香港長跑網  - 長跑長友

樓主: rockiec

全港跑手排名, 長跑網佔?

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 keifchan 於 2009-4-22 13:56 發表
講開本地ranking, 如果你上www.hkhillrunning.com , 再click入Runners, 雖然你同我都未必知D分數點計, 但係睇吓D跑手profile, 唔到你唔講個服字, 希望有人做個俾我地D跑手就好喇!

keifchan ching, 呢個網真係做得好好, 睇嚟唔係業餘做 ge,
我估多數係全職人士做 ge...

可能我唔識睇, 我覺得呢個網比較重視跑手個人成績及經歷,
並非賽事排名榜!

升級   81%

該用戶從未簽到

放心我自己知自己事,可以做到sub-3對我黎講已經要投入比現時更多o既時間同精力,就算我乜都唔做,斷晒六親乜時間都放晒落運動入面,以我o既能力最多都係2:30以外,去到更快o既境界已經係講緊你o既身體本身素質同埋基本功,如果我一畢業出黎全職跑的話都仲可能,而家?唔好講笑喇!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 miller 於 2009-4-22 22:13 發表

放心我自己知自己事,可以做到sub-3對我黎講已經要投入比現時更多o既時間同精力,就算我乜都唔做,斷晒六親乜時間都放晒落運動入面,以我o既能力最多都係2:30以外,去到更快o既境界已經係講緊你o既身體本身素質同 ...

快d轉項,等你一齊跑......

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 邪神 於 2009-4-23 00:06 發表

快d轉項,等你一齊跑......

咪玩喇,真係上黎等你界咩…等多我幾年先喇!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 miller 於 2009-4-23 00:21 發表

咪玩喇,真係上黎等你界咩…等多我幾年先喇!

你上年界足我一年.....

我有機會定還返俾你......

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 邪神 於 2009-4-23 00:25 發表

你上年界足我一年.....

我有機會定還返俾你......

放心喇,我下半年自廢武功,俾你由5,000m界到我半馬點話喇…

升級   13.16%

該用戶從未簽到

回復 41# 的帖子

Rockiec ching

I think they also have a grading system ranking runners by the points they accumulated at the races. It's produced by a runner who said he uses only excel + access + MYSQL, although I could never figure out how to do it. But I think for a website like this, the most difficult part is not building it (which is already difficult indeed), but keeping it up-to-date with so many races around.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 miller 於 2009-4-23 09:24 發表

放心喇,我下半年自廢武功,俾你由5,000m界到我半馬點話喇…

咁我地轉項跑100/200再搏過.......

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 keifchan 於 2009-4-23 10:16 發表 Rockiec ching I think they also have a grading system ranking runners by the points they accumulated at the races. It's produced by a runner who said he uses only excel + access + MYSQL, although I ...

keifchan ching, 謝謝資料提供...
起一個 MYSQL 伺服器唔難, 再編寫一個 php/asp database 都唔係咁難... 一般對電腦有認識的中學生都可以做到!

其實來來去去最難都係點樣去設計架構, 點樣去取捨資料、點樣做維護... 所有統計、排名... 電腦自己會做

所以 HKrunners 也該借鏡他們的經驗, 起一個類似的 database 伺服器, 會比較有效率!

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 邪神 於 2009-4-23 10:22 發表 咁我地轉項跑100/200再搏過.......

兩位 Ching 不單止在跑道互界, 連網上也互界, 不相伯仲...

不如就攪一場 100m 比個高下! 為了增加剌激性/趣味性,
其餘 6 條線, 歡迎其他 ching 報名參加!
日期、時間、地點額滿再商議...

報名:
1. 邪神 (要請示教練)
2. miller (400m pacing...)
3. oscar
4.
5.
6.
7.
8.

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 3 天

100m周街搵個都快過我...........

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 rockiec 於 2009-4-23 19:44 發表

兩位 Ching 不單止在跑道互界, 連網上也互界, 不相伯仲...

不如就攪一場 100m 比個高下! 為了增加剌激性/趣味性,

報名:
    1. 邪神 ...

有佢2個係度....100米讓賽2秒啦

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 rockiec 於 2009-4-23 19:44 發表

報名:
    1. 邪神 ...

唔好玩喇,10km好似跑得比較快唔等於速度快,我懷疑自己走到13秒架咋…

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 TerrySze 於 2009-4-23 23:36 發表 有佢2個係度....100米讓賽2秒啦

Terry Ching, 讓2秒就差好遠啦, 接近18米, 好多身位...
    若果係終極馬拉松選手, 短跑未必有著數, 
    因大部份肌肉都係紅肌, 無爆炸力, 只有耐力!
    相反, 短跑選手大部份肌肉係白肌, 具爆炸力, 但捱唔到10秒!
    所以兩位 ching 同你跑 100m, 分分鐘你有機會贏!

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 miller 於 2009-4-24 07:14 發表 唔好玩喇,10km好似跑得比較快唔等於速度快,我懷疑自己走到13秒架咋…

miller ching, 唔好見怪, 我都係講笑...
    以前我都可以跑 13秒頭... 但依家 15秒頭...
    真係跑唔起!

撚撚下, 平時馬拉松選手長跑睇得多, 但跑短跑又真係未睇過, 
    真係會幾好睇! 所以有機會真係要睇下你同 邪神的牙較戰!

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 sleung2002hk 於 2009-4-23 23:35 發表 100m周街搵個都快過我...........

梁兄真係謙! 可以登上香港跑手排名榜, 得你地 5 個...
    點都有番啲食力 ge! 睇怕周街好難搵喎!

升級   0%

該用戶從未簽到

報名:
    1. 邪神 ...

不如你問下我教練,俾唔俾我落場先啦......

因為所有關於跑步的計劃...

都要經過她首肯同意才可進行....

有機會你見到佢的時候,問下佢吧!

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 邪神 於 2009-4-25 01:01 發表

不如你問下我教練,俾唔俾我落場先啦......

因為所有關於跑步的計劃...

都要經過她首肯同意才可進行....

有機會你見到佢的時候,問下佢吧!

都得架,我用走400m interval o既pacing走100m咯,我okay架

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 miller 於 2009-4-25 01:32 發表 都得架,我用走400m interval o既pacing走100m咯,我okay架

咁 miller ching, 係咪都有啲興趣玩呢? 咁報名會繼續...

若果用 400m interval o既pacing走100m, 更加刺激!
    可能 8 個要影相分勝負!