香港長跑網  - 長跑長友

護膝帶

升級   49.45%

該用戶從未簽到

而家開始帶膝帶跑步, 發覺膝帶果然有幫助, 個膝頭好似多左D SUPPORT, 跑完唔覺得膝痛.

但膝帶的WORKING PRINCIPLE是怎樣? 它怎樣保護膝頭? 另外有D唔明!! 條膝帶要"COOL"得緊D還是鬆D先至啱呢???

升級   0%

該用戶從未簽到

我用過膝帶一排,覺得"COOL"至偏緊的感覺才有效用

"COOL"得太緊會阻礙血液運行,跑至幾分鐘後腳會麻痹的

升級   0%

該用戶從未簽到

X2
但因為驚好似依賴左佢咁..我近幾次又無用佢..想比較下個感覺...

升級   0%

該用戶從未簽到

膝帶原意係托係菠蘿蓋... 令跑步時減少菠蘿蓋同埋軟骨之間既磨擦

但對小妹來講...因為有條膝帶... 個人會不知不覺間就住有膝帶果隻腳... 更加容易令無膝帶果邊腳都傷埋... 小妹跑果陣用 d 有痴力同埋彈性既膠帶作為 support... 但我個人希望唔駛用佢

升級   50.53%

該用戶從未簽到

個人用開mc david的膝帶,由於佢係魔術貼,所以唔會緊到阻礙血液循環

帶左之後明顯覺得菠蘿蓋的移動少左,感覺實在左,同埋,真係少左膝痛

不過我多數係跑山/行山時帶,跑平路的好少用(全都無用),因為落山膝頭所承受的壓力大好多,再加上山路不平,膝頭最近傷

最後,勸各位ching ctse,唔好等到個膝頭痛到頂唔順的時候先保護佢,因為個時好可能已經返唔到轉頭

升級   29.67%

該用戶從未簽到

那雙腿都使用會不會好點呢?
若使用後對膝部真的有幫助的話,花點時間去習慣也是值得的~
最怕甚麼關節磨蝕、傷膝頭的問題啊~

升級   50.53%

該用戶從未簽到

兩隻腳都用的話,感覺會好一點,起碼唔會好自然咁將體重放埋一邊。
其實慣左的話,真係唔係好覺佢的存在。

小妹年多前受傷之後就對自己的膝頭著緊多了,唔想自己的運動生涯就此完結。

不過,無論行山也好跑步也好,最重要都係多留意自己的跑姿,減低著地時膝蓋的撞擊力,千萬不要過份依賴護膝帶呢。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 superimac 於 2009-5-4 19:17 發表
那雙腿都使用會不會好點呢?
若使用後對膝部真的有幫助的話,花點時間去習慣也是值得的~
最怕甚麼關節磨蝕、傷膝頭的問題啊~

其實無事無幹最好唔用輔助品
要用膝帶托起菠蘿蓋即係你既四頭肌唔夠強去保護菠蘿蓋

runner_hk ctse 講得好0岩.. 留意番自己既跑姿才是長遠之計
我之前都傷過... 最後係結論係..改善跑姿... 增強手腳協調性... 唔好成個人硬崩崩... 注意熱身 cool down 拉筋
增加肌肉強度..注意身體既 signal 才是防範於未然既長跑長有之策

升級   29.67%

該用戶從未簽到

通常自己膝蓋會痛都是狀態不佳之時,
相信當時是因為不能保持自己的跑姿而引起不適~
所以,大家都係多D互相提點一下跑姿了~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 superimac 於 2009-5-5 15:19 發表
通常自己膝蓋會痛都是狀態不佳之時,
相信當時是因為不能保持自己的跑姿而引起不適~
所以,大家都係多D互相提點一下跑姿了~~

ching.. 你痛果陣係點痛 ga?
除0左注意跑姿....仲有 d 方法減輕跑步時膝痛...