香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

耐熱....

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

請問各位夏日操長課時點樣頂落去...?
    有無辦法提高自己可抵受ge 溫度呢?
    我就會跑到個頭"慶"晒
    唔知提高跑速來令自己感受更多空氣流動(風吹)得唔得? (但對我來講要tempo 速度先夠)
    大家討論下吖~
    +1 0
    上一篇︰NiXX 牌跑褲下一篇︰2009-05-17 必達夏日長跑 2009(8K) -- By Hungry Dragon

升級   68.33%

該用戶從未簽到

Charson 師兄,
    我住屯門既時候,經常跑大欖涌水塘去深井,
    唔知係唔係水塘樹陰多,特別涼....
    如跑街會比跑山熱.....(個人感覺)

(太太發言:佢已經黑到唔洗防曬.....?所以佢唔怕曬 la!)

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 3 天

原帖由 ChARsoN 於 2009-5-20 00:00 發表
    請問各位夏日操長課時點樣頂落去...?
    有無辦法提高自己可抵受ge 溫度呢?
    我就會跑到個頭"慶"晒
    唔知提高跑速來令自己感受更多空氣流動(風吹)得唔得? (但對我來講要tempo 速度先夠)
    大家討論下 ...

好簡單~~~得閒中午落去曬一,兩個鐘~~~唔洗你跑都有用~~~不過記得做好防曬

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 23 天

原帖由 sleung2002hk 於 2009-5-20 00:20 發表

好簡單~~~得閒中午落去曬一,兩個鐘~~~唔洗你跑都有用~~~不過記得做好防曬

"呼吸"效率 都同樣重要

練法:

其一: 用"閉氣"黎練, 2-3組, 每組08-25秒(視乎狀況)

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 洛虎添 於 2009-5-20 01:14 發表

練法:

其一: 用"閉氣"黎練, 2-3組, 每組08-25秒(視乎狀況)

請問點解要練閉氣....??
    有咩好處...?

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 92 天

原帖由 witchycatcat 於 2009-5-20 09:14 發表

請問點解要練閉氣....??
    有咩好處...?

我估大隻兄係答抄神仔問的 - 夏日操長課時點樣頂落去...?
    除左要耐熱, 仲要練好條氣

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 789 天

個人冷靜d
    控制速度
    盡量KEEP住慢心跳

Kin in Running

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 running-sue 於 2009-5-20 09:35 發表

我估大隻兄係答抄神仔問的 - 夏日操長課時點樣頂落去...?
    除左要耐熱, 仲要練好條氣

t-跑手既方法.........
    我寧願去游池做浮屍...

升級   13.16%

該用戶從未簽到

以前寫過一篇有關夏天練跑的文章, 跟各位Ching/Ctse分享, 純粹個人意見,無需認同。

究竟夏天練唔練好?

每當跑季結束,炎炎夏日將至之際,總會有些人出來叫人游吓水,跑少D,或者跑短D及跑快D。理由是經過整個跑季之後,一個人已經身心疲乏,五勞七傷,應該好好休息一下,而且夏日炎炎,實在不宜進行長跑運動。這似乎是普通常識,但假如你希望在下個跑季成績有所突破,你應好好利用這個夏日去提升你的水平!

假如你整個夏季只做Cross Training,到跑季開始前一兩個月才開始練習,相信極其量你的水平跟現在差不多。但假如你有一套計劃,在這四五個月內,你的水平有可能有所突破.因為由於夏季比較少賽事,所有你可更集中精神練習。當你習慣在炎熱天氣下練習,當季初天氣轉涼的時候,你會感覺跑得特別輕快,大大加強信心。假如你有一個實力跟你不相伯仲的對手,他在夏季休息或只做Cross Training,到跑季開始前一兩個月才開始練習,在季初時你很大機會擊敗他,大大加強你的信心。而你的對手被你擊敗後,會覺得你大有進步,漸漸覺得敗給你不太出奇。而你由於擊敗對手,希望繼續保持這個勝果,於是加緊訓練。此消彼長,你在不知不覺中已經提升你的水平。

夏天主要是進行基礎訓練,長課還是少不了。跑短D及跑快D之說其實是想當然而已,因為假如缺乏長課基礎,一定沒可能跑得快。但夏日炎炎,如何去跑長課呢?首先,你需要將距離和速度按溫度調節一下,並選擇在早晚才進行長課,切記要補充水份。平時訓練以中速及慢跑為主,並減少速度課。其他運動當然可以做,但它們只是輔助運動,並不能代替跑步。

升級   0%

擦汗

原帖由 洛虎添 於 2009-5-20 01:14 發表

練法:

呼吸效率何不提高VO2 max. ?
    另外 既然有辦法又何需休跑呢?
    至於閉氣我就一直都唔多掂.....3x 秒就唔想捱落去(係水中)

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 23 天

原帖由 ChARsoN 於 2009-5-20 10:10 發表

呼吸效率何不提高VO2 max. ?
    另外 既然有辦法又何需休跑呢?
    至於閉氣我就一直都唔多掂.....3x 秒就唔想捱落去(係水中)

呼吸效率.. 應該係練到可以節省一定既能量消耗 + 一定程度既耐熱改進

升級   0%

擦汗

原帖由 洛虎添 於 2009-5-20 10:15 發表

呼吸效率.. 應該係練到可以節省一定既能量消耗

咁閉氣閉得多點減少能量消耗? 呼吸次數可以少d ?
    咁不如每次都吸淺d 但保持咁多次數.....維持同跑步個節奏唔好嗎?
    p.s. 我而家跑easy run 一般呼吸都好淺....
    除非胃氣漲谷住道氣@@

升級   77.6%

該用戶從未簽到

我識得個朋友, 佢跑 Trailwalker 都係十幾個鐘. 佢覺得自已耐熱程度差, 就去練高溫瑜伽...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 洛虎添 於 2009-5-20 10:15 發表

呼吸效率.. 應該係練到可以節省一定既能量消耗 + 一定程度既耐熱改進

大隻兄....你要練多d的耐熱 !! ......... 因為成日見你一熱d就停跑....

升級   0%

擦汗

原帖由 TerrySze 於 2009-5-20 18:05 發表

大隻兄....你要練多d的耐熱 !! ......... 因為成日見你一熱d就停跑....

唔知點改善排汗/散熱機能?

升級   40.15%

該用戶從未簽到

原帖由 ChARsoN 於 2009-5-20 18:11 發表

唔知點改善排汗/散熱機能?

抄臣,

不穿就是王道. <-----這是治標,也是小弟早期的首選.

大熱天時,再著得密實d,令到自己未跑已處於勁熱狀態,練習時讓自己身體狀態處於在太陽猛哂既密室下 <----這應是治本,小弟不建議,事關不懂適時補水,中鼠在後. 再者大熱天時,人地見到你著住成 set 下雪裝束 x%&$^&&%*&y&*^*z  

升級   0%

擦汗

原帖由 卓卓 於 2009-5-21 00:03 發表

抄臣,

不穿就是王道.  

咁我應該要係治標同治本之間...
    跑街仍然會穿背心跑~
    另外 比賽時應該都唔比赤膊上陣....(要掛號碼布嘛...)

升級   0%

該用戶從未簽到

最緊要唔好短水、如果唔係好易中暑!!

升級   59.4%

該用戶從未簽到

原帖由 cu83 於 2009-5-21 06:45 發表
    最緊要唔好水、如果唔係好易中暑!!

應該係缺水