香港長跑網  - 長跑長友

樓主: chengtszhang
打印 上一主題 下一主題

一星期跑80K 好難..

升級   93.67%

該用戶從未簽到

大家都講左好多看法, 不過我認為除了要看目標而定訓練里數之外, 個人能力都很緊要, 就算有時間, 都唔係每個人都應該每星期走過百k, 因為如果你係一個新手, 突然要你走上百k, 就算短期內慢慢加上去, 都會對身體有好大的壓力, 眼見很多跑友, 見到人地跑得多就有好成績, 便盲目跟隨, 並不知道別人的補葯, 可能是你的毒葯, 當你身體未適應時而採用一些高里數或高強度的訓練方法, 結果往往只有一個, 就係傷患纏身, 而有些傷, 係一身一世的, 唔會完全好返.

所以希望大家唔急, 當你傷過痛過才知錯的時候, 可能已經太遲了!

stanley兄, 我認為你的訓練計畫無問題, 而且你執行得很好, 實在值得我們參考; 不過實在見很多跑友不自量力地跑到傷曬, 先有感而發!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 sunrise 於 2009-5-12 14:32 發表
大家都講左好多看法, 不過我認為除了要看目標而定訓練里數之外, 個人能力都很緊要, 就算有時間, 都唔係每個人都應該每星期走過百k, 因為如果你係一個新手, 突然要你走上百k, 就算短期內慢慢加上去, 都會對身體有好大 ...並不知道別人的補葯, 可能是你的毒葯....

好同意. !!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 chengtszhang 於 2009-5-11 22:41 發表
我覺得要係一星期內跑到80K真是很困難.
我平均每星期只跑到65K,

請問各CHING /CTSE, 怎樣可以安排一星期時間, 跑到80K 或以上距離.

如果係全馬比賽前都達不到每星期80K水準, 可以係四小時前完 ...

no pay.... no gain...
我前年每星期跑30K,跑了4個月...四小時前完..

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

不知道別人的補葯, 可能是你的毒葯

Can't agree more - I probably can't walk properly if I have a weekly milages of 100 K.
    An average weekly mileages of sub 50 k is more acceptable to me.^.^

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 TerrySze 於 2009-5-12 15:16 發表

好同意. !!!

啫係話要自己花時間來搵一套適合自己ge 訓練計畫?
    "自主研發"?

升級   0%

奮鬥

"自主研發"?

Sure coz every runner has different physical strength, recovery time, determination and others.................

升級   13.16%

該用戶從未簽到

襯吓熱鬧. 單憑里數絕對不代表甚麼, 正如你食幾多野落肚係唔重要, 要睇吓食D乜野, 有冇營養, 是否均衡, 是否定時定量, 是否配合你生活所需, 食左唔吸收或者食得太多, 對身體都冇益.

練習同食野仲有一個相似嘅地方, 就係你唔駛太介意今日練乜明日練乜, 你只需要知道你要練乜同練黎做乜就夠. 好似食飯一樣, 你只要樣樣食D, 吸收唔同嘅維他命, 食多D有益嘅野, 唔好偏食, 身體就唔會太壞, 唔駛日日睇住張餐單做人.

升級   93.67%

該用戶從未簽到

跑步練習唔係單看看結果, 過程都好重要, 因為大家都唔係比迫才去操, 所以最好就係在練習中發掘樂趣, 這樣呢種先可長期維持!

charson:
    自由研發當然最好, 因為可以完全配合自己的生活習慣同特性去操練; 要設計適合自己的訓練計畫其實唔難, 最重要係每次"硬課"之前, 一定要有充分時間休息(可以係慢跑), 跑之前身體要準備好去接受呢課的要求, 如果發覺狀態不佳, 就要打折, 否則就唔練好過練!

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 ChARsoN 於 2009-5-12 15:30 發表

啫係話要自己花時間來搵一套適合自己ge 訓練計畫?
    "自主研發"?

抄臣:
    或者咁講....馬拉松就好似考會考AL一樣

syallbus個個都一樣
    但點樣讀就個個人都唔一樣

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 chengtszhang 於 2009-5-11 22:41 發表
    我覺得要係一星期內跑到80K真是很困難.
    我平均每星期只跑到65K,

請問各CHING /CTSE, 怎樣可以安排一星期時間, 跑到80K 或以上距離.

如果係全馬比賽前都達不到每星期80K水準, 可以係四小時前完 ...

