香港長跑網  - 長跑長友

樓主: rockiec

全港跑手排名, 長跑網佔?

升級   78%

該用戶從未簽到

水蛇神 15min 5k,35min/10k

升級   13.16%

該用戶從未簽到

謝謝Rockiec Ching代為翻譯.補充一下, 其實這類非官方ranking吃力不討好, 我們就收過賽會投訢話對其主辦賽事不公平, 因為他花很多人力物力確保路程準確, 而某些主辦者就求其了事, 所以不可相題並論, 又或者影響某些運動員取得贊助. 跟其他網上資訊一樣, 我地要有獨立判斷能力. 睇到人地時間, 再睇下係邊場賽事做出. 而這個ranking又不是唯一的ranking, 任何人或網站都可做自己的ranking,好似十大金曲一樣,中唔中肯觀眾心中有數.

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 bmc 於 2009-4-21 01:15 發表 水蛇神 15min 5k,35min/10k

bmc ching,

唔知係邊場賽事呢? 有啲係唔計噃...
暫時我都更新咗先!

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 keifchan 於 2009-4-21 11:36 發表 謝謝Rockiec Ching代為翻譯.補充一下, 其實這類非官方ranking吃力不討好, 我們就收過賽會投訢話對其主辦賽事不公平, 因為他花很多人力物力確保路程準確, 而某些主辦者就求其了事, 所以不可相題並論, 又或者影響某些運 ...

絕對同意, 真是吃力不討好, 有時真係順得哥情失嫂意,
你做得好時, 別人又未必欣賞, 做得差ge話呢, 實俾人轟到暈!
花了心機、時間為咗 mud 呢?
原來大家都係為咗推動長跑呢項運動, 係呢度又可以互相交流心得,
減少傷痛之餘, 又可以改善自己成績... 
所以有時見到不少 ching/ctse 義務為大家拍照、攪特訓、攪活動...
真係好感動, 遲下睇下自己有 mud 野可以貢献下...

正如 keifchan ching 話齋, 任何人或網站都可做自己的ranking,
不如我地自己又做下長跑網50大跑手排名榜, 除咗 10k、 半馬、全馬,
再加埋 8k (都有唔少賽事!) 同 15k

大家點睇?

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 92 天

正如keifchan ching話齋, 排名榜吃力不討好, 其實都只不過係數字遊戲
    大家開開心心跑步, 交流一下心得咪仲高興

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 keifchan 於 2009-4-21 11:36 發表
    謝謝Rockiec Ching代為翻譯.補充一下, 其實這類非官方ranking吃力不討好, 我們就收過賽會投訢話對其主辦賽事不公平, 因為他花很多人力物力確保路程準確, 而某些主辦者就求其了事, 所以不可相題並論, 又或者影響某些運 ...

感謝晒極速網主!要認真做一個有公信力o既ranking真係好難,要好熟所有賽事運作,每個主辦單位o既能力以及做事方法,仲要有能力去睇下d成績有冇問題…

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 邪神 於 2009-4-20 00:39 發表

佢連我第一槍的全馬< 19/10北京全馬>都無計.....

我的pb呀!

喂,你出發前有無同田總申報呀?如果係海外賽事,只要係參加AIMS snaction o既賽事之前﹙我唔記得7日前定幾耐,你問番你個會喇﹚同田總申報,跑完有成績同田總報番﹙梗係要有official result做證明喇,唔同我話我2:02:00跑完個全馬都得咩﹚就會計你ranking…當然你代表香港出外比賽就唔使報喇…

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 miller 於 2009-4-21 22:56 發表

喂,你出發前有無同田總申報呀?如果係海外賽事,只要係參加AIMS snaction o既賽事之前﹙我唔記得7日前定幾耐,你問番你個會喇﹚同田總申報,跑完有成績同田總報番﹙梗係要有official result做證明喇,唔同我話我 ...

大哥呀....

報到無用啦...

2:49:44連頭十都上唔到呀.........

今年d人勁到9彩....

我回港第一時間已經上網睇.....

灰左啦....

明年大家再努力啦!

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 邪神 於 2009-4-22 01:09 發表

大哥呀....

報到無用啦...

2:49:44連頭十都上唔到呀.........

今年d人勁到9彩....

我回港第一時間已經上網睇.....

灰左啦....

明年大家再努力啦!

咪好咯,證明香港水平未至於太差,我不知幾想要2:30:00先可以排頭10喇,咁先叫做有些少競爭力呀

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 miller 於 2009-4-22 07:11 發表

咪好咯,證明香港水平未至於太差,我不知幾想要2:30:00先可以排頭10喇,咁先叫做有些少競爭力呀

死佬......

