香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

路線(沙田城門河畔:由獅子橋到馬場邊的行人橋)以來回計長約9公里 (難度:1/5)

升級   45.45%

該用戶從未簽到

這段沙田區跑步路線與馬鞍山的類似,不過考慮過後還是開新post 吧。

通常我會沿著城門河跑個圈,以大圍的獅子橋和馬場邊的行人橋為兜圈目標 (請看圖示)
全長約9公里,幾乎100%是平路。

+1 0
上一篇︰討論區將會繼續運作。下一篇︰渣打有照片了。

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   45.45%

該用戶從未簽到

嗯嗯

我通常係下晨跑居多~

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

睇來環境幾好~
    跑完可以去運動場飲水
    (唔知條河臭唔臭?)

升級   45.45%

該用戶從未簽到

條河 水退時 都有點臭,要講究的話跑都要預潮脹、退
    另外,想跑長課時可以考慮和馬鞍山路線合併,然後再係城門河橋與橋間兜圈,就可以"湊足" >20公里了
    今日發現馬鞍山公園近海旁緩跑徑有個飲水機,蠻方便跑者

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 kennethwat 於 2008-2-22 09:13 發表

如果屯門河旁有飲水機就好,不過我相信很快會比人整壞。

屯門河兩旁ge設施一定冇沙田咁完善...
    冇好多地方有單車徑冇公園~
    仲有d係荒地

升級   54.9%

該用戶從未簽到

城門河畔跑步真係環境一流,好正
    可惜唔係住沙田~

升級   73.7%

該用戶從未簽到

其實今時今日的城門河已經唔算臭了,而且有時仲好靚添,臭河已是二十年前的是,如果其他地區的跑友唔怕遠的話,得閒過黎走番轉。

升級   54.9%

該用戶從未簽到

冇錯,沙田十幾年前清理左好多污泥
    依家冇乜臭味喇~

升級   45.45%

該用戶從未簽到

嗯~ 我住在河背面,但要是從前,河臭味在家中都可以聞到

升級   70%

該用戶從未簽到

咁岩既~我係這條路的熟客仔...
    冬天~ 由明星海鮮舫向沙田醫院方向跑...係逆風跑
    馬場返沙田運動場就一啲風都沒有...有點焗~~很大對比哦
    晚上10點跑步的經驗

升級   45.45%

該用戶從未簽到

回復 12# 的帖子

哦~
    我在香港的時候,通常會在黃昏時起跑,有時也會入馬鞍山。
    不過夜間有時會朋友漫步河邊,也許見面過也不出奇

升級   92.85%

該用戶從未簽到

I still remember when I was a little kid (some 30+ years ago), my parents would take us to take the train from Tsim Sha Tsui to Shatin to eat BBQ pigeons.  Those were the good old days when I was little in HK.  There were no buildings in the area and Ma On Shan had nothing there too but just the stinky river.

升級   45.45%

該用戶從未簽到

而家無論沙田定馬鞍山都高樓林立了,
    聽聞沙田+馬鞍山已經住左成六十萬人,
    大概十位香港人有一位住沙田區的,真的難以想像
    然而城門河水質有改善,河邊乃是跑步的理想路段(見跑步機兄跑得幾開心
    可惜最近有部分路段封左,
    如無意外要十一月先解封

升級   10%

該用戶從未簽到

我係大圍start...
    去到馬場對出就回程...
    about 8.5k