香港長跑網  - 長跑長友

第一次跑後膝頭痛, 求解救方法

升級   16.67%

該用戶從未簽到

話說今個月月頭, 小弟跑斜路十多分鐘就因落雨結束
第二日就覺得膝頭當 企起身, 上落樓梯, 跑 就會好痛
休息一星期多無跑之後, 16號去試跑2.5公里, 點知膝頭都仲有小小痛
好似好得好慢, 呢次係我第一次有傷患, 想問下點做先可以好得快啲?
而乜乜七海健骼呀, 維固力呀 個啲會唔會對傷勢痊癒速度提高?
唔該晒大家

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 CharlesAF 於 2009-5-21 18:33 發表
話說今個月月頭, 小弟跑斜路十多分鐘就因落雨結束
第二日就覺得膝頭當 企起身, 上落樓梯, 跑 就會好痛
休息一星期多無跑之後, 16號去試跑2.5公里, 點知膝頭都仲有小小痛
好似好得好慢, 呢次係我第一次有傷患, 想問 ...

你係點樣痛 ?!

後生細仔..未查明病因就唔好亂食藥...
果 d 藥聲稱自己可以修補軟骨....但係未真係針對你既傷呢 ?!
睇你而家既情況... 似係肌肉問題多於軟組織有事....
過一星期都唔好... 應該睇下醫生..唔好亂食藥

升級   16.67%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-5-21 21:56 發表

你係點樣痛 ?!

後生細仔..未查明病因就唔好亂食藥...
果 d 藥聲稱自己可以修補軟骨....但係未真係針對你既傷呢 ?!
睇你而家既情況... 似係肌肉問題多於軟組織有事....
過一星期都唔好... 應該睇下醫生..唔好 ...

哦,原來係肌肉

當企起身既時候, 膝蓋下面個個位(應該係肌肉)要用力
我就係個個位用力過度就會痛, 朝早返學背住書包上樓梯
因為書包重, 所以壓落黎既時候, 要用多啲力先可以上到樓梯, 呢個時候就最痛

不過衣家感覺好好多, 不過用得大力既話都會有啲痛
今晚試下慢慢跑, 痛既話我會停

唔該晒

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 CharlesAF 於 2009-5-22 20:02 發表

哦,原來係肌肉

當企起身既時候, 膝蓋下面個個位(應該係肌肉)要用力
我就係個個位用力過度就會痛, 朝早返學背住書包上樓梯
因為書包重, 所以壓落黎既時候, 要用多啲力先可以上到樓梯, 呢個時候就最痛

...

應該係發炎.. 試下用熱敷敷幾日... 敷完再再拉筋

你仲係痛就唔好跑住啦...

升級   23.75%

無聊
  • 簽到天數: 1 天

好似 E 個徵狀叫"jumpers knee" 呀, 抖下啦,唔好跑住,做下 R.I.C.E.

我諗你對腳既飢肉唔夠 strong, 鍛鍊下先喇.

膝痛好多時都係飢肉唔夠 strong.

升級   16.67%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-5-25 11:08 發表

應該係發炎.. 試下用熱敷敷幾日... 敷完再再拉筋

你仲係痛就唔好跑住啦...

我已經好返
    可能無發炎咁大件事呱
    唔該晒

原帖由 hellobbandre 於 2009-5-25 17:45 發表
    好似 E 個徵狀叫"jumpers knee" 呀, 抖下啦,唔好跑住,做下 R.I.C.E.

我諗你對腳既飢肉唔夠 strong, 鍛鍊下先喇.

膝痛好多時都係飢肉唔夠 strong.

咁我衣家好返,應該點樣預防下次唔會受傷?
    即係點先可以加強肌肉?
    唔該晒

升級   23.75%

無聊
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 CharlesAF 於 2009-5-25 19:23 發表

我已經好返
    可能無發炎咁大件事呱
    唔該晒

咁我衣家好返,應該點樣預防下次唔會受傷?
    即係點先可以加強肌肉?
    唔該晒

膝頭係一個好重要既關節,我地普通行路,膝頭就要負擔係自己既體重,所以體型較胖的人行得耐都會有膝頭痛,當我地跑步既時候,膝頭要承受比普通行路高出好多倍既負擔,特別係你既上下鈄跑.

簡單離講, 當我地腿部用力,係要靠我地既四頭飢,否刖膝蓋就有不正常之郁動,加上我地跑步時膝部要承受較大既壓力,所以膝部好易受傷,可參照以下網頁.

http://ecoledudos.uqat.ca/chinois/032.html

又可以search 下 "等長收縮-isometric contractions"

升級   74.21%

該用戶從未簽到

回復 1# 的帖子

我的膝蓋斷續痛了一年,醫生說是軟組織「蝕」了。我一直在服葡糖胺,又做強化肌力運動,現在情況好轉了。

升級   16.67%

該用戶從未簽到

原帖由 hellobbandre 於 2009-5-26 09:37 發表

膝頭係一個好重要既關節,我地普通行路,膝頭就要負擔係自己既體重,所以體型較胖的人行得耐都會有膝頭痛,當我地跑步既時候,膝頭要承受比普通行路高出好多倍既負擔,特別係你既上下鈄跑.

簡單離講, 當我地腿部用力 ...

我明白啦,好彩我得100磅
    個網好有用,啱晒我,多謝你

原帖由 chengcc209 於 2009-5-26 13:00 發表
    我的膝蓋斷續痛了一年,醫生說是軟組織「蝕」了。我一直在服葡糖胺,又做強化肌力運動,現在情況好轉了。

原來軟組織蝕左係痛咁耐,明白了,唔該晒