識到好多熱愛跑步的朋友,所以我們常常話...長跑長友!

升級   56%

該用戶從未簽到

ctse如果你係報4/26個沙田越野跑
    可以聽日黎一齊試跑條賽道,

詳情可以去下面條link
    https://www.longrun.hk/forum/view ... =&highlight=&page=1

ps. 唔好比 '比腳大會'嚇親,
    條路未跑過,同幾難跑,
    大家都會就住, 唔會跑太快

升級   0%

該用戶從未簽到

係呀...一齊過來影大合照啦,長跑網綠衣為記~