香港長跑網  - 長跑長友

樓主: michaelyw
打印 上一主題 下一主題

mic mic 的平凡跑誌 (現在長駐香港)

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 139# 的帖子

一班人做Speed Training會好快提升耐力同速度, 跑多幾課就可以好輕鬆跟到佢地既步伐, 習慣左高速節奏, 功力自然提升, 澳洲尼邊係唔係比較少報導香港渣打既比賽, 參加人數每年都破紀錄, 其實跑步風氣比10年前好多啦, 以前地區比賽都係得2/3百人, 而家動不動都有over 600人玩.

升級   45.45%

該用戶從未簽到

嗯~ 除非四處遊歷參加馬拉松的跑者,澳洲人通常對香港跑步風氣/消息不太清楚。他們對香港人的印象是生活節奏急促和甚少運動健身,而這些特徵多是這裡留學生的寫照。

去年至年頭我留在香港的日子裡,在網上找到很多跑步比賽,當時也頗出乎意料之外。無疑香港人對跑步的熱衷正與日俱增。

升級   45.45%

該用戶從未簽到

補記星期五、星期六的跑步

星期五

上午十一點放lecture,要在圖書館白等到下午三點半與組員恰談功課的分工事宜。在網上逛維基、下了幾局中國象棋,時間就很快過去了。

約四點半傾完功課後,自覺今天不應就這樣,上網hea時間卻不去跑跑,就去學校gym的跑步機跑了30分鐘,整體平均5:00/km 速度,最後十分鐘4:45/km 。 出了一身汗,人都精神d

星期六

八點四十五分跟人跑10km,因為昨天也跑過的關係,今天跟了中速組跑10km (高速快過5:00/km, 中速約 5:30/km, 慢速 6:00/km),天氣晴朗,空氣清新,心曠神怡。同組也有些漂亮洋妞兒,但是因文化有某程度上的差距,極其量也只能遠觀。也有一、兩位洋人聊我講野,因不善言談,隨便寒暄數句就敷衍了事。

跑完才十點半,回家hea一會兒就在教會好好過這個週末。

最近功課也漸漸地忙,訓練量也應該不會加,大概25-30公里一星期吧。

升級   45.45%

該用戶從未簽到

今日唔知發生咩野事,好似去親邊度都唔見左好多人。
首先上Performance tutorial 計埋自己得六個人上堂,只是平時的一半。
黃昏去跑步組也比平時少近一半人。
因此,今天膽粗粗加入8.5km 快跑組。
雖然名義上係快跑組(平時應該有4:30-4:40/km),但是因為今天大部分高手沒來到之際,加上與我同組的兩位師兄似乎久疏戰陣,唔係好跟得到,兩位教練就我地的步速,極其量也只是比5:00/km 快點兒。到最後一公里,自己睇唔過眼逕自衝了一段,當然其中一位教練即刻同我一齊衝,也許那時那位教練才覺得那時快跑組應有的均速。
最後有位教練問我半馬的目標時,他認為我set 2:00 實在太保守,他給我一個挑戰:1:45,即係要全程保持5:00/km,這個艱鉅的挑戰,但願可在十月中做到吧。

升級   45.45%

該用戶從未簽到

今日在學校gym的跑步機跑了6K ,剛好用了30分鐘完成。
開段步速較慢,要跑到10分鐘才上到5:00/km,及後不斷加速,最高去到4:32/km (最後兩分鐘)。
cool down 幾分鐘後,拉拉筋,做做手部重量運動 (不敢做腳部重量運動了,怕拉傷)就回家。
明天跟組跑speed run,希望今晚做功課唔到做到太夜。

升級   92.85%

該用戶從未簽到

Michael~
Don't just keep running, you need to socialize too with the locals.  
Go for it next time!!  WTH, why not!!

升級   45.45%

該用戶從未簽到

回復 147# 的帖子

如果訓練唔係太harsh,而我尚有能力邊講邊跑的話,我下次聊聊佢地講野吧~

升級   45.45%

該用戶從未簽到

Hardest training this year

星期三晚如常跟speed training group,今次去了Royal Boltanic Garden的 Tan track 練速跑,做了三次跑短斜路的熱身後,就展開共5次的速跑訓練。

5個速跑的時限分別為5分鐘、4分鐘、4分鐘、3分鐘、4分鐘,由起點開始向拚命跑,跑到限時的一半折回起點。因此,每人所跑的距離都會不同,視乎個人的能力。

每次完結後大家會有1分鐘時間休息。 由於前兩天都有跑步,而且速度都唔算慢,今天的訓練真的吃盡苦頭 ,又成日都俾教練催谷。例如:

"Good, Michael, speed up a little bit!"
"Follow me !! 30 sec left, let's have a good finishing."
"strike forward a little bit, you can do it!"

