香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

復活節去清遠旅行------換來一肚氣

升級   2.67%

該用戶從未簽到

前日星期六同蓮姐、 Joey 及她一個朋友在皇崗會合,乘旅遊巴士經廣深高速、京珠高速,共花咗差不多4個鐘頭車程,到咗清遠市佛崗縣羊角山,森波拉奇妙世界主題公園酒店,自稱5星級酒店,望落去幾靚,前年開業,所以D嘢好新,俾按金時,唔收 VISA ,只收現金或中國其中一間銀行的 VISA。
放低行李去酒店的森林餐廳午膳,食品同服務質素只係一般,飯後入去主題公園玩,個公園以恐龍做主題,但好假,又少,公園內機動遊戲只有5一6個,但係似足以前荔園及啟德遊樂場甘懷舊,即係舊版的機動遊戲,但只有2個玩得,其他仍在興建中!個樂園好細,準時下午6點正關門休息。
玩完又要去酒店的森林餐廳晚膳,因為呢度係鄉村中鄉村,方圓幾公里都無得食,所以焗住去,點知佢哋將成個餐廳安排晒俾旅行團,搞到我哋D自由行散客無位,放是改去西餐廳,我哋叫雞扒同牛扒,黑椒汁無黑椒香味,燒汁仲誇張,完全唔係日式燒汁,只係將薯仔同蕃茄熱溶咗就叫做燒汁,D羅宋湯同忌濂渴都唔知用乜嘢煮,D味好怪,飲唔落,仲衰過香港D茶餐廳!
食完去溫泉區浸溫泉,有70幾個露天溫泉,其實只係煲熱D水喉水,假溫泉,D水仲唔多乾淨,有好多白色漿狀浮沉物。
晚上11點返回酒店房間,竟然無冷氣,只有風,我查詢,酒店經理回覆,有住客投訴冷氣凍要加被、外面好清涼,大约16度,酒店要環保,所以關掉中央冷氣系統,只有風,無冷氣。
我叫佢睇吓房間空調控制器上我房間現時係25度,佢叫我打開露台門便清涼,我話呢度係2樓,外面全部係草同山,有好多蚊,佢俾2個電蚊拍俾我哋自己拍蚊,仲俾2支清水俾我哋飲。呢D就叫做5星級酒店,幾經爭取,酒店先至重開中央冷氣系統,間房先至舒服D,諗住有覺好瞓,點知瞓到凌晨4點,熱醒咗,原來又無冷氣,間房有24度,於是又找個經理,原來之前個經理休息,而家換咗另一個經理,佢話外面好清涼,唔需要開冷氣,所以關掉中央冷氣系統,呢次又要同佢理論,後來又要開中央冷氣系統,呢D酒店管理層真係無得頂。
朝早去森林餐廳食早餐,又要同旅行團爭位。食完立即決定盡快離開呢D鬼地方,自費搭的士去廣州探朋友,原來酒店無的士來,佛崗縣又極之少的士,係酒店代為電召的士來,要俾100元按金,驚你 CALL 咗來又唔搭。來咗架好殘舊的士,沿途水滾,幾驚去唔到廣州,幸好一行4人平安到廣州,朋友已經係酒樓準備好十餸一渴等我哋來,食完專車送我哋去天河車站搭火車返深圳,夜晚係深圳食日本自助餐,4個人飽到行唔郁。
+1 0
上一篇︰天水圍新仔下一篇︰ssp

升級   11%

該用戶從未簽到

1.酒店要環保,所以關掉中央冷氣系統
2.佢俾2個電蚊拍俾我哋自己拍蚊

3.仲俾2支清水俾我哋飲

咁呢間酒店咪幾好!!! 

http://www.shampoola.com/cn/sljj.asp

升級   61.1%

該用戶從未簽到

又好似幾好喎 (睇相)

升級   66.4%

該用戶從未簽到

小弟也剛剛星期五去過清遠,自己從廣州包車去,睇一啲比較原始風景

升級   0%

該用戶從未簽到

CHING,
大陸D野質素好參差.
返大陸玩我會睇 http://www.ctrip.com/
有好多評論同建議.去旅行我會仗做足功課,睇d人blog同相片,免得同期望有出入.

升級   2.67%

該用戶從未簽到

櫻花山只係種咗D櫻花樹,看來是剛種無幾耐,櫻花就欠奉。
如果你哋以前去過荔園及啟德遊戲場玩,就有似曾相識感覺。
最好玩都係水中滾筒,10元5分鐘。
個火山表演只有10秒,噴一噴火就玩完。
無任何交通工具可以離開酒店。

升級   100%

該用戶從未簽到

"佢俾2個電蚊拍俾我哋自己拍蚊,仲俾2支清水俾我哋飲"

lee個好搞鬼.....怪唔知得ching你一肚氣啦~~

升級   2.67%

該用戶從未簽到

D房租價錢一D都唔平,拍得住國內正直5星級酒店,就當佢係4星級酒店,佢攞得個電蚊拍上來俾我,即係佢早就知道打開露台門就一定有蚊飛入來。
難道叫個客人俾成仟元的房租,自己成晚唔使瞓係度拍蚊?

升級   97%

該用戶從未簽到

ching,大陸D嘢係咁上下貨仔,呢D山卡啦地方,都唔好存有太大期望,不過ching呢間酒店的確係唔多掂喎.....五星级酒店?收费多少呢ching?

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 1 天

勇敢
    勇氣可加......