香港長跑網  - 長跑長友

樓主: ginnywong

三項鐵人裝備區

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2009-7-22 15:24 發表
我有sidi t2 ga la, 不過驚吾慣, 所以想用波鞋玩一轉先, 熟下駕車先, 回程時用對sidi 踩返.
通常距離 坑洰大約幾多為之正常呢?

我諗要阿 Jason 先答到你 , 我見佢對都係 sidi.

升級   21.55%

該用戶從未簽到

最新消息 都係冇105. 佢叫我用ultegra, 平d賣比我wor, $650倒 抵吾抵,
佢話攞貨果度都冇貨. 原本105 係$490 貴吾貴呢?
細運有冇105lock踏既呢? 真係一波好多節

先是credit card 冇回音in progress攪到咁遲先攞車.
搵吾倒helmet, shoes
有齊之後, 此竟然最普通既腳踏會冇......xxxxx

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2009-7-22 15:55 發表
最新消息 都係冇105. 佢叫我用ultegra, 平d賣比我wor, $650倒 抵吾抵,

先是credit card 冇回音in progress攪到 ...

細己你唔會幫親架啦 , 支天地柱搞到咁羌 ,
105 踏佢買 450 咋

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2009-7-22 15:24 發表
我有sidi t2 ga la, 不過驚吾慣, 所以想用波鞋玩一轉先, 熟下駕車先, 回程時用對sidi 踩