香港長跑網  - 長跑長友

岩岩開始減肥,有d問題

升級   1.05%

該用戶從未簽到

我岩岩考完會考, 所以依家開始減肥lu~

我155cm , 但重130磅>.<
我跑左兩日,一日跑左24mins,二日跑左35 mins,我跑得咁少會唔會無用呀??我係慢跑ga
而且跑完後幾耐先好食嘢呀??
我真係好想減肥呀

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   1.05%

該用戶從未簽到

嗯嗯...咁我一定要再跑耐d
但我依家跑一陣都好喘氣

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   1.05%

該用戶從未簽到

咁我依家跑得咁少有無用ga??

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   37.45%

奮鬥
  • 簽到天數: 6 天

原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-5-12 18:50 發表

小弟愚見, 30分鐘或以上的帶氧運動已經有效. 不過控制飲食都好重要.

咁跑一個鐘會唔會太多呢?  

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 齋老味 於 2009-5-13 10:35 發表

咁跑一個鐘會唔會太多呢?  

一個鐘咋喎?對玩長跑既人黎講,點會多呀~~~

升級   37.37%

該用戶從未簽到

原帖由 witchycatcat 於 2009-5-14 13:29 發表

直情係少啦。

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 lips 於 2009-5-14 20:37 發表

直情係少啦。

但係以減肥為目標
    一個鐘應該 ok 掛?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 witchycatcat 於 2009-5-14 13:29 發表

對於一個0岩0岩開始做運動..有番咁上下重量既朋友來講
    已經算係唔錯 gala~
    老味兄..加油 ar~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 齋老味 於 2009-5-15 10:45 發表

但係以減肥為目標
    一個鐘應該 ok 掛?

先行住 30-45 分鐘...
    習慣0左..又無唔舒服再慢慢加
    暫時隔日做... 唔夠才加時間

同埋暫時你而家最重要係控制飲食

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 lips 於 2009-5-14 20:37 發表

直情係少啦。

ching.. 請搞清楚老味兄個 background 先作 comment啦...
    老味兄而家超過 200 磅丫...如無運動背景.. 一小時對佢來講算係多...

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 ee_tpk 於 2009-5-15 10:49 發表

先行住 30-45 分鐘...
    習慣0左..又無唔舒服再慢慢加
    暫時隔日做... 唔夠才加時間

同埋暫時你而家最重要係控制飲食

星期二跑機
    在機上面 "留" 在一個鐘
    九成時間係走
    甚至係行
    回返d氣就慢跑
    不過唔夠一兩分鐘就要減速
    變返做行.............  

禽日星期四就去左練籃球
    都有跑

諗住星期六日再跑/行  
    一星期三次運動應該 ok 掛  

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 齋老味 於 2009-5-15 11:09 發表

星期二跑機
    在機上面 "留" 在一個鐘
    九成時間係走
    甚至係行
    回返d氣就慢跑
    不過唔夠一兩分鐘就要減速
    變返做行.............  

禽日星期四就去左練籃球
    都有跑

諗住星期六日再跑/行  :loveliness ...

師兄.. 一個星期三次已經好好啦..
    或者在跑步機上全部時間都係急步行啦...
    如果覺得跑步機太悶... 一半時間急步... 一半時間健身單車...
    跑可能對你膝頭既衝擊都幾大下 ga~

仲有..你飲食方面點丫 ?!
    記住報番你既體重丫...

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-5-15 11:19 發表

如果覺得跑步機太悶... 一半時間急步... 一半時間健身單車...

記住 ...

一路睇書/睇電視/聽收音機黎急步行就唔悶啦
    呢個係我同事教既. 佢一路踩單車一路睇漫畫, 睇完就夠一日的基本運動...
    齋老味 ching, 一起努力~ 我都唔輕你幾多...
    ee 我洗唔洗都報埋重量呢...
    好似報埋個動力更大...

升級   37.45%

奮鬥

原帖由 ee_tpk 於 2009-5-15 11:19 發表

記住 ...

我樓下好似冇單車機
    太空踏步機有冇用呢??  

飲食方面太難控制
    家陣係:
    早餐 - 豐富既外賣拎返上 office 食
    午餐 - 四塊方包/麥包 + 花生醬
    晚餐 - 屋企煮乜食乜 或 食左飯盒先跑步/打波

我諗緊減一減個晚餐
    屋企食一碗飯
    或食少少野就去運動
    不過唔知食乜好  

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 e.c. 於 2009-5-15 11:51 發表

一路睇書/睇電視/聽收音機黎急步行就唔悶啦hgj091" />" />hj
    呢個係我同事教既. 佢一路踩單車一路睇漫畫, 睇完就夠一日的基本運動...
    齋老味 ching, 一起努力~ 我都唔輕你幾多...hgjD092" />" />hj
    ee 我洗唔洗都報埋重 ...

呢 d 真係壞習慣.... 做既時間雖然係夠...
    但係如果個心跳率去唔到 training zone... 時間長咁又點呢...

emma~ 你快 d 去你個 blog 報體重同埋餐單丫...

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 齋老味 於 2009-5-15 12:00 發表

我樓下好似冇單車機
    太空踏步機有冇用呢??  

飲食方面太難控制
    家陣係:
    早餐 - 豐富既外賣拎返上 office 食
    午餐 - 四塊方包/麥包 + 花生醬
    晚餐 - 屋企煮乜食乜 或 食左飯盒先跑步/打波

我諗緊 ...

呢個都唔錯... 順便可以減下 byebye 肉
    1) 早餐 - 通咩外賣呢 ? 如果有公仔面... 腸仔煎蛋奶茶果 d 就唔係太好
    2) 花生醬算幾肥... 換0左佢做香蕉, 好味又無咁肥
    3) 唔知你家人煮 d 咩.... 不過盡量少肉多菜....盡量八點前食...
    如果想 skip 0左晚上果餐..做運動前兩小時食條蕉...梳打餅..麥皮....
    但做完運動唔好飲汽水..甜飲....