佢地咁樣講到又唔好意思hea 跑了事,唯有盡速去拚" /> 。跑到第三次時肺活量大概去了極限,對腳還有力衝都沒辦法,呼吸不能跟得上步速,到第三個以後速度明顯地減慢 。到最後一個的末段時,用意志力全速衝刺,成為唯一一個可以在限時內衝回起點的一次(之前幾次全部都因為後繼無力而返唔切起點)。最後大家緩跑到集合點就解散。

老實說,今天真的跑得很辛苦,但是也十分享受整個過程。可惜下週三因為mid term test 而不能參與訓練 。 這個週末也要讀書了

升級   92.85%

該用戶從未簽到

Michael ~

Some kind of intensive training you have there.  Are they free to the public?   Do you have to join their club or something?  I belong to the Las Vegas Track Club but too lazy to drive 30 miles each time to their practice field.

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 149# 的帖子

嘩,米高兄果然是一個高頻訓練, 正正係有教練不停鞭策, 所以要用體能+意志去完成, 但離緊幾日盡量搵些少時間做輕鬆Recover jog, 有助排走乳酸, 唔洗幾奈你會發覺耐力及速度增強了.

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   45.45%

該用戶從未簽到

原帖由 Gills 於 2008-4-17 09:20 發表
嘩,米高兄果然是一個高頻訓練, 正正係有教練不停鞭策, 所以要用體能+意志去完成, 但離緊幾日盡量搵些少時間做輕鬆Recover jog, 有助排走乳酸, 唔洗幾奈你會發覺耐力及速度增強了.

收到,今日即去了學校gym跑步機做了8km的jog,不過速度稍為過快,39:20.....不知能否幫助排走乳酸。 不知為何,一踏上部機就情不自禁地將速度加快。明天有時間的話,會儘量控制自己用較慢的速度去jog。

原帖由 oscar 於 2008-4-17 09:49 發表
如gills ching所言,真係唔使幾耐,就可以sub1:45。
我都好羡慕有人教我跑步同埋一齊操的生活啊!

暫時我都未試過跑半馬,所以面對一個月後的半馬我也不會set 太快的時間作為目標,不過,1:45 也是我的長遠目標,這些日子會繼續努力去提升自己的耐力。其實同班人一齊操的感覺不錯,不過如果係同聲同氣的話應該會更好

原帖由 kennethwat 於 2008-4-17 10:20 發表

的確﹗有教練,又有一大班人一起練﹗小弟夢想的跑步生活﹗

ching 自己就是一位教練 ,加上不時組織約跑活動,現在ching 已經在過著夢想的跑步生活

升級   45.45%

該用戶從未簽到

Sunday (20/4/08)
Time: about 17:00
Distance: 3x 3.827km = 11.481km
Time (total): 58:55(5:07 pace)
Time each lap:
1st 19:07 (4:59 pace)  
2nd 19:41(5:08 pace)
3rd 20:07 (5:15 pace)

升級   45.45%

該用戶從未簽到

Thursday 24/4/08

前幾日忙於做功課和溫測驗,到今天才去跑步機跑一轉。
用了39分鐘跑8公里,再係gym room度hea多一刻鐘後就收工。

升級   45.45%

該用戶從未簽到

Sri Chinmoy Princes Park Run 15K preview:

時間:27/4/2008 (星期日)
地點:the Northern Pavilion, Princes Park, Royal Parade, Parkville (市中心以北近5公里)
路段:5km circuit within Princes and Royal Park (15K即是要跑三個圈 -_- ) (如以下簡圖所示)

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   73.7%

該用戶從未簽到

可以的話,影D相黎分享下。

升級   45.45%

該用戶從未簽到

回復 158# 的帖子

嗯~ 今晚都會早訓,我會珍惜在外地參加比賽的機會