香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

夜晚練斜路線徵求

升級   4.74%

該用戶從未簽到

各位c hing c tse,
我想平時weekday放工後練吓跑上斜,請問有冇好路線推介?有地方放行李/沖身 (例如以運動場為起點)兼且治安ok最重要。港島地鐵沿線或九龍區皆可。謝謝!
+1 0
上一篇︰行幾個鐘路腳板超痛下一篇︰4月30日一夜友情週邊區(名額全滿)

升級   0%

該用戶從未簽到

跑馬場收12pm, 可能適合你要求!!
但無斜路呀!!

升級   0%

該用戶從未簽到

ching / ctse 你住在哪一區呀?..
你可考慮跑沙田梅子林吧,2km的斜路或可滿足你的要求...
可考慮join我地的
夜探梅子林約跑活動吧...

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 1# 的帖子

If you are living in HK East, then try Chi Wan la.

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 789 天

石硤尾公園

Kin in Running

升級   4.74%

該用戶從未簽到

回復 3# 的帖子

曲奇︰夜探梅子林?咁刺激?我通常都是星期日早上跟朋友一起才敢去梅子林啊。
    你們通常逢星期幾、幾多點開始?
    我家住旺角、在西環返工,如果去梅子林,要轉兩程巴士,需時1.5hr左右,如果你們夜開始,我都可能趕及。

Kin︰石硤尾公園不失為好提議,但請問你條路線會點跑?可否參考參考?

升級   4.74%

該用戶從未簽到

回復 5# 的帖子

但石硤尾公園有locker可借嗎?是室內運動場抑或足球場那一邊?

升級   0%

該用戶從未簽到

有關夜探梅子林,可留意...
    網友約跑召集

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 789 天

室內運動場有locker借

足球場上網球場
    約2分鐘斜

Kin in Running

升級   72.63%

該用戶從未簽到

原帖由 阿P 於 2009-4-18 01:27 發表
    曲奇︰夜探梅子林?咁刺激?我通常都是星期日早上跟朋友一起才敢去梅子林啊。
    你們通常逢星期幾、幾多點開始?
    我家住旺角、在西環返工,如果去梅子林,要轉兩程巴士,需時1.5hr左右,如果你們夜開始,我都可能趕及 ...

其實阿PChing/Ctse可以試吓呢條路線http://www.gmap-pedometer.com/?r=2629898
    上斜有兩段,分别係南山邨道上斜向大坑西街,跟住右轉往南昌街方向,再沿南昌街向歌和老街方向上斜,呢兩段斜路前者較短
    如果依圖內路線約6K鬆D,又或者單練斜路又得,小弟都在九龍返工,好多時都跑依係路線
    而放衫問題可依照Kin兄提供之地點,希望幫到你

升級   21.67%

無聊
  • 簽到天數: 1 天

http://www.gmap-pedometer.com/?r=2777872

牧愛街頂層運動場有locker及更衣室(要搭升降機).
    此路有小斜-牧愛街,
    大斜-佛光街,
    長命斜-天光道+常盛街+常樂街,
    暗斜-忠孝街.
    過左晚上九點後練習就最好因附近主要係學校,政府部門及住宅所以都幾夠靜, 但千其唔好於日間跑因情況係完全相反人多車多.

升級   93.4%

該用戶從未簽到

跑馬地 - 成和道 - 藍塘道 - 大坑道 - 畢拉山道 -
    高尚住宅區, 少車, 安全. 可在跑馬地運動場儲物及沖涼.

升級   14.21%

該用戶從未簽到

跑飛鵝山,沿住扎山道跑到山頂的涼亭,全長大約2.5公里,上升340米無平路只有上斜,可在砰石公園儲物及沖涼.(最好唔好一個人跑)