香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

大家的渣打馬拉松成績怎樣?

關閉 [複製鏈接]

升級   0%

該用戶從未簽到

大家的渣打馬拉松成績怎樣?有人經過辛苦訓練,終能達成賽前目標,順利完成。但亦有人中途放棄,或被趕上巴士乘車回來,來年或許再次雪恨;各人各種的甜酸苦辣,你有興趣分享嗎?
+1 0
上一篇︰各位跑友,明天如自已有最新渣打馬拉松相片,可以send有關連結給本網。謝謝!下一篇︰各位跑友,如有最新賽事照片,可把有關連結post上在這裡,謝謝!

升級   1.58%

該用戶從未簽到

我早左20分鐘起跑 ,因為跟左人地去
跑左10幾步先知唔對路
跑返終點話計緊時 即刻跑返
個時間唔知有冇..
我跑10k._.
唉..............

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

Just completed my 4th SCM half marathon in a slow time of 1 hr 57 mins+.

However since this was my first run after I suffered from my back pain on last Sunday (after MOS 8 Km race, and I still had my Salonpas stick on my back. I still felt happy with the completion time.

The arangement was OK this year, and I had not to wait long to reclaim my luggage. The traffic jam at the 1st Km was still worst which consumed me almost 8 mins.

Another nice race held by HKAAA anyway.

http://www.hkmarathon.com

升級   1.05%

該用戶從未簽到

岩岩跑步半馬,時間是 1:47 左右
    今日天氣都算唔錯,原先驚住凍得滯,諗住著件長袖跑,但最後都唔需要了
    最正都係跑西隧,唔使同“影相團”迫
    不過仍然覺得裡面空氣太焗,要改善下

但我最唔滿意就係過左終點後的空排
    (1)好多人跑完後就食蕉或梨,但附近完全無垃圾埇,迫住要亂丟垃圾
    (2)完全無“晶片回收”的指示,我同幾個鬼佬搵左成十分鐘,問左三位職員先搵得到

升級   33.16%

該用戶從未簽到

平時既練習終於得到回報
    今次半馬比上個月既美津濃快左4mins
    時間1hr52mins, 成功pb

升級   45.45%

該用戶從未簽到

我跑10k 最早個組 (0515),起身睇完曼聯v阿仙奴足總盃冇耐就要起行了。

今日狀態欠佳,感冒未清晒,仲有好多鼻水。

由沙田坐馬鐵開始,去到地鐵天后站B出口為止,一直都要同人迫,車廂月台都唔多夠空氣,未去到個身都已經興晒同累晒,銳氣被削去一半。

賽前安排妥當,比賽準時開始。
    勉強濟到個 靚 起跑位(當然最後俾好多人爬頭)。

第一次同咁多人跑步(Melbourne Marathon 10k 只有7000參賽者,而這一組最少都過萬),開始時都幾濟迫,數分鐘後就開始暢順。
    前段想keep 五分鐘一公里的速度,企圖創造自己的PB (PB=51:13)
    前半跑到25:30,但是後半開始謝,愈跑愈慢,後半要用成27分鐘,導致最後要用52分半才完成。雖然這已經是我暫時第二快的時間,但是以平路比賽而言這個成績實在麻麻地。

賽後大會安排不佳,如樓上所說,晶片收集處 埋在燈火闌珊處,問幾位工作人員也不得要領,徒然耗廢跑者的時間。

檢討:耐力有待改進
    展望:回到墨爾本讀書的同時要好好修鍊,下屆可以參加半馬,免得跑10K 再同勁多人迫餐死。

升級   73.7%

該用戶從未簽到

晶片回收沒有指示都還好,我跑完想去物理治療,沒有指示不特止,問D工作人員都夠膽死唔知,然後亂點你。

升級   56.2%

該用戶從未簽到

4hr 15 完成全馬,ok la...

升級   0%

該用戶從未簽到

我40歲以上,上年第一次跑全馬用了5小時完成,今年努力練習,4小時26分完成,比今年1月的厦門全馬也快了14分鐘。真的很開心

升級   52.33%

該用戶從未簽到

第一次玩全馬, 3:38 完成.. 好高興!!

