香港長跑網  - 長跑長友

樓主: arnold
打印 上一主題 下一主題

Arnold的土法訓練紀錄

升級   29%

開心
  • 簽到天數: 3 天

我希望十月跑我首次既全嗎!現在慢慢練習中!!

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 tomde 於 2009-7-24 16:29 發表

我希望十月跑我首次既全嗎!現在慢慢練習中!!

十月是那一隻馬呢?

升級   29%

開心

原帖由 佐治男孩 於 2009-7-25 01:50 發表

十月是那一隻馬呢?

我希望可以join到十月北京既全馬,這是我人生既第一個全馬,所以要比心機練多D,
    而我最憂慮係我個膝頭痛既問題,其次係時時都好懷疑自己既體力及身體可否應付得黎...
    因為以前讀書時都係玩100米至800米既短跑,而之前跑半馬我都好勉強,因此真係好無信心完成.
    .....一諗起就心都沉埋.....

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 tomde 於 2009-7-25 13:08 發表

我希望可以join到十月北京既全馬,這是我人生既第一個全馬,所以要比心機練多D,
    而我最憂慮係我個膝頭痛既問題,其次係時時都好懷疑自己既體力及身體可否應付得黎...
    因為以前讀書時都係玩100米至800米既短跑,而之 ...

tomde ching,你一定得咖!
    可能的話,快點看Pfitzinger 的Advanced Marathoning啦

升級   99.67%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

回復 83# 的帖子

Tomde ching,

口甘你join左未?

以你的恒心, gear (GPS錶, 鞋...), 書本知識, 我覺得你一定可以在法定時間完成. 問題只是可以快幾多(如sub4, sub330)姐!

升級   29%

開心

原帖由 佐治男孩 於 2009-7-26 00:06 發表

tomde ching,你一定得咖!
    可能的話,快點看Pfitzinger 的Advanced Marathoning啦

George ching,
    我會再努力D架喇!!多謝你支持!!
    既然你咁推介Pfitzinger既技術!好,我就快D睇睇先得!!

原帖由 arnold 於 2009-7-27 10:47 發表
    Tomde ching,

口甘你join左未?

以你的恒心, gear (GPS錶, 鞋...), 書本知識, 我覺得你一定可以在法定時間完成. 問題只是可以快幾多(如sub4, sub330)姐!

arnold ching,
    我都應該會跟宇宙去,其實我都唔知佢地join左未,應該未..因為都未問我地比資料.
    自己就希望唔好太差,第一次全馬希望可以4個鐘內,最好係340-350目標時間..(不過成功完成已很滿足)
    我知道其實呢度有好多高手可以係around 300以內,相比我...就認真麻麻...
    不過唔緊要,來日方長,希望有機會慢慢來,按部就班才是我既長遠目標...

升級   99.67%

奮鬥

2009.07.27 5km 大坑東草場 (4k) + 逹之路上斜(1k)

今天主要是練Aerobic Capacity所以應跑慢一些, 跑多一些.  可惜跑了4k便下雨了. 我不怕給雨dup, 但我的Nokia Express5800怕, 所以到場邊的亭避一避.  時間是22minutes (即5.5min/km),  比我預計的6min/km快了一點.

雨細一點時跑上逹之路買早餐給大女(太太)和細女.

升級   99.67%

奮鬥

2009.07.27 5km 大坑東草場 (5k)

温度:30c, 濕度: 78%
    開始跑時, 太陽已經下了山.  Warm-up的一圈是和太太跑的, 所以沒有計時.
    跑了10個圈, (440m @), 用了19 minutes.
    我沒有聴音樂, 只是一心想著腿部動作,特別是左腿.
    6圈之後,竟然沒有慢下來, 而且支力也沒有增加.  正.

升級   99.67%

奮鬥

2009.07.31 4km 跑街(2k) + 九龍仔公園運動場 (2k)

Temperature: 28c, Cloudy
    I jogged 2km from home to Kowloon Tsai Park Sports Ground.

At the Sports Ground, I ran 1km twice.

The first time : I checked my watch after the first 400m - the time was ONLY 1'30"

升級   99.67%

奮鬥

2009.07.31 4km 跑街(2k) + 運動場 (2k)

Temperature: 28c, Cloudy
    I jogged 2km from home to Kowloon Tsai Park Sports Ground.

At the Sports Ground, I ran 1km twice.

The first 1km : I checked my watch after the first 400m - the time was ONLY 1'30" .
    I finished this 1km at 4'28", but I felt great and ready to run many 1km's more.
    However, I just jogged 200m to cool down.

Rested for 3 minutes.

The second 1km : I checked my watch after the first 400m.
    Oh, no! It was 1:45. . I quickly increase my frequency, but maintain my strides.
    Eventually, I finished this 1km at a slightly faster time of 4'25".

Conclusion : Got to build up my Aerobic Capacity by running longer distances.

升級   99.67%

奮鬥

回復 90# 的帖子

Don't know what went wrong - all my Chinese characters just disappeared.  Sorry.

升級   99.67%

奮鬥

2009.08.01 1.5km 九龍仔運動場

和太太, 囡囡 hea 跑 1km.  最後自己跑550m - 2'20".  Okay la.

升級   7.45%

該用戶從未簽到

Arnold,
    It is nice to have a run with family members. I believe you are quite enjoy your run in yesterday. Lovely.

升級   99.67%

奮鬥

回復 93# 的帖子

Mike,

Yes, it is always enjoyable when you run with your family - even though when it means you cannot run as hard as you want to.  Some times, I have to remind myself that I should not be focusing just on running faster and faster.  After all, running is about getting healthier - both physically and socially.

升級   99.67%

奮鬥

2009.08.03 1km 大坑東草場

好耐沒有寫blog了.  
    昨日在草場跑了1km便收工, 因為天愈來愈黑, 並且開始下雨.
    跑草地的問題是一旦下雨, 便好易跌低. 但我回程時天氣竟然放晴, 吹漲!

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 arnold 於 2009-8-4 21:10 發表
    好耐沒有寫blog了.  
    昨日在草場跑了1km便收工, 因為天愈來愈黑, 並且開始下雨.
    跑草地的問題是一旦下雨, 便好易跌低. 但我回程時天氣竟然放晴, 吹漲!

天公不造美啊!

升級   99.67%

奮鬥

2009.08.05 7km 九龍仔運動場

只是輕輕鬆鬆地跑, 大概是6min/km.
    天氣超焗.
    今天我開始用橡筋圈計圈.
    方法是每次經過起點時都放下一個橡筋圈, 我覺得這個方法比較適合我.  真的很土吧!

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 arnold 於 2009-8-6 13:18 發表
    只是輕輕鬆鬆地跑, 大概是6min/km.
    天氣超焗.
    今天我開始用橡筋圈計圈.
    方法是每次經過起點時都放下一個橡筋圈, 我覺得這個方法比較適合我.  真的很土吧!   

會不會給風追走呢?

升級   99.67%

奮鬥

回復 98# 的帖子

不會給風吹走的, 他們會好好的坐在起點等我!  而且橡筋圈實在太普通了, 小朋友都不會取去.

放下每一個橡筋圈時的感覺比按錶實在很多!  而且很容易知道還有幾多圈要走, 個腦可以用來想多d野!

升級   29%

開心

arnold ching,
    你這個方法很有趣呀!!
    有需要我都試下先!!
    咁你跑完會唔會再執返架?