香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

脛前肌問題

升級   90%

該用戶從未簽到

大家好~脛前肌問題煩左好耐
本人以前跑步因感到痛so唔跑
但現家跑唔到50m左右開始痛(脛前肌)
本人照左X光,骨係無問題
但次次跑都係脛前肌腫脹,無法收縮,前掌唔可以提起,一用手試提就十分痛
過左30分鐘左右又無事= =
做其他運動就無里個問題
+1 0
上一篇︰相片20090510_分齡組三項鐵人賽下一篇︰閣下有色盲嗎?大家可以入來測試吓!

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 water1990 於 2009-5-14 22:50 發表
    但次次跑都係脛前肌腫脹,無法收縮,前掌唔可以提起,一用手試提就十分痛
    過左30分鐘左右又 ...

脛骨前肌:起自脛骨體和小腿間膜,連接至內側楔骨和第1跖骨底,動作足背屈及內翻.
    照計就好小受傷機會wor!會唔會係比目魚肌出事呀?我諗要詳細了解下你的跑步方式先得!例如;熱身;跑姿;跑速等!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 water1990 於 2009-5-14 22:50 發表
    過左30分鐘左右又 ...

請問師兄有無請教過醫生會唔會係肌腱發炎? 如果唔係骨折, 有好多可能性會令脛前肌痛, 正如前進師兄/姐所講, 跑姿, 熱身, 跑速, 另外可能係跑鞋緩震唔足夠, 或者經常跑硬地, 訓練量忽然增加等等, 令小腿脛骨處的骨膜骨質的正常連接遭到破壞,引起脛骨處骨膜鬆弛或分離,造成骨膜粘連、腫脹、充血, 不如你試跑草地或者更換跑鞋, 最好諮詢多次醫生意見! 祝早日痊癒

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 前進 於 2009-5-14 23:51 發表

脛骨前肌:起自脛骨體和小腿間膜,連接至內側楔骨和第1跖骨底,動作足背屈及內翻.
    照計就好小受傷機會wor!會唔會係比目魚肌出事呀?我諗要詳細了解下你的跑步方式先得!例如;熱身;跑姿;跑速等!

多謝師兄解答
    我只係感到脛前肌有問題,其他肌肉十分正常,無任何問題
    熱身我用20~30分鐘,各熱身運動都做齊
    跑姿,後跟先落,手成90度角,身體微微向前
    跑速係慢速

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 WinggniW 於 2009-5-15 11:34 發表

請問師兄有無請教過醫生會唔會係肌腱發炎? 如果唔係骨折, 有好多可能性會令脛前肌痛, 正如前進師兄/姐所講, 跑姿, 熱身, 跑速, 另外可能係跑鞋緩震唔足夠, 或者經常跑硬地, 訓練量忽然增加等等, 令小腿脛骨處的骨 ...

多謝師兄解答
    我有睇醫生(政府醫生,即輪街),佢同我照左X光and比左d消炎藥,食完休息一個月重係唔跑得,之後自己去藥房買消炎膏,用左唔同牌,用左7個月,之後再跑都係唔得,就上左來

升級   90%

該用戶從未簽到

脛前肌腫痛只限於右腳,左腳完全無事

升級   7.45%

該用戶從未簽到

回復 1# 的帖子

Water1990:
    我三年前也有這個情況,後來經教練提點是因為我跑步時前掌著地。我跟教練的提議改變著地方式--滾掌方式,脛骨前肌的問題已解決。末知Water1990是否和我的情況相同呢?

升級   100%

開心

原帖由 water1990 於 2009-5-15 17:01 發表

多謝師兄解答
    我只係感到脛前肌有問題,其他肌肉十分正常,無任何問題
    熱身我用20~30分鐘,各熱身運動都做齊
    跑姿,後跟先落,手成90度角,身體微微向前
    跑速係慢速

就咁睇好似無咩問題!但脛前肌傷應該不足以另你50m都跑唔倒wor!因為肌肉組織係層層疊,假設是內部拉傷發炎滑液積聚係脛前肌底都有可能wor!
    睇睇似唔似咁樣
    比目魚肌:位於腓腸肌的深面,起自脛及腓骨上端的後面.腓腸肌內,外側頭及比目魚肌上端起點共為工個頭,向下合成一肌腹,故名小腿三頭肌,再向下移至一個粗大的跟腱,,連接至跟骨結節.小腿三頭肌主要作用是屈膝關節和屈距小腿關節.在站立時,能固定膝關節和距小腿關節.防止身體向前傾斜,故對維持人體直立姿勢有重要作用.如果肌腱損傷或跟腱撕裂,會不能抬起足跟,及會影響行走和跑跳.
    以上內容只供參考!始終都係要睇醫生呀!

