香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

脫智慧齿一問

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 2 天

小第去年脫了智慧齒,比左三日病假,建議一星期內不要做運動!!
    我想ching你還是小心一點,激烈運動可能令傷口爆裂,建議放棄,日後還有很多比賽,身體要緊!!

升級   54.9%

該用戶從未簽到

奧兄:小弟前年脫左隻智慧齒(恐怖的經歷....),如果要開刀和只得三日怕傷口未完全癒合,一陣跑跑下傷口爆左就大煲,都係休息多陣好d~

升級   0%

該用戶從未簽到

如要開刀..最快一星期才完全消腫... 開始番正常飲食...
    至少三日完全唔想食野...個頭又痛... 咩都唔想做..只想訓...只想痛苦既日子快 d 過...

小妹勸奧兄唔好去比賽啦

升級   6.05%

該用戶從未簽到

脫完智慧齒頭幾日
    唔好話跑, 連行都唔想行
    加上食唔到野~ 體力上已經成問題
    個人認為最少都要2-3個星期先可以比賽

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2009-5-12 12:32 發表
    小弟六月會開刀做手術脫智慧齒,11/6做手術,14/6要8k賽,想問下會唔會痛幾日,傷口同痛楚對比賽會唔會有影響﹖

哈哈....鍾於搵到樣野經驗好過你....
    我有四次經驗...生得出但打橫左>剝....生唔出牙肉痛>剝..生唔出又壓住神經>剝...剩下一隻無作用>剝
    四個不同情況有晒...

生得出>剝..十幾分鐘就得..兩日回勇..爽呀..(醫生技術好)
    生唔出>剝..開刀...幾下就得...要幾針就得..但都要一星期先回勇..(醫生技術好)
    生唔出又壓住神經>剝...最嚴重一次經驗...手術做足一小時..D血爸爸聲..做完頭暈...之後發炎發高燒...兩星期回勇..過程痛苦(醫生技術麻麻)
    剩下一隻>剝...因為遲早會出現蛀牙..隻牙又無咩用..價錢合理..好..剝埋佢...
    X-ray發現牙腳通左鼻竇...剝完後一星期...擦牙漱口...D水由個牙孔噴回上個鼻流出來..好刺激既經驗...兩星期先回勇...牙孔位埋口..通鼻竇問題解決...(醫生技術好)
    總結經驗是...醫生技術好重要.....

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco爸 於 2009-5-12 14:45 發表

生唔出又壓住神經>剝...最嚴重一次經驗...手術做足一小時..D血爸爸聲..做完頭暈...之後發炎發高燒...兩星期回勇..過程痛苦(醫生技術麻麻)
    剩下一隻>剝...因為遲早會出現蛀牙..隻牙又無咩用..價錢合理..好..剝埋佢...

我係呢個 case.....
    仲要兩隻都係....

果陣一次剝兩隻..一個月剝晒.. 成個月幾乎無野食...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco爸 於 2009-5-12 14:45 發表

哈哈....鍾於搵到樣野經驗好過你....
    我有四次經驗...生得出但打橫左>剝....生唔出牙肉痛>剝..生唔出又壓住神經>剝...剩下一隻無作用>剝
    四個不同情況有晒...

生得出>剝..十幾分鐘就得..兩日回勇..爽呀 ...

好恐怖....

我暫時都係剝左上面兩隻...都係生得出>剝.... 所以無咩事..
    B

升級   0%

該用戶從未簽到

我都剝過智慧齒呀~ 可能我好彩, 唔使開刀都剝到~
    成個過程如果唔計等麻醉針黎料, 真係一分鐘搞惦~
    當日只係唔敢食熱0野, 無乜點痛過~ 第二日已經無乜大問題, 第三日仲去0左沖圈0忝~

不過我呢個 case 係唔使開刀0架~ 可能有少少唔同~

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 2 天

原帖由 oscar 於 2009-5-12 12:32 發表
    小弟六月會開刀做手術脫智慧齒,11/6做手術,14/6要8k賽,想問下會唔會痛幾日,傷口同痛楚對比賽會唔會有影響﹖

我剝完牙足足痛足四日, 四日病假無白賺,所以建議唔好操勞

升級   78.75%

該用戶從未簽到

oscar......上面咁多位都有好慘痛既經驗

其實好睇幫你做o個位醫手既手勢同你隻牙生成點

我智慧齒打横生....照理脫牙後應該好痛
    我自己好好彩....個醫生技術好.....
    完全唔痛....仲可以即日正常食野(醫生仲講笑話可以打邊爐)

祝你好運

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 stanleyhpm 於 2009-5-13 11:41 發表
    oscar......上面咁多位都有好慘痛既經驗

其實好睇幫你做o個位醫手既手勢同你隻牙生成點

我智慧齒打横生....照理脫牙後應該好痛
    我自己好好彩....個醫生技術好.....
    完全唔痛....仲可以即日正常食野(醫 ...

stanley 兄..你當時用不用開刀 ?

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-5-13 11:53 發表

stanley 兄..你當時用不用開刀 ?

兩邊牙都打横生.....點可能唔開刀
    不過最細傷口....麻醉藥過左之後都無痛過

脫兩次...
    第一次因為要連照xray....所以半個鐘
    第二次醫生話隻牙難脫一d....但都係只十五分鐘左右收工

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 stanleyhpm 於 2009-5-14 14:31 發表

打横生.....點可能唔開刀
    不過最細傷口

兩次都係半個鐘收工......無大家要一個鐘以上咁慘

我果隻在牙床深處....
    剝成個鐘之餘... 剝完果下真係暈暈地...
    oscar 兄個 case 應該要開刀開得好深

oscar 兄 : 記得果日食定野才去剝...

升級   78.75%

該用戶從未簽到

奧兄.....祝你好運
    願主與你同行

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

So serious ?  It only took 10 mins to get loose of my 智慧齒 in the dental clinic last months.

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 blurmax 於 2009-5-14 15:30 發表
    So serious ?  It only took 10 mins to get loose of my 智慧齒 in the dental clinic last months.  

個個人都唔同.....
    醫生手勢.....隻牙生得幾樣衰......都有影響