香港長跑網  - 長跑長友

醫生介紹?

關閉 [複製鏈接]

升級   3.16%

該用戶從未簽到

各位師兄師姐大家好,姐

在此相問有冇醫生介紹醫膝蓋痛.
受傷經過是這樣,
早前都有跑斜坡作訓練,著舊MIZUNO AERO跑,一直都好地地.
之後買了對MIZUNO LIGHT SUB跑步,有跑過北潭涌15K,SCM全馬和平時田徑場跑步訓練.
再後跑斜坡訓,練後,膝頭就開始成日間歇性痛,有時仲大脾會腳脾.
睇過北角出名黃姓中骨醫3次,話我半月板受傷,做電療,唔得,都一樣.
針灸又做過,最近去了西醫骨科做磁力共震掃瞄找原因,但找不到,前後4次,只是比消炎藥和一此關節藥.
攪到差不多一年都冇正式練跑和參加各賽事.
希望各界朋友如果有身同感受又醫好再吋賽事的朋友,能否介紹醫生醫治.

謝謝

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   3.16%

該用戶從未簽到

ELTON NG

升級   3.16%

該用戶從未簽到

好久沒有來長跑網了,
我最終是找了elton ng物理治療大脾麻痺,膝蓋痛問題,
他說是四頭肌經長時間運動,而我又做唔夠cool down動作,拉返鬆.攪到d深層肌肉硬晒,引致膝蓋痛.
做了7次治療和針灸,加上elton ng教的拉筋動作,好了好多啦,再休息多一點時間,可以再跑步啦!!

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   3.16%

該用戶從未簽到

500元一次,推拿按摩,針灸,教你d輔助運動,
可能佢知我保險有得claim掛!!

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   92.85%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋狂跑步機 於 2008-6-12 23:48 發表
綿羊兄, 閣下駛唔駛長休以作醫療?
小弟右膝每星期數課後都會痛. 拉根時特別痛楚.

跑步機兄,

如果我係你, 我會好番哂先至再跑, 費事將來有後患.

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

中醫道:"通者不痛,痛者不通."

痛是身體自我保護的警號,
    禁示你亂動! 防止傷勢惡化.
    叫你去休息!提你去治療!促進復原.

休息是為了將來,走更長的時間,跑更遠的路程.

升級   92.85%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋狂跑步機 於 2008-6-12 23:48 發表
    小弟右膝每星期數課後都會痛. 拉根時特別痛楚.

C hing,

Please do not stretch if it hurts, you will injure it more.

升級   100%

該用戶從未簽到