香港長跑網  - 長跑長友

樓主: cfchan
打印 上一主題 下一主題

水陸兩項鐵人聯賽 - 比賽2 (取消)

關閉 [複製鏈接]

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 rockiec 於 2009-5-31 19:57 發表

原來手腳都要有節奏, 唔該 cfchan ching 提點,
下一次會提醒自己!

滑水時, 我淨係側膊, 下身需要側嗎?
若手指下垂, 手臂會順勢下沉, 好似無咗滑水感覺,
若果將手指伸直, 似乎覺得滑水會多ࢋ ...

無錯係全身都要轉側,否則動作唔夠自然,變成阻水
手臂下沉唔係問題,反而可以令身軀保持水平前進,
手指伸直就未必有呢個效果(會有少許仰頭的狀況)

升級   3.16%

該用戶從未簽到

呢次比額條路我之前有跑過...我個人黎講唔多鍾意..

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 cfchan 於 2009-5-31 22:54 發表 無錯係全身都要轉側,否則動作唔夠自然,變成阻水 手臂下沉唔係問題,反而可以令身軀保持水平前進,手指伸直就未必有呢個效果(會有少許仰頭的狀況)

cfchan ching,

今朝試咗, 可能唔摜, 當全身轉側, 好似擺嚟擺去, 重慢咗...
或者因為背脊漏咗落水, 感覺唔到去水都未定!

反而手臂下沉關係, 索性放鬆手臂, 變成好似游蛙式, 
手腳有時間抖下, 感覺無咁攰, 但亦可能因為咁樣而慢咗

唔知用輔助器具, 例如: 泳掌、蛙鞋、骨頭有無幫助呢?

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 rockiec 於 2009-6-6 23:03 發表

cfchan ching,

今朝試咗, 可能唔摜, 當全身轉側, 好似擺嚟擺去, 重慢咗...
或者因為背脊漏咗落水, 感覺唔到去水都未定!

反而手臂下沉關係, 索性放鬆手臂, 變成好似游蛙式,
...

用TI方法游自由式,的確唔易掌握,我要用兩個月時間先掌握到竅門" />" />" />" />" />
你可能係全身轉側時,連頭部的位置都轉埋,所以好似左搖右擺
試試轉側時用肩部定住頭部,睇下有無改善
放鬆手臂時有無感覺仍然有動力向前,如有的話,你的手腳協調已不錯

骨頭同蛙鞋會對建立上身力量及協調有幫助,蛙掌就不太清楚,其實我咩輔助器材都無用過" />" />hjhvbj" />" />" />hjhvbj" />

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 cfchan 於 2009-6-6 23:41 發表 用TI方法游自由式,的確唔易掌握,我要用兩個月時間先掌握到竅門" />" />" />" />" />你可能係全身轉側時,連頭部的位置都轉埋,所以好似左搖右擺試試轉側時用肩部定住頭部,睇下有無改善放鬆手臂時 ...

唔該 ching 詳盡解答!

擒日朝再試多一次, 既然要左右側身, 索性做埋左右兩邊呼吸...
效果應該幾好, 但習慣未改, 未能適應!

今次速度跟上次差唔多, 無咩嘢改進, 可能仍未掌握ti精髓!

唔知 cfchan ching 游一個50通常要用幾多次手?
等我下一次試下响泳池睇下要用幾多次手滑到50!

要次次煩到 ching, 真係唔好意思!

p.s. 平均50要用1'15", 是否太慢呢?

升級   21.55%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

啱啱游完番嚟, 先至見到 franklcf 好介紹!

條片示範真係好清楚, 又要搵日試下先...
要提高手肘抓水好似怪怪地, 睇下係咪真係得先...

升級   21.55%

該用戶從未簽到

Work ga.....你腍下艇仔原 理都係咁

升級   100%

該用戶從未簽到

今日同隻化骨龍去游水, 順便試下夾骨頭練 ti,
發覺效果好好... 滑水時間長咗, 50平圴可以少用5次手!

而且側身明顯咗, 可能夾骨頭根本好難平衡, 由得佢自然側身擺動,
反而無咁吃力, 仲慳力咗!

因為夾咗骨頭, 下身較浮, 變咗每次隻手入水都沉多咗,
起碼都有呎幾...

所以點睇, 夾咗骨頭游水, 真情就係練緊 ti!

下次我會試下用埋泳掌, 睇下會唔會滑水再多啲...

升級   100%

該用戶從未簽到

今朝去咗沙灘再練ti, 今次仲用埋泳掌、夾骨頭...

雖然時間無特別快到, 但滑水時間的確長咗, 抓水次數少咗,
掌握到小小 ti感覺...

可能我一個人夾骨頭、用泳掌, 期間俾唔少泳手界, 有自由式、
有蛙式... 雖然界輸咗, 但我諗佢地應該游得好索氣,
無我咁舒服, 至少我游咗接近一個鐘, 上岸應該仲有氣跑到!

升級   41.95%

該用戶從未簽到

因雷暴警告,是次賽事將延期至七月五日舉行!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cfchan 於 2009-6-28 05:11 發表
因雷暴警告,是次賽事將延期至七月五日舉行!

多謝,通知, ch hing.
唯有去 創新路走返轉, 自隊 10 個圈

升級   84.4%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2009-6-28 07:19 發表

多謝,通知, ch hing.
唯有去 創新路走返轉, 自隊 10 個圈

雷暴驚告,延期至5/7

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 cfchan 於 2009-6-28 05:11 發表 因雷暴警告,是次賽事將延期至七月五日舉行!

謝謝 cfchan ching 通知, 好在嚟望一望...

都好! 又多一個禮拜練習

升級   61.05%

該用戶從未簽到

i should wake up @ 7:30
But when i got this news...i slept until 11:35

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 althea_suen 於 2009-6-28 11:50 發表
i should wake up @ 7:30
But when i got this news...i slept until 11:35

即係個天都比多次機會妳.....到時比心機啦~

升級   41.95%

該用戶從未簽到

取消左都好,今日唔駛跑兩場!
仲多左一個星期練習!

升級   100%

該用戶從未簽到

3/7/09
2009 水陸兩項鐵人聯賽- 比賽2 惡劣天氣安排

上午賽事

·          如在比賽日早上6時或以後仍然懸掛三號颱風訊號/黃雨/紅雨/黑雨/雷暴及山泥傾瀉警告,是項賽事將取消而不再補賽.報名費用將不會退回。

下午賽事
·          如在比賽日早上10時45分或以後仍然懸掛三號颱風訊號/黃雨/紅雨/黑雨/雷暴及山泥傾瀉警告,是項賽事將取消而不再補賽.報名費用將不會退回

·          如於比賽前一天中午十二時懸掛八號颱風訊號或以上,是項賽事將取消而不再補賽.報名費用將不會退回。
·          如比賽進行中天氣惡劣或懸掛上述任何警告,賽事總監有權將比賽賽程改變或取消正在進行中的比賽。
·          如7月5日當天再度天氣惡劣或懸掛上述任何警告,是項賽事將取消而不再補賽.報名費用將不會退回。
·          請在比賽早上致電香港天台查詢有關天氣情況 (電話: 1878200)

原來第二次取消ge 話, 唔會再攪, 連報名費都食埋??

咁咪好貴

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 rockiec 於 2009-7-4 07:34 發表

原來第二次取消ge 話, 唔會再攪, 連報名費都食埋??

咁咪好貴

好有機會....

升級   21.55%

該用戶從未簽到

真係哂氣哂心機