香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

有無人知咩事,痛到跑唔到

升級   6.32%

該用戶從未簽到

我一直無做開運動,日日坐寫字樓,明白運動的重要性,同埋想減肥(173,68kg手手腳腳唔肥,只係有個肚腩,好核突),所以買了對跑鞋開始了隔日跑步了
第一次跑,因為成日跑下停下,所以無咩事,只係第2日成隻腳好酸軟
第二次跑,知道要連續的運動先可以消脂,所以盡量跑唔想停,但問題來了,我發展小腿前方的骨果d位好痛,另外只要頂唔順停下來或慢下來,雙腳好似火燒一樣,好辛苦.
昨日第三次跑,跑了一公里後其中一隻腳的"拗柴位"好痛好痛,完全跑唔到了,今日番工果個位都好痛,行路"怪"下"怪"下....

呢幾次跑我都係跑一公里便開始頂唔順了,跑得好辛苦,腳似火燒,腳痛,無氣等等,只係第二次跑時共用了40分鐘跑了4公里,其實都唔算跑得快...究竟咩問題,相反我老婆一起跑,佢完全無事,又跑到..仲好過我...我體能真係好差?另外我的痛位係咩問題?仲有點解停下來會似火燒?謝謝
另外我依家係唔係要去睇鐵打?
+1 0
上一篇︰祝carcar22 ctse 5月14日生日快樂下一篇︰Casio SGW-200

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   6.32%

該用戶從未簽到

我會先用10分鐘行去我跑步的地點,算嗎 ?到左後拉幾下便跑,算嗎 ?
我老婆同我一樣,但佢無事,
請問關拉筋事嗎 ?
謝謝

升級   74.21%

該用戶從未簽到

「拉筋」動作好重要,尤其是對平時沒有怎麼運動的人。
雖然你只是慢跑,但因為你平日沒鍛練跑步要動用的群組肌肉和關節,在沒有適量的伸展運動下很容易受傷。
還有,你跑完後,有沒有都做伸展動作 (拉筋)?

升級   6.32%

該用戶從未簽到

我有做,但其實我唔識做 ,只係跑前跑後 壓腿幾下...唔知夠唔夠, 同做得岩唔岩

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   6.32%

該用戶從未簽到

謝謝師兄指教
請問有無一d 教拉筋的網 介紹一下,跑步應該做邊三個拉筋動作

升級   78.75%

該用戶從未簽到

除左各位所講拉筋熱身同凍身之外....

其實都要考慮身體既適應問題
一般無運動開既朋友.......呼吸未適應
一開始做運動都會有肌肉酸痛既問題

只要堅持運動,有關問題應該越來越少

師兄可以做下按摩或者用凍敷酸痛部份
如果問題持續....就真係最好睇醫生啦

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

升級   6.32%

該用戶從未簽到

原帖由 stanleyhpm 於 2009-5-14 10:30 發表
    除左各位所講拉筋熱身同凍身之外....

其實都要考慮身體既適應問題
    一般無運動開既朋友.......呼吸未適應
    一開始做運動都會有肌肉酸痛既問題

只要堅持運動,有關問題應該越來越少

師兄可以做下按摩或者用凍 ...

係呀 初初的 肌肉酸痛我都仲頂到, 但昨晚跑的拗柴痛,頂唔到了,我諗係已經傷左果個關節了,我諗一陣收工要去睇鐡打...但好番後我都會堅持跑, 所以上來問問各師兄 睇睇 我邊到出問題...唔知會唔會 姿勢錯了....

升級   6.32%

該用戶從未簽到

升級   76.8%

該用戶從未簽到

師兄我在友網都搵到一些有關跑步拉筋訓練. 待你腳好番後可以試一試.
    http://www.discuss.com.hk/viewth ... &extra=page%3D1

升級   6.32%

該用戶從未簽到

原帖由 jsmleung02 於 2009-5-14 11:14 發表
    師兄我在友網都搵到一些有關跑步拉筋訓練. 待你腳好番後可以試一試.
    http://www.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=4395021&extra=page%3D1

感謝感謝
    小弟在城門河跑,希望可以快d好番再跑啦

升級   0%

該用戶從未簽到

c-hing, 有時間可以參加吓 "邪神霸腿傳功大會" 跟大家一齊學吓跑步基本功 (免費既)!!
    基本上每個星期都會搞一次!
    https://www.longrun.hk/forum/vie ... 4950&highlight=

升級   93.67%

該用戶從未簽到

或者唔好跑街住, 落運動場跑, 無咁傷; 始終你太重, 如果跑姿唔好, 拉筋又唔足夠, 一下子跑得太多太快(因為你要跟住老婆跑), 就好易出事. 係運動場, 可以各有各跑, 因身體狀況而決定速度同距離, 咁就可以長跑長有啦!

升級   6.32%

該用戶從未簽到

原帖由 cu83 於 2009-5-14 11:30 發表
    c-hing, 有時間可以參加吓 "邪神霸腿傳功大會" 跟大家一齊學吓跑步基本功 (免費既)!!
    基本上每個星期都會搞一次!
    https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=4950&highlight=

謝謝版主,果日岩岩唔得閒....我要等下一次了....

升級   6.32%

該用戶從未簽到

原帖由 sunrise 於 2009-5-14 11:35 發表
    或者唔好跑街住, 落運動場跑, 無咁傷; 始終你太重, 如果跑姿唔好, 拉筋又唔足夠, 一下子跑得太多太快(因為你要跟住老婆跑), 就好易出事. 係運動場, 可以各有各跑, 因身體狀況而決定速度同距離, 咁就可以長跑長有啦!

謝謝你的提議 我會諗一下或者轉跑樓下的籃球場

升級   49.45%

該用戶從未簽到

我覺得你無乜點做運動, 而一開始就選擇跑步, 加上熱身及拉筋做得不足, 可能會對一些關節位構成一定的壓力. 我想你可以讓身體休息一下, 痛的地方試下敷冰, 好番之後, 可改為游水及踏單車等有氧運動, 這些運動對關節的沖擊較少. 輔以適量的負重訓練, 當肌力增強後, 才開始跑步, 我覺得這樣會較好.

我當初跑步時, 連2km都跑唔到, 跑完腳後跟痛到彈起. 之後改為踏單車及游水, 適應了一定的運動量後再跑步, 感覺舒服些.

升級   6.32%

該用戶從未簽到

唔知係唔係用錯腳腕的力,所以傷了腳腕

升級   40.15%

該用戶從未簽到

原帖由 zivho 於 2009-5-14 09:24 發表
    我一直無做開運動,日日坐寫字樓,明白運動的重要性,同埋想減肥(173,68kg手手腳腳唔肥,只係有個肚腩,好核突),所以買了對跑鞋開始了隔日跑步了
    第一次跑,因為成日跑下停下,所以無咩事,只係第2日成隻腳好酸軟
    第二次跑 ...

zivho師兄,你既身高同我一樣波,而且我都有 71 kg  ,未有肚腩住 ,可能我肥得均 .........
    假如受傷,或覺得有痛楚就休息,休息再休息 直至沒傷痛為止.先再起跑過啦 ~
    係喎,你著乜野牌子既鞋架?

如果你完全好番,可以先游下水,踩下單車,再做 gym ,最後再跑步,進步會很神速的 o ~