香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

跑步減肥跑多久

升級   18.2%

該用戶從未簽到

www.metrohk.com.hk 5/8/09

陳啟泰 醫道:跑步減肥跑多久   

不少人以為跑步時間到達2030分鐘後,身體才開始消耗脂肪來製造能量。

但其實身體選擇消耗哪種「燃料」並非由運動時間來決定的,而是取決於運動強度,亦即跑步的速度。在低速時,身體會燃燒脂肪;高速時則燃燒糖分。因此,跑得太快,身體只會運用糖分,減不了肥;但太慢的話,雖然能夠不斷消耗脂肪,可惜速度有限,恐怕就算跑了很長時間也得不到明顯減肥效果。

若要選擇以「中等」速度來跑,這時身體會同時燃燒脂肪和糖分。如此持續30分鐘以上,加起來的脂肪消耗總量才稱得上是減肥。(逢周五見報)

陳啟泰

註冊物理治療師

+1 0
上一篇︰恭喜水字一派第三位元老既誕生下一篇︰團購代訂Crane 跑步心跳手錶....有興趣請進

評分

查看全部評分

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   78.75%

該用戶從未簽到

這位物理治療師好像沒有說什麼叫做「中速」、甚麼叫做「太快」、甚麼叫做「太慢」
這篇文章等同無講過野

不過多謝wongc既分享

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   49.45%

該用戶從未簽到

我唔知呢位物理治療師所講的"中速", "太快"及"太慢"是以甚麼為準則. 我的太快可能只是梁兄的龜速. 所以會有點無所適從. 我公司n年以前有個training有位運動教練教我們體重管理. 佢所講的運動強度是與心跳掛勾的. 要減少脂肪, 我們一定要做有氧運動. 有氧運動的心跳率是(220-年齡)x60%~80%. 即40嵗的人, 其有氧運動須保持心跳率於108-144之間. 事實上, 甚麼運動也沒關係, 只要心跳率保持這範圍內超過45min便可. 即使只是漫步而又能把心跳率帶到有氧運動範圍便可. 當然, 一旦身體適應了此運動量便不能把心跳提高, 那麼, 運動強度便要再增加. 但這有氧運動須持續才有效果. 原因是運動早期只會消耗glycogen(酐醣?), 在一定時間之後(20-30min), 身體才開始同時燃燒脂肪, 這樣才可達到消脂效果. 不過運動量不宜太高. 原因是太高運動強度會令身體無法提供足夠氧氣而使身體進入無氧運動狀態, 產生乳酸. 之後, 身體需要大量休息讓乳酸分解, 未能做到持續運動的效果. 所以我想, 治療師所指"太慢"=未達有氧運動心跳率. "中速"= "有氧運動心跳率", "太快" = "超過有氧運動心跳率".

升級   18.95%

奮鬥
  • 簽到天數: 2 天

唔想度住心跳跑的話, 可以用辛苦程度去決定何為 快, 中, 慢

減肥黎講, 跑速大約係可以輕鬆地講到野, 但係要唱歌就有d 難度的程度, 就屬於中速

減肥跑步的目的係每日可以輕鬆地完成 40min 以上的運動, 持之以恒.

升級   77.6%

該用戶從未簽到

我自已都有度住心跳去跑, 但係好容易就過上限, 成日都過 160. 我問過物理治療師朋友, 佢就只要你覺得舒服, 講到野就唔好理佢.

升級   59.4%

該用戶從未簽到

原來係咁,
    我仲以為跑足30分鐘就可以減肥......

升級   18.2%

該用戶從未簽到

我贊成瘋瘋講話個個人的快, 中, 慢速都唔同, 而且大家約略都知到自己的快, 中, 慢係咩速度.  

我就5:30係快, 唔係幾講到野 , 6:00就係中速, 你一句我一句都吹到一陣 , 6:30就慢, 長吹長有.  

升級   37.37%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2009-5-8 14:10 發表
    。。。(220-年齡)x60%~80%. ...

我其實對呢個程式有懷疑。就算o系80%上限都覺得好慢,完全唔覺得做緊運動。比長課o既速度慢得多。

登錄/註冊後可看大圖

升級   90%

該用戶從未簽到

学到野啊,之前一直都唔系好清楚点先最适合减肥,所以一直都无么效果....

升級   18.95%

奮鬥
  • 簽到天數: 2 天

原帖由 lips 於 2009-5-9 23:07 發表

我其實對呢個程式有懷疑。就算o系80%上限都覺得好慢,完全唔覺得做緊運動。比長課o既速度慢得多。

登錄/註冊後可看大圖

長課練心肺, 心跳率係比消脂區高的.  
    消脂區對部份人黎講 (少運動的), 急步行已經可以達到, 無接受過長跑訓練的人, 亦可以每日做 1hr 而唔會感覺辛苦

升級   93.33%

該用戶從未簽到

原來如此...咁我實係慢跑啦
    都要練多好多中速囉

升級   66.67%

該用戶從未簽到

其實所有計算方法都是理論,最重要是你的心臟是否可以負荷