香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

請問有冇人跑一個香港島呢?

關閉 [複製鏈接]

升級   44.74%

該用戶從未簽到

如果由跑馬地出發環繞香港島一圏應該向那裡開始呢?
有幾遠呢?
時間要幾耐呢?
要不要預備水呢?
需不需要計劃下咁呢?

謝謝各方c兄提點
+1 0
上一篇︰2009 Boston Marathon ~ Live webcast here!下一篇︰你好啊!小妹報告!

升級   58.67%

該用戶從未簽到

如果師兄會走轉的話,  麻煩早小小叫聲小弟, 因為我都好想試試  ( 應該會好好玩, 同好難忘的)

升級   6.05%

該用戶從未簽到

我諗起都覺得幾得人驚

升級   0%

該用戶從未簽到

如果真係環繞香港島跑一圏, 水應該好容易補給...
當然要睇你點跑啦!!

我環繞港島跑一圏好快, 又唔使帶水..
因為我係環繞香港山頂跑一圈...

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 1# 的帖子

ching係諗住跑街?定係跑山路呀?..

升級   10.53%

該用戶從未簽到

原帖由 rickymsz 於 2009-4-20 12:48 發表
如果由跑馬地出發環繞香港島一圏應該向那裡開始呢?
有幾遠呢?
時間要幾耐呢?
要不要預備水呢?
需不需要計劃下咁呢?

謝謝各方c兄提點hgj088" />" />hj

You can use the Hong Kong Trail total 50 Km.
Suggest to run from 陽 明 山 莊 to 山 頂 25 Km or 陽 明 山 莊 to  大 浪 灣 25 Km
Be sure to bring your own water with you and don't run alone.
For more details please visit this website : www.greenpower.org.hk

升級   10.53%

該用戶從未簽到

原帖由 chanbb 於 2009-4-20 14:09 發表

You can use the Hong Kong Trail total 50 Km.
Suggest to run from 陽 明 山 莊 to 山 頂 25 Km or 陽 明 山 莊 to  大 浪 灣 25 Km
Be sure to bring your own water with you and don't run alone.
For mor ...

another website for reference :
www.hkwalkers.net/longtrail/chi/hktrail/hktrail.html

升級   0%

該用戶從未簽到

跑山路都係一絛路.我諗樓主係話跑馬路一大圈...
我試過由西環跑去鰂魚涌,亦試過由西環經堅尼地城跑去淺水灣.二程加起大約30K,都有香港島半圏.
鰂魚涌向柴灣方向唔知點跑, 而淺水灣向赤柱方向要跑好窄的馬路,好危險,放棄.

一個人跑,帶定水,八達通同 $$....沒事....唔掂咪上車.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 TerrySze 於 2009-4-20 15:05 發表
跑山路都係一絛路.我以為係跑馬路一大圈...
我試過由西環跑去鰂魚涌,亦試過由西環經堅尼地城跑去淺水灣.二程加起大約30K,都有香港島半圏.
鰂魚涌向柴灣方向唔知點跑, 而淺水灣向赤柱方向要跑好 ...

呢段大致就係鰂魚涌公園沿海邊到筲箕灣入阿公岩再轉上柴灣道長命斜, 跟住落黎可以轉入東區醫院落樓梯再沿海邊跑杏花村, 小西灣跟住連城道上跑入石澳

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kcchu 於 2009-4-20 15:12 發表

呢段大致就係鰂魚涌公園沿海邊到筲箕灣入阿公岩再轉上柴灣道長命斜, 跟住落黎可以轉入東區醫院落樓梯再沿海邊跑杏花村, 小西灣跟住連城道上跑入石澳

跑入石澳有D路段只有車路....好危險....

升級   0%

該用戶從未簽到

如果要跑由東區落南區, 應該由柴灣道入大潭道再入赤柱, 去番淺水灣.
呢條路比較可行.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 TNT 於 2009-4-20 17:17 發表
如果要跑由東區落南區, 應該由柴灣道入大潭道再入赤柱, 去番淺水灣.
呢條路比較可行.

大潭道再入赤柱, are there any road to pass the dam? Thats road is wide enough for 2 car only......

升級   0%

該用戶從未簽到

呢條路比較可行.

E個建議ok....慳了10k到.....但赤柱去番淺水灣個段有d難度.

升級   49.47%

該用戶從未簽到

試過港島"綑邊", 全部跑馬路或行人路或'正式'山路, 唔入南朗山,赤柱軍營,鶴咀等, 約61km, 仲易過RTI.

升級   0%

該用戶從未簽到

呢條路比較可行.

會唔會考慮由大潭道經大潭水塘,經淺水灣拗,經引水道去淺水灣呀?

或再經紫羅蘭引水道去番黃泥涌,然後再去南區?...

升級   58.67%

該用戶從未簽到

點都好, 如果搞就請預細佬玩呀
謝謝你們

升級   0%

該用戶從未簽到

小弟試過呢條路:適合9am前
鰂魚涌公園=>亞公岩明華大廈=柴灣道=>大潭道=>石澳道至土地灣=>港島徑7到大潭水霸=>經HKIS上大潭篤巴士站

以下路線未跑過,將會去試:(全程走引水道)
大潭篤=>淺水灣坳=>淺水灣=>深水灣=>香港仔=>薄肤林道=>港島西

升級   44.74%

該用戶從未簽到

多謝各位ching, 我會選擇沿海邊, 無論馬路定山路都可行都會跑, 大家的建議都ok, 我會試一試.
灣仔 --> 筲箕灣 --> 亞公岩 --> 小西灣 --> 柴灣靈灰閣 --> 石澳道 --> ..........再諗諗先

ps. 環島行我去過了

升級   10.53%

該用戶從未簽到

原帖由 rickymsz 於 2009-4-21 00:31 發表
多謝各位ching, 我會選擇沿海邊, 無論馬路定山路都可行都會跑, 大家的建議都ok, 我會試一試.
灣仔 --> 筲箕灣 --> 亞公岩 --> 小西灣 --> 柴灣靈灰閣 --> 石澳道 --> ..........再諗諗先

ps. 環島行我去過了hgj0 ...

建意: 灣仔 --> 筲箕灣 --> 亞公岩 --> 小西灣  --> 哥連臣角道 --> 大潭峽懲教所 --> 龍脊 --> 土地湾 -->港島徑7到大潭水霸
大潭篤=>淺水灣坳=>淺水灣=>深水灣=>香港仔=>薄肤林道=>港島西
跑入石澳有D路段只有車路....好危險....

升級   3%

該用戶從未簽到

好似幾好玩咁,唔知遲d有沒環港島遊的約跑?