香港長跑網  - 長跑長友

求救!右膝頭後有條根扯住痛!

關閉 [複製鏈接]

升級   0%

該用戶從未簽到

有一次操練,可能快過頭,感覺右膝頭右邊條根有小小痛,不過無理。
但過兩曰再跑左兩曰每次20k,又係最後時又有小小痛。再過兩日去
練速度跑左3k忽然條根又痛,甘就即停休息4天去跑渣打全馬。
自己都驚會再痛,只用6至7分鐘步速愎慢跑,但去到20k又再痛,
捱多幾k都唔敢跑。
我係咪根莫發炎,點醫?而家用手襟膝部右邊有小小痛!

升級   56.2%

該用戶從未簽到

請問落樓梯會唔會痛?或屈膝頭就痛?

升級   0%

該用戶從未簽到

跑完即時就痛,就甘屈膝唔痛,係地下屈膝就有d陰陰痛。但一曰後就無セ痛。

升級   56.2%

該用戶從未簽到

唔知你exactly個位置,但我都試過差不多情況,都是跑到20k左右就痛,但本人不理照跑,後來連渣打馬拉松都不能完成,理論上要休息,最好食消炎藥及休息2星期才開始跑,而且最多跑20k,如果沒有痛,下次就可以跑長D。

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

聽落都幾嚴重,最好睇醫生,以免延誤治療。
    重要多作休息,可以多步行代替跑步!
    記住"千其千其千其"唔好心急重有成年比你準備"渣打全馬"…

升級   3.16%

該用戶從未簽到

建議看看物理治療!

這個位置,通常大部份跑友都有試過,嚴重者是ITB都唔其。

小弟有很多師兄都有此症,原因是左內則肌肉發達,而右則肌肉被左則肌肉UN帶拉住,因此使右邊痛。
    始理方法就是練多點四頭肌肌肉。

還是建議你找 物理治療師。

我就變咗咁:
    http://hk.myblog.yahoo.com/nwaiho/article?mid=338

升級   0%

該用戶從未簽到

[quote]原帖由 batigoal 於 2008-2-25 22:52 發表
    唔知你exactly個位置,但我都試過差不多情況,都是跑到20k左右就痛,但本人不理照跑,後來連渣打馬拉松都不能完成,理論上要休息,最好食消炎藥及休息2星期才開始跑,而且最多跑20k,如果沒有痛,下次就可以跑長D。

啱啱係藥房配左根發炎的藥,老細話根發炎專用$30  10粒早晚一粒。
    睇下會唔會好d,休息第三天!

升級   56.2%

該用戶從未簽到

一定要足夠休息,唔可以急,我今年渣打跑全馬,一星期前又發炎,估計是熱身不足(因為個日天氣好凍),跑前6日全休息,但當日跑到 2x k 開始痛。所以最好休息2星期。

升級   30%

該用戶從未簽到

我有同一問題
    根發炎的藥有用嗎?
    可以推薦我嗎?
    谢谢

[email protected]

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 2 天

要食藥,同埋搽藥膏

升級   30%

該用戶從未簽到

可以话我知藥名嗎?

升級   9.67%

該用戶從未簽到

CHING..你個情況有可能係條根脹咗...我有一個相熟另頪按摩師..他住美孚..係吾錯,,佢可能幫到你,有興趣就pm我啦...

升級   30%

該用戶從未簽到

Thanks for your reply.
    I had PM you & look forward to hearing for your further info.