升級   0%

該用戶從未簽到

剛睡醒起來,今日真是十分之累。

今次都可以話達成賽前目標啦,時間是4小時45分。同往年一樣,昨晚都不能睡得好。7時到達現場,換衫和熱身後就開跑了,跑了十多分鐘,好似見倒對面線跑半馬的kennethwat,我叫了一聲,但他可能聽不到。頭十k用了1:01,跑到在青馬橋看到方力申對面線跑,我估已快我20分鐘了。跑到半程已是2小時09分。之後在25k開始步速減慢,到了30k時已3小時10分;此時已進入所謂極點,跑多一K就已進入半行半跑階段了;第四個十k就整整用了1小時17分,到了最後兩K才發點力,在鬧市街道逢人過人,在衝線時已是4小時45分了。 老實說,今年的長課是不足的,下年勢要做翻 sub-4。

升級   0.53%

該用戶從未簽到

This is my second Standard Chartered Half Marathon! I do have 10 mins faster than last year(1:26:58). It really proved my workout!!! That's great and I will carry on to train and break my own record next year! See you! ^.^

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

我跑10k 46分49秒左右(自己隻錶)
    算比最近練跑時間快
    但未係最快
    同埋第一次跑高速公路 速度唔自覺咁快咗少少
    好彩只係跑10k 如果半馬就...
    詳情請看 http://www4.discuss.com.hk/viewt ... ge%3D1#pid133794132
    第27回覆者

升級   50%

該用戶從未簽到

第一次玩長跑,十公里,時間 1個鐘到,四張幾嘢有咁成綪,都算咁,
    我參加 6:40分組,沿途太多人影相,慢行.及一家大細行(有好多未夠16歲靚仔,唔合大會資格喎)
    想在最後2K加速都難   ...................記望明年練多D速度練習,參加第一組,

升級   80%

開心
  • 簽到天數: 1 天

參加了四年渣打, 第三次跑10km, 今日 6:40 果組, 我的目標只有一個, 就係嬴自己的舊紀錄. 今年我由頭到尾都無停過, 3km左右我見到喬寶寶有好多人圍住, 八卦的我都無停低, 而且經過水站, 我都無飲過水, 不停跑 ...... 我睇到終點個鐘, 應該好過之前的舊紀錄.

係le, 幾時有得上網 check 個人&大會時間?

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   90%

該用戶從未簽到

算對自己有個交待喇

好感動,又一次完成自己定下來的任務!
    起身同自己講,點都要跑完架,事原前年跑得都過到自己,去年因事無跑.
    天氣好好,跑道好正.開始就慢慢跑,點知慢慢下見到3km好開心,之後無幾耐又見到水站,超開心 於是繼續跑,我唔係時時跑開,加上我有190 lbs 都頗辛苦架,不過愈跑愈開心,係去到最尾既1km有d心急,衝落去,點知到急轉上橋差點抽筋,嚇死好彩最後完成心願.不過真係熱死人呀~~! 之後交晶片但又唔知去邊到交喎,之前望完地圖都唔記得,去到又無指示,最後交完坐係到抽筋,好舒服呀 哎...... 不過沿途見到好多衫係地下同埋路邊,唔知點解呢?

係丫,我係新手,有一個問題想問問.
    我發現跑到去第一個u-turn時,左右唔係平係有d斜,噤我既左腳用力多d,有咩方法可令自己平行d.因為今晚返來左腳痛過右腳,加上噤樣用力係咪唔平均到,好易比拖累到而要就左腳既呢?

請指正

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   8.95%

該用戶從未簽到

上年跑半馬,今年第一次衝擊全馬。過程不太順暢,頭5K橫丫腸已有小小痛,18K兩條小腿作抽筋,入了3次救護站按摸,之後唔敢跑太快,以4小時10分完成,有少少失望,下年再努力!

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

不過沿途見到好多衫係地下同埋路邊,唔知點解呢?

Some runners wore old jacket and clothes to keep warm in the first portion of the race, and taking off and throw them away afterwards.

I don't agree with such behaviour.