香港長跑網  - 長跑長友

鑑介問題求救

升級   4.21%

該用戶從未簽到

而家天氣漸熱,小弟每次跑步冇耐就會淋漓大汗,件背心濕曬會同乳頭摩擦時會好痛,仲摩到損左,

吾知有冇師兄同我情况一樣,點解救?謝回覆!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 shing 於 2009-4-13 20:30 發表
而家天氣漸熱,小弟每次跑步冇耐就會淋漓大汗,件背心濕曬會同乳頭摩擦時會好痛,仲摩到損左,

我會除衫跑

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 shing 於 2009-4-13 20:30 發表

咁嚴重!? 師兄每次跑幾耐呀?

升級   4.21%

該用戶從未簽到

約5公里倒就會咁...真煩

升級   4.21%

該用戶從未簽到

而家岩岩學跑,每次跑約5公里倒,痛到要停。我跑果段路好多女士跑既,吾好意思除衫,除衫仲鑑介,...真煩

升級   0%

該用戶從未簽到

shing 師兄既問題,其實好多男仕都有,有時仲流血添,不過無你咁厲害姐,留意件衫係咪d料粗糙得滯,是甚麼質地,如果是排汗衫,可以試著全棉衫,減少磨擦;另外,在跑步前用醫生膠布將兩點貼上,我會買闊身d既醫生膠布,貼大塊d無咁易甩。如果咁大汗或者要貼易理妥布質果隻葯水膠布至得。

升級   61.1%

該用戶從未簽到

我識落重vasaline之後從未有事

升級   7%

該用戶從未簽到

我都會有...仲流血添...但多數16-17k後先痛...解決方法貼膠布...咁就無事lu

升級   0%

該用戶從未簽到

貼塊葯水膠布攪掂晒

升級   40.15%

該用戶從未簽到

你所著的跑衣是?

件件跑衣都會令你受損?定是其中一件呢?

升級   0%

該用戶從未簽到

貼膠布最簡單,用完即棄,夠方便呀!!

升級   38.35%

慵懶
  • 簽到天數: 24 天

小弟無胸肌,個乳頭又唔凸出黎,所以唔會有呢個問題

升級   45.6%

該用戶從未簽到

在跑步前用醫生膠布將兩點貼上 x 2

升級   4.21%

該用戶從未簽到

原帖由 卓卓 於 2009-4-13 23:03 發表

你所著的跑衣是?

件件跑衣都會令你受損?定是其中一件呢?

我果件跑步背心牌子係nishi,係上個月在日本旅行時買既,都唔知叫乜質地架,

只知是同mizuno或asics果D一樣咋,我得兩件跑衫,諗住唔係每日都著唔買咁多件。
    早前冇咁熱果時都冇咁既情況既。

升級   48%

該用戶從未簽到

我係飛機場,無事。

升級   4.21%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-4-13 21:00 發表
    shing 師兄既問題,其實好多男仕都有,有時仲流血添,不過無你咁厲害姐,留意件衫係咪d料粗糙得滯,是甚麼質地,如果是排汗衫,可以試著全棉衫,減少磨擦;另外,在跑步前用醫生膠布將兩點貼上,我會買闊身d既醫生膠 ...

好多謝您的建議。

升級   40.15%

該用戶從未簽到

原帖由 shing 於 2009-4-13 23:43 發表

我果件跑步背心牌子係nishi,係上個月在日本旅行時買既,都唔知叫乜質地架,

只知是同mizuno或asics果D一樣咋,我得兩件跑衫,諗住唔係每日都著唔買咁多件。
    早前冇咁熱果時都冇咁既情況既。

shing 兄,
    試下參加一些有跑衣拎的賽事吧,多一件跑衣換都方便d,同一時間也可以感受下跑步既氣氛.

小弟有少許胸肌,跑咁耐只試過一次磨損,就係 "咩住個書包" 當負重跑先至令吾驅兩點受損.

令你受損原因,應該係跑衣近胸個位置d布料唔夠滑且十分貼身.

用醫生膠布將兩點貼上此舉,只可當暫時性解決方法,長久而言小弟不建,事關唔環保.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Ringo 於 2009-4-13 22:39 發表
    我都會有...仲流血添...但多數16-17k後先痛...解決方法貼膠布...咁就無事lu

我都係16-17k後先痛
    我跑左2次全馬...第一次藉mizuno,第二次藉NB背心.
    二次乳頭都受創...好鬼痛!!
    下次會貼膠布...

升級   7%

該用戶從未簽到

原帖由 TerrySze 於 2009-4-14 00:19 發表

我都係16-17k後先痛
    我跑左2次全馬...第一次藉mizuno,第二次藉NB背心.
    二次乳頭都受創...好鬼痛!!
    下次會貼膠布...

真係同道中人...上次渣半馬...跑完返到終點...發覺心口好痛
    一睇原來紅左...真係幾尷尬ka..返到屋企沖涼果時仲..........wow.....勁痛

升級   0%

該用戶從未簽到

我都試過
    沖涼時la到飛起
    之後如果跑十幾k以上
    都要貼醫生膠布