香港長跑網  - 長跑長友

一星期跑80k 好難..

升級   100%

• 簽到天數: 11 天

多謝各位高人意見...
    我前星期己有進步, 跑咗約68k... 

我會向70k進發..

升級   38.35%

慵懶
  • 簽到天數: 24 天

回復 1# 的帖子

樓主好強,現時咁熱天氣都可以70k,咁等到冬天備戰時期咪好輕易上到100k以上?

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

可媲美職業運動員....
    我而家50k 都未知點先夠....
    日日跑12~13k 又未應付到
    打到呢道...又突發奇想
    如果每日都跑短d 如5~6k
    然後先加長(每日都跑長d)
    唔知得唔得?

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 ChARsoN 於 2009-5-19 00:14 發表
    可媲美職業運動員....
    我而家50k 都未知點先夠....
    日日跑12~13k 又未應付到
    打到呢道...又突發奇想
    如果每日都跑短d 如5~6k
    然後先加長(每日都跑長d)
    唔知得唔得?

charson兄:
    根本個原理就係咁......
    無人叫你一開波就100k.....你要慢慢咁俾個身體習慣

仲有樓主.....我地之前都講過...練習唔係為里數而生.......
    我相信樓主都係跑下年渣打?.......其實無需要咁早就跑到80k以上
    而家只需要keep到每星期50-60k已經好夠.....
    你去到全馬比賽前兩至三個先開始慢慢加里數都唔遲

升級   100%

• 簽到天數: 11 天

覆各高人.

咁多位跑兄.

多謝意見.

我都想係唔同氣溫及環境下練習. 我相信80K係我極限.

恒恒.

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 chengtszhang 於 2009-5-18 21:56 發表
    多謝各位高人意見...
    我前星期己有進步, 跑咗約68k...

我會向70k進發..

本人已增加到140+k。最重要的是慢慢加,每週增加不超過10%。而且增加里數時最好暫停速度訓練。加完了再做像interval的訓練

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 stanleyhpm 於 2009-5-19 00:26 發表

charson兄:
    根本個原理就係咁......
    無人叫你一開波就100k.....你要慢慢咁俾個身體習慣

仲有樓主.....我地之前都講過...練習唔係為里數而生.......
    我相信樓主都係跑下年渣打?.......其實無需要咁早就 ...

師兄,不能在全馬三星期時加里,相飯,所有的training plans都在全馬兩三星期前開始taper period-就是減少里數。

升級   95.6%

該用戶從未簽到

一星期我三十k 都唔知跑唔跑到, 咁練法我下年唔知頂唔頂得順全馬

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 kito807 於 2009-7-9 10:33 發表
    一星期我三十k 都唔知跑唔跑到, 咁練法我下年唔知頂唔頂得順全馬

試試減慢速度來加遠距離。不要放棄啊!

升級   1.58%

該用戶從未簽到

easy >>>

升級   1.58%

該用戶從未簽到

+ oil 大家