見到你打呢一句.....

我真係唔識答你啦.....

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 邪神 於 2009-4-22 09:47 發表

死佬......

見到你打呢一句.....

我真係唔識答你啦.....hgjD092" />" />hj

你話我要求高又好乜都好,當你睇下附近台灣大陸日本韓國都有人走到2:1x,2:30係女仔走架…

自己都係跑o既,我寧願見到自己攞唔到獎都好過走個不知所謂o既時間排到頭十喇

升級   13.16%

該用戶從未簽到

Sorry for writing in English as my Chinese typing is slower than Blurmax Actually the ranking is maintained by Roberto Venezini, a sub-35 min runner himself and a very busy man; but he has just updated the 10K ranking based on some comments here.

Hi Ka Chun, I will pass your Beijing time (2:49:44) to Roberto for inclusion which should make you 20th on the ranking, ahead of my well respected rivals Wu Ki Kai and Law Kam Fai...ha ha. As you know, Beijing results don't list runners by where they come from but which unit they belong to, and you belong to 海尔斯兆悦长 (what is this?), so unless people know you taking part in the race otherwise there is no way to tell, let alone many Chinese have the same name (PS: Taking about similar names; I found that on the HKAAA coach course student list there are two Chan Ka Chun Eric, both Chinese and Engllish names are the same, that's interesting )
    http://www.hkaaa.com/hkaaa/coaches-zone/L1C109/L1C109_student%20list.pdf

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 keifchan 於 2009-4-22 11:25 發表
    Sorry for writing in English as my Chinese typing is slower than Blurmax Actually the ranking is maintained by Roberto Venezini, a sub-35 min runner himself and a very busy man; but he has just upda ...

你好.....

多謝你先......

好感謝你地的努力付出......

辛苦你啦.....

其實< 海尔斯兆悦长 >好像是係中國一個單位名稱.....

因為在報名時,我是在國內習訓期間.....

所以是靠國內的老師幫我報名的......

而報名人士又需要單位證明....

咁咪代表左人地個會囉.....

同埋你講得好岩....

巧合地今屆教練班,有個同學仔個名發音跟我一樣....

連英文名都一樣....

我係3號仔黎呀....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 miller 於 2009-4-22 10:27 發表

你話我要求高又好乜都好,當你睇下附近台灣大陸日本韓國都有人走到2:1x,2:30係女仔走架…

自己都係跑o既,我寧願見到自己攞唔到獎都好過走個不知所謂o既時間排到頭十喇

你唔記得我的bolg講過....

在青海時我連一個16歲的女仔都追唔到.....

天外有天,呢個世界真係好大.....

升級   13.16%

該用戶從未簽到

講開本地ranking, 如果你上www.hkhillrunning.com , 再click入Runners, 雖然你同我都未必知D分數點計, 但係睇吓D跑手profile, 唔到你唔講個服字, 希望有人做個俾我地D跑手就好喇!

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 running-sue 於 2009-4-21 22:00 發表
    正如keifchan ching話齋, 排名榜吃力不討好, 其實都只不過係數字遊戲
    大家開開心心跑步, 交流一下心得咪仲高興

同意 sue ctse 看法, 若大家抱輕輕鬆鬆心情去跑, 長跑長有!

但有時看有啲 ching/ctse 好認真去參加特訓、今年目標又話要 sub4、sub3...
    既然有這一班態度嚴肅的 ching/ctse, 我地係咪應該好嚴肅去正視一下呢?

其實長跑網平時有不少約跑活動, 假若有自己排名榜, 好處有三:
    1. 平時一齊練跑/逍遙跑的 ching/ctse 可以根據自已實力相若的跑手 [陪跑]。
    2. 若想改善自己的時間, 可以以較前列位置 ching/ctse 作為 [目標]。
    3. 若想組隊參加賽事, 比較容易湊出隊伍。

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 miller 於 2009-4-22 10:27 發表

睇嚟 miller ching ge 全馬目標係 2:1x, 真係唔講得笑!
    祝 miller ching 今年成功達成這個目標! 加油!

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 keifchan 於 2009-4-22 11:25 發表
    Sorry for writing in English as my Chinese typing is slower than Blurmax Actually the ranking is maintained by Roberto Venezini, a sub-35 min runner himself and a very busy man; but he has just upda ...

謝謝 keifchan ching 出手, 非常感激!

恭喜 邪神 ching 晉佔 第20位啦!