香港長跑網  - 長跑長友

時間分配

升級   90%

該用戶從未簽到

咁多位ching ctse, 小妹新來的.. 近排愛上佐跑步....
我有一樣野想請教大家... 大家點樣平衡跑步, 返工, 拍拖, 家庭, 讀書and 休息呢?
因為我想遲d放工後讀返個post-grad.. 之但係, 放得工黎, 再讀埋書, 都冇咩時間... 我想問下大家心得點樣可以讀得書/做得功課之餘,又兼顧倒跑步呀?
thanx

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 faye 於 2009-4-23 22:49 發表
咁多位ching ctse, 小妹新來的.. 近排愛上佐跑步....
我有一樣野想請教大家... 大家點樣平衡跑步, 返工, 拍拖, 家庭, 讀書and 休息呢?
因為我想遲d放工後讀返個post-grad.. 之但係, 放得工黎, 再讀埋書, 都冇咩時 ...

歡迎faye ctse
小弟係咁樣安排d:
週一至週五早上6點出門跑步,7點幾返來送個女返學,跟住自己返工,夜晚多數留係屋企
假期要跑步時多數會同家人一起跑

升級   0%

該用戶從未簽到

因為我想遲d放工後讀返個post-grad.. 之但係, 放得工黎, 再讀埋書, 都冇咩時 ...

師姐你好~我都係要番工番學又想多d練跑o既新人,所以平日一至五夜晚要番學的話,就選擇早上5:45am - 6:45am跑完步再番工,星期六/日唔需要番工就跑長少少,可以選擇早上跑或溫完書夜晚先跑

要番工又要番學,點都要放棄去街去玩o既時間溫書做功課,其實想練跑的話,點都會抽到時間o既~ !不過唔好排到個schedule密麻麻無時間休息就真

升級   6.32%

該用戶從未簽到

闲日我就放工后直接去跑步,大概六点半开始跑。
周末就五点至五点半开始跑。
其他时间都在家。
无拖拍唔洗陪女朋友

升級   77.6%

該用戶從未簽到

我都係讀緊 Post Grad. 仲要星期日跑完比賽, 趕番去照顧七八十個細路仔. 咁就唯有訓少兩個鐘. 有時我都十一點幾先去跑都有.

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 colemen 於 2009-4-24 15:07 發表
我都係讀緊 Post Grad. 仲要星期日跑完比賽, 趕番去照顧七八十個細路仔. 咁就唯有訓少兩個鐘. 有時我都十一點幾先去跑都有.

點解既????
七八十個...............

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 1 天

約埋男朋友尼跑咁咪一石二鳥囉!

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 3 天

呢個問題好高深~~~我都想知

升級   54.9%

該用戶從未簽到

一個好多人都有o既問題......
    其實都要問番自己跑步目的先,是為了什麼?強身健體....keepfit....減肥.....享受跑步...追求快時間.....得獎?
    考慮自己各樣的條件去set priority....
    坦白講,數年前小弟讀緊 Post Grad根本沒有精神時間去跑步,工作,家庭,功課,考試等已經不夠時間用了......
    只可以說不要將時間plan的太密麻麻,令自己透不過氣來反而沒有好處~

升級   90%

該用戶從未簽到

thank you 咁多位... 你地真係令我有d 啟發...
    原來咁多ching ctse 都係返工前跑...
    好!!! 我都要學下.. 我個心成日都好想返工前跑, 不過10萬個理由都係冇去到。
    跑步得一個理由,但係唔跑就有無限既既藉口,真係要好好反省下!!!

咁我又想請教ching ctse, 你地跑完之後先返工會唔會影響你地做野呢? 我既意思係跑完點都會tired, 有冇affect 你地既work performace or 分佐心呀?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 faye 於 2009-4-24 23:14 發表
    thank you 咁多位... 你地真係令我有d 啟發...
    好!!! 我都要學下.. 我個心成日都好想返工前跑, 不過10萬個理由都係冇去到。
    跑步得一個理由,但係唔跑就有無限既既藉口,真係 ...

朝早都唔會跑太長路程,所以都唔覺累,只係早起身比較辛苦+唔夠睏

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 faye 於 24/4/2009 23:14 發表
    跑步得一個理由,但係唔跑就有無限既既藉口,真係要好好反省下!!!

咁我又想請教ching ctse, 你地跑完之後先返工會唔會影響你地做野呢? 我既意思係跑完點都會tired, 有冇affect 你地既work performace or 分佐心呀?

師姐,如果你一星期安排三日跑步,其中兩日係weekday返工前跑45分鐘至1個鐘,咁都只係兩日早起,之前一晚早少少訓,我諗呢個安排唔係好難,如果一星期跑兩日,只有一日weekday,係咪重易安排呢?開頭安排早跑,最好一日weekday一日weekend,等習慣咗先加日數,量都係一樣,無咁大壓力,慢慢就OK架啦。
    如果少少咁加量,應該唔會太攰,另跑完步個人情緒通常會有少少高漲,如果嗰朝唔係跑得太長程,未必影響工作表現。

升級   61.95%

該用戶從未簽到

sorry cannot write chinese today with computer...
    but

absolutely agree with Alfred Ching
    i run 5-6 days a week, all in the mornings.
    starting at 6am for 1 hour about 10-12K, then shower, eat breakfast, go to work, it has been like this for over a year, feel great at work!!!

human body can adapt very easily, establish the pattern and you can get used to it very soon.

the basic prinicple is that you have to piroritize your schedule, it is not easy, but build a good pattern of work and stick to it!