香港長跑網  - 長跑長友

樓主: cu83
打印 上一主題 下一主題

幾長程先至可以叫 "長課"?

升級   10.53%

該用戶從未簽到

我想問每日5K, 算唔算長課呀?
因為我再跑長D, 就唔係好夠氣...

升級   7.45%

該用戶從未簽到

跑圈練長課是很乏味的,小弟一般跑街。長課練習時間一般為目標時間的80-90%,當然要看閣下的能力。

升級   0%

該用戶從未簽到

正如其他ching之前所說,"長課"的定義每人不同...

當你發覺跑的時候條氣感到順暢d,才再加量..

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kcchu 於 2009-4-15 14:07 發表

wadee 兄, 你上年跑半馬時個長課係跑邊條路?

一條係鰂魚涌=>亞公岩=>上環來回
另一條辛苦d:柏架山=>大風坳=>大塘篤水塘=>陽明山莊來回

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 xiumeilam 於 2009-4-15 16:55 發表
    我想問每日5K, 算唔算長課呀?
    因為我再跑長D, 就唔係好夠氣...

妳係新會員? 歡迎妳. 去新手區同女子區揮揮手, 簡單介紹吓自己啦!
    長短係相對的, 10K對今日的妳可能係長, 對跑全馬的跑友可能係短.
    按自己體能同身體狀態而跑, 量力而為, 不要勉強, 享受跑步就好了.

升級   17.67%

該用戶從未簽到

我都試過馬場14個圈. 之後會加落去(400米圈跑同距離辛苦好多,悶+多彎位)

長課? 我上網睇D for beginner 既program, 好多都SET weekend 1日 慢速跑長D, 目的係增長捱到既里數.

http://www.runnersworld.com/article/0,7120,s6-238-244-255-11937-0,00.html

我會當呢日係長課. 所以個距離係好個人既
    如果要試一個未跑過既距離,我一定揀去馬場/運動場,如果荒山野嶺出起事會麻煩. 仲有1 hour以上我一定帶野食.
    09年第一次跑渣打HM,之前練到~14k冇食野,返到屋企想暈好唔掂,諗起都驚.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 wadee 於 2009-4-15 18:58 發表

另一條辛苦d:柏架山=>大風坳=>大塘篤水塘=>陽明山莊來回

亞公岩-上環, 点走呀? 北角渣華道好多馬路同灯位, 电車路更加無可能, ....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Alex 於 2009-4-15 20:50 發表

亞公岩-上環, 点走呀? 北角渣華道好多馬路同灯位, 电車路更加無可能, ....

呢條路我走過好多回la
    係渣華道同電氣道多車d
    其他路段還可以(沿海傍)
    仲有我都係weekend走呢條
    會少車過weekday
    講真港島區真係冇咩路啱長課
    除非落場跑la

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 wadee 於 2009-4-16 12:22 發表

呢條路我走過好多回la
    係渣華道同電氣道多車d
    其他路段還可以(沿海傍)
    仲有我都係weekend走呢條
    會少車過weekday
    講真港島區真係冇咩路啱長課
    除非落場跑la

wadee兄會否跑向東區o個面呀?...

升級   61.95%

該用戶從未簽到

長課真系好闷,闷到飞起! 我带ipod聽下歌, podcast 新聞...仲要命带3包powergel, 10K左右一包!

我的最長課是35K, 今年渣打前3星期一个星期六跑,为免担心, 出门前通知家人4小时后才见. 路线和Wadee兄的大致一样,

我将35K分成三段:

1. 鰂魚涌+筲箕灣诲傍来回共10-12K
    2. 鰂魚涌-->銅鑼灣--->大坑道--->寶雲道共10K (上斜)
    3. 寶雲道来回2-3次共12K
    4. 寶雲道跑落灣仔地铁共2-3K

我覺得分o左段好似容易D做到, 只不过是3次约10-12K的練習,心理上好似好D.
    最重要是补给, 水 powergel, powerbar 等。去到尾段真系想死

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 wadee 於 2009-4-15 18:58 發表

我都搵日試下呢條先, 就算唔掂都可以隨時上車..
    照你呢條, 單程都應該有11-12k..

升級   76.8%

該用戶從未簽到

總體說我自己定18k以上既練習便是做長課.  但長課距離也很有彈性, 會由18k到35k不等. 又會以不同路段如全平路, 斜路+平路或山路作為難度訓練.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kcchu 於 2009-4-16 14:30 發表

我都搵日試下呢條先, 就算唔掂都可以隨時上車..
    照你呢條, 單程都應該有11-12k..

我都有興趣試下, 搵日約多幾個人嚟個港島區約跑都好噃!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 TNT 於 2009-4-16 17:06 發表

我都有興趣試下, 搵日約多幾個人嚟個港島區約跑都好噃! hgj091" />" />hj

好呀, 一齊跑無咁易放棄

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 piyrag 於 2009-4-16 17:14 發表
    搵一個有經驗人仕開post約跑丫,用人工智能報名系統。

在港島區開post囉..
    但要擇個吉日先得...

升級   0%

該用戶從未簽到

時間ok既話, 我都有興趣試下!!

升級   0%

該用戶從未簽到

俾條路線我今晚開post啦!!
    大家有無吉日提供??

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

4.30 有節目, 5.02 或 5.03 公眾假期既早上大家點睇??