香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

Ernest 的跑步日誌 - 我要贏的人 正是我自己 -

升級   2.63%

該用戶從未簽到

記得小時候是個運動健將
重來不練習 只愛玩
卻在學界比賽中拿下一個又一個的奬牌
那年的我似為
有些事是必然的

會考之後
在社會上工作
市況跟生活不見得比小時候好
現實很無情
但只要肯努力
總算過得不錯

有些日子似為
放工之後
跟朋友坐下來, 抽根煙
是世上最美好的事

轉眼工作了十年
身體在我不知不覺間變化
什麼時候連籃球板都觸不到了
我很驚訝

抽煙之外
我還會做什麼呢?
我一直在問自己

煙 是我自己買的
火 是我自己點的

怎樣的想法
走出什麼路

要回頭
我還有機會

想要跟別人爭勝的年代過去了
我在想
我今天想要贏的人 也許只有我自己

PS*

跑就是跑
我可能是太過感性了一點
但關於跑步, 我想說的其實就是這些

我會keep 住update...
+1 0
上一篇︰我第一次感受到跑步的樂趣!下一篇︰用心玩? 隨意炸?

升級   2.63%

該用戶從未簽到

好~ 講完廢話
寫一寫今天的練習

星期六的陽光不錯
上星期因為OT
竟然四日冇跑
今日好好地跑吧

今日target 依然係5k
其實我3月才剛好跑到一次3k
所以4月跑5k 是有點兒過份了

頭3k keep 到6mins/km
但係開跑20分鐘之後
體力急降
爬過文章之後
我想是因為我一直用肝醣同肌肉醣跑
所以20分鐘之後會有體力急降問題
而20分鐘之後想再跑落去
可能唯一方法
就是努力練習
慢慢地
一分一秒的練出來

最後1km, 我有點接近"行"的速度
最後pace 6'58", 35分鐘完成 5km

比上次快了13秒
算不算進步了
我不知道
但20分鐘後體力急降的問題
我會好好研究一下

明天行山, 星期一再跑~
to be continue...

升級   0%

該用戶從未簽到

ching

點解今日唔同我地一齊跑呀?
你嘅速度同我地逍遙跑差唔多~
我地今日28人一齊跑,除左bolo要照顧bo仔外~
其他人都跑畢全程,大家一齊跑有伴,無咁易放棄ga~
下次你都黎丫~
加油呀~

升級   0%

該用戶從未簽到

tko 是日精選已 post
https://www.longrun.hk/forum/vie ... mp;extra=#pid164004

其實我地咁多人一齊跑... 好開心 ga~ 有機會一齊慢跑丫

升級   48.67%

該用戶從未簽到

ernest ching加油!
戒煙一定得!
越跑越長, 越跑越快!

升級   2.63%

該用戶從未簽到

原帖由 火仔11 於 2009-4-11 21:22 發表
ching

點解今日唔同我地一齊跑呀?
你嘅速度同我地逍遙跑差唔多~
我地今日28人一齊跑,除左bolo要照顧bo仔外~
其他人都跑畢全程,大家一齊跑有伴,無咁易放棄ga~
下次你都黎丫~
加油呀~

我真係有心join ga...
唔係怕魚
我只係怕跑唔哂10k
又唔想要你地等ar   

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ernest.ng 於 2009-4-11 22:06 發表

我真係有心join ga...
唔係怕魚
我只係怕跑唔哂10k
又唔想要你地等ar   " />" />

嗯... 你咁樣諗..會 miss 0左好多約跑同埋識其他跑友既機會 ga~

快又好..慢又好..長腳又好..短腳又好..我地都歡迎
如果你跑到 5-6k... 都可以來 join... 只要你提出跑短途就可以
其實我之前一直受傷... 所以叫0左 jc 幫我 dot 0左條短腳路線..6k 左右...
今次見無人話要跑短..咁我都跑番長少少啦....
要等唔緊要..最緊要來丫...

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 21 天

原帖由 ernest.ng 於 2009-4-11 20:44 發表
    好~ 講完廢話
    寫一寫今天的練習

星期六的陽光不錯
    上星期因為OT
    竟然四日冇跑
    今日好好地跑吧

今日target 依然係5k
    其實我3月才剛好跑到一次3k
    所以4月跑5k 是有點兒過份了

頭3k keep 到6mins/km
    但 ...

Ernest ching, 謝謝你的分享, 很多人不願意把自己的軟弱呈現於別人前, 你這種勇氣是值得稱讚的, 我想不算是甚麼廢話吧, 相信是一個很感人並能自我剖白的分享, 體驗, 一種正面訊息吧.
    特別是最近有好幾位所謂的年輕歌手被廣泛報導的負面訊息. 你的反省得著便是你自己, 及時知道自己犯錯和知道自己的嗜好,將會影響的身體的健康, 毅然自我從整實在寶貴, 你的故事正正是哪些為要得到著同輩認同而去抽煙或染上不良嗜好的年輕人的一個提醒, 他們親手催毀自己健康, 但可笑的事, 他們往往不會真惜現在所擁有, 以為他們所擁有的是理所當然, 他們過著對自己不負責的生活, 卻又缺乏對自己所擇選承擔的勇氣, 他們才是真正輸給自己的人.  
    Ernest ching,世上沒有遲來的努力, 加油呀

升級   0%

該用戶從未簽到

Ernest ching 你有運動底子,相信你重新pick up番運動應該唔係一件難事呀..
    起初跑番步係較辛苦,逐k逐k慢慢加囉...
    有機會join我地的約跑活動,有人陪你一齊跑,會較有意志呀...
    世上無難事,只怕冇心人...
    相信只要你肯努力,你一定得o既...
    想像身體好d,跑步條氣run得順d,盡早戒煙吧...
    俾d時間啦,相信你一定能贏自己呀....
    我地長跑網的ching & ctse都會支持你呀...

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

"想要跟別人爭勝的年代過去了
    我在想我今天想要贏的人 也許只有我自己" quoted

Ernest,

謝謝真誠的自我剖白.
    贏自己比贏別人更難, 贏自己需要決心, 堅持到底.
    練長跑係需要決心,恆心, 堅持的心, 不斷戰勝自己的軟弱.
    戒煙同樣需要決心, 戒左煙, 跑步都快啲啦!
    加油!