升級   3.16%

該用戶從未簽到

我上年都試過左腳脛前肌出問題,一跑得快過4'30/km就會扯得好緊,越跑得快佢就越扯得緊,好似抽筋一樣,想跑都跑唔到,之後去睇物理治療師,佢話好大可能係因為我用腳跟落地時而又太過刻意剔起腳尖而令到脛前肌無得放鬆休息所引致,之後我改用中掌落地,而提腿時盡量放鬆小腿同腳腕,自從改變左落地方式之後就無再出事,而家適應左放鬆小腿同腳腕個動作,再次改用返腳跟落地經過3次馬仔的測試亦都無問題啦,希望幫到你~

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 前進 於 2009-5-15 23:30 發表

就咁睇好似無咩問題!但脛前肌傷應該不足以另你50m都跑唔倒wor!因為肌肉組織係層層疊,假設是內部拉傷發炎滑液積聚係脛前肌底都有可能wor!
    睇睇似唔似咁樣
    比目魚肌:位於腓腸肌的深面,起自脛及腓骨上端的後面.腓腸 ...

我可以跑到50m,但脛前肌會腫脹,,
    跑100m左右對右腳無咩力,我用大腿力將小腿提起,忍痛跑完3個圈(400mx3)跑完對右腳震得好西利,加上又極痛
    比目魚肌好以無咩事,跑完都係得脛前肌有問題
    如果睇醫生,應該睇咩科醫生好,我唔係好識搵咩類型醫生醫對腳

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 Mike_Li 於 2009-5-15 22:23 發表
    Water1990:
    我三年前也有這個情況,後來經教練提點是因為我跑步時前掌著地。我跟教練的提議改變著地方式--滾掌方式,脛骨前肌的問題已解決。末知Water1990是否和我的情況相同呢?

我之前都有用前掌,但有朋友提點,有轉滾掌,但問題都重係到

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 minikeung 於 2009-5-16 13:20 發表
    我上年都試過左腳脛前肌出問題,一跑得快過4'30/km就會扯得好緊,越跑得快佢就越扯得緊,好似抽筋一樣,想跑都跑唔到,之後去睇物理治療師,佢話好大可能係因為我用腳跟落地時而又太過刻意剔起腳尖而令到脛前肌無得放鬆休息 ...

多謝師兄意見,請問物理治療師大約要幾錢??

升級   3.16%

該用戶從未簽到

三百幾~你試下提腿時放鬆d腳腕同小腿再用中掌落地,睇下得唔得先,因為我一改左就真係無事喇~

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 water1990 於 2009-5-16 14:29 發表

多謝師兄意見,請問物理治療師大約要幾錢??

ching, 最好先睇骨科, 如果真係有需要, 會寫信轉介去睇物理治療, 物理治療師係按醫生既診斷再作出治療

升級   90%

該用戶從未簽到

原帖由 minikeung 於 2009-5-16 14:52 發表
    三百幾~你試下提腿時放鬆d腳腕同小腿再用中掌落地,睇下得唔得先,因為我一改左就真係無事喇~

試過,一樣痛

升級   3.16%

該用戶從未簽到

0甘師兄你真係去睇醫生會穩陣D~~祝好~~

升級   100%

開心

原帖由 water1990 於 2009-5-16 14:22 發表

我可以跑到50m,但脛前肌會腫脹,,
    跑100m左右對右腳無咩力,我用大腿力將小腿提起,忍痛跑完3個圈(400mx3)跑完對右腳震得好西利,加上又極痛
    比目魚肌好以無咩事,跑完都係得脛前肌有問題
    如果睇醫生,應該睇咩科醫 ...

如你所講腳又腫又痛應該肌肉擲裂都唔定wor!我諗你都係唔好跑住搵倒個真正受傷原因攪掂左先好再跑囉!現階段多d R,I,C,E,最好做下體能,一樣可以keep fit啫!無為攪到番唔倒轉頭鴉!要留意埋你著對鞋是否合適!好多時都係俾佢線親都唔知架!
        如果你接受倒針灸,我覺得幾有效!

升級   10%

該用戶從未簽到

WATER兄
    我都有呢個問題呀
    你係咪有扁平足呀

升級   60%

該用戶從未簽到

我都有呢個問題...
    我係扁平足。
    四個月都未好返...有咩高見?

升級   70%

該用戶從未簽到

我都係,隻腳好痛