一星期跑80K難唔難我唔敢講,不過可以肯定唔會易,如果冇決心一定做唔到。

升級   7.45%

該用戶從未簽到

各位長跑愛好者:
    老是說跑80K/week好難,倒不如跟著我posted program試試。我想各位多是年青力壯年青人,要是有決心、毅力,定可達到!Old gay can made it, I don't worry about why not for youth.
    說總比行動容易,但行動總比說實在。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Mike_Li 於 2009-5-12 17:13 發表
    各位長跑愛好者:
    老是說跑80K/week好難,倒不如跟著我posted program試試。我想各位多是年青力壯年青人,要是有決心、毅力,定可達到!Old gay can made it, I don't worry about why not for youth.
    說總比行動容 ...

我認同恆心同埋毅力的確可以克服好多困難....  
    但身體 afford 得起嗎 ? 完成了全馬卻換來了一身傷患.. 值得嗎 ?!

但對我來講... 我不是沒有決心..沒有毅力...我還好年輕... 只係身體 afford 唔起...
    平時做開運動但只係練隻半馬都已經可以令我未跑渣打已經受傷.. 仲休0左三個月
    program 係死..人係生... 都要睇自己身體先至知道可唔可以跟到...
    不要盲目追里數..而要知道自己為0左 d 咩要咁練...

可能我說話太重... 但我這只是傷患過來人之談...

btw, not gay, should be guy instead

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-5-12 17:32 發表

我認同恆心同埋毅力的確可以克服好多困難....  
    但身體 afford 得起嗎 ? 完成了全馬卻換來了一身傷患.. 值得嗎 ?!

但對我來講... 我不是沒有決心..沒有毅力...我還好年輕... 只係身體 afford 唔起...
    平時做開運動但只係練隻半馬都已經可以令我未跑渣打已經受傷.. 仲休0左三個月
    program 係死..人係生... 都要睇自己身體先至知道可唔可以跟到...
    不要盲目追里數..而要知道自己為0左 d 咩要咁練...

可能我說話太重... 但我這只是傷患過來人之談...

ee呢個point講得好啱呀...同我既長跑理念差唔多~

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

奮鬥

ee呢個point講得好

X 3 - not every runner could afford 40 full marathons in 40 days mah!

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 stanleyhpm 於 2009-5-12 16:14 發表

抄臣:
    或者咁講....馬拉松就好似考會考AL一樣

syallbus個個都一樣
    但點樣讀就個個人都唔一樣

咁係咪若發覺自己用開ge 方法唔係好有效時就要去參考下人地ge 練法再去改善?

升級   37.37%

該用戶從未簽到

如果係全馬比賽前都達不到每星期80K水準, 可以係四小時前完成全馬嗎?

我個人覺得每星期總裡數同全馬時間未必一定有關系。

升級   81%

該用戶從未簽到

係,里數同成績並唔係成正比o既,但係好多跑手都會講足夠o既里數基礎會對你準備馬拉松,提高表現同減低受傷係會有幫助…

但係一個「安全里數基礎」真係需要o既,好似其他ching講過,你唔會跑唔晒,結果可能係會傷左,搞你五六七個月先好得番又何苦呢?

無乜時間,有時間再講多少少…

升級   92.85%

該用戶從未簽到

原帖由 stanleyhpm 於 2009-5-11 21:57 發表
    ...........每每見到「一個星期跑幾多k係咪好難?」呢類
    就可以估到問者絕對唔係「跑癡」....每日唔跑過唔得既人
    因為一個「跑癡」....就算佢有幾多屋企人、幾多既工作........佢都會諗方法去跑步..........

FYI,  講開跑癡, 真真正正嘅跑癡(Marathon Maniacs)係馬拉松跑檀上只有二位 (at least in my book).  No, 唔係Dean Karnazes, 估錯了! 佢唔係跑癡, 佢係 Ultramarathon Man!

No.1 係Larry Macon (MM #120),  63歲, 現職係律師, 佢嘅驚人紀錄:
    - 506 marathons up to date
    - 105 marathons in 2008 (世界紀錄 ~ 2 marathons per week)
    - 3 marathons in 48 hours
    - 2 marathons in 24 hours
    - Marathons in all 50 US States in 1 year (FOUR TIMES!!)
    - All of 50 States (SEVEN TIMES!!)

No.2 係Chuck Engle (MM #250), 花名叫Marathon Junkie, webpage is
    http://www.chuckengle.com/index.cfm,  紀錄:
    - 170 marathons up to date (get this - he won many of them).
    - 23 marathons so far in 2009
    - 52 marathons in 1 year (one marathon per week)
    -
    160 sub 3 marathons!!!

If you are a Facebook user, you can meet them there.

小弟只係 MM #1265.