香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

有d野想問

升級   27.89%

開心
  • 簽到天數: 1 天

我平時練習
    好多時都係練150快50慢/300快100慢/400快200慢咁
    練以上既野會對長跑有d咩幫助?
    +1 0
    上一篇︰Please send in long run ideas! With maps and directions? Thanks much!下一篇︰恭喜水師提督完成升級元老級發燒跑手既任務

升級   59.8%

該用戶從未簽到

點解用呢個組合?有咩目的?

升級   54.74%

該用戶從未簽到

小弟不才,唯有拋磚引玉先等多D人補充!

Jimmy兄你練的長跑模式係Interval其中一種!主要練速度同埋

升級   54.74%

該用戶從未簽到

Jimmy兄你練的長跑模式係Interval其中一種!要練速度同埋加速力。
    不過都要知道你每次練幾多成力同埋練幾多組?舉個極端例如你用五至六成力練400200慢三十組!這變相只會練到或保持你耐力為主!

升級   27.89%

開心
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 terryisrunner 於 2009-5-4 14:30 發表

Jimmy兄你練的長跑模式係Interval其中一種!主要練速度同埋加速力。
    不過都要知道你每次練幾多成力同埋練幾多組?舉個極端例如你用五至六成力練400快200慢三十組!這變相只會練到或保持你耐力為主!

平時多數都係8-10組(因為我係新手)
    都係用8-9成力

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 terryisrunner 於 2009-5-4 14:29 發表
    小弟不才,唯有拋磚引玉先等多D人補充!

terry ching 本身就是一名高手,不用拋磚引玉 wo ~~

升級   54.74%

該用戶從未簽到

原帖由 =chairman= 於 2009-5-5 23:45 發表

terry ching 本身就是一名高手,不用拋磚引玉 wo ~~

Chairman 兄過獎啦!小弟對跑步知識其實好膚淺!

登錄/註冊後可看大圖

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 terryisrunner 於 2009-5-6 01:09 發表

Chairman 兄過獎啦!小弟對跑步知識其實好膚淺!http://a2233.myweb.hinet.net/msn/make9420/make9420%20(28).gif

呢樣真呀,跑得快唔代表識點練,只係跟到個好教練!不過真係唔好跑你個programme練,我跟都傷喇…係咪先?

升級   54.74%

該用戶從未簽到

原帖由 miller 於 2009-5-6 09:27 發表

呢樣真呀,跑得快唔代表識點練,只係跟到個好教練!不過真係唔好跑你個programme練,我跟都傷喇…係咪先?

今期Sportsoho有你講個位好教練同埋金帶班傻佬!但唔見你喎?
    Miller兄我又拗柴要養傷啦!

登錄/註冊後可看大圖

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 terryisrunner 於 2009-5-7 00:27 發表

今期Sportsoho有你講個位好教練同埋金帶班傻佬!但唔見你?
    Miller兄我又拗柴要養傷啦!http://a2233.myweb.hinet.net/msn/make9420/make9420%20(17).gif

我都有睇今期 sportsoho,係囉,唔見米拿 ching 既 ?

升級   54.74%

該用戶從未簽到

原帖由 =chairman= 於 2009-5-7 00:30 發表

我都有睇今期 sportsoho,係囉,唔見米拿 ching 既 ?

佢驚上鏡

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 terryisrunner 於 2009-5-7 00:27 發表

今期Sportsoho有你講個位好教練同埋金帶班傻佬!但唔見你喎?
    Miller兄我又拗柴要養傷啦!http://a2233.myweb.hinet.net/msn/make9420/make9420%20(17).gif

好簡單,我唔係傻所以咪無得上鏡咯!

搞乜呀你又傷?我地真係等你練番好同你組隊同其他會砌過架喎…無你唔成事呀

話時話,黎緊o個季我隨時入唔到隊,因為個會又多左個35分o既成員喇!

升級   0%

該用戶從未簽到

你唔係 < 打柴 >就得啦......

除左米拿之外,你都係我其中一個拼死的對象.......

話晒我都未走過你前面喎.......

升級   54.74%

該用戶從未簽到

舊朋友(舊患)話黎就黎,到而家都重未行得自然!
    邪神你知唔知成日都有人話找我做目標 ..............不過次都挑戰到。你就唔好彩你最fit時侯我就養傷!
    總有機會,唔信問Miller兄!

升級   93.67%

該用戶從未簽到

jimmy兄, 你應該問番set呢個program比你跑果位人兄想你練d嘜野! 你跑d咁短的interval, 似乎唔係好針對長跑訓練喎!

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 jimmy0114 於 2009-5-4 10:34 發表
    我平時練習
    好多時都係練150快50慢/300快100慢/400快200慢咁
    練以上既野會對長跑有d咩幫助?

有小小幫助,但不大。

一般來説,練長跑需要有好的Aerobics Capacity, Lactate Threshold, VO2 Max
    1。練Aerobics Capacity需要慢跑 (慢過半馬比賽速度+1.5分/k),要多哩數
    2。練Lactate Threshold是用15k到半馬比賽速度跑4到8k
    3。練VO2 Max, 就是interval: 8x800, 6x1k, 6x1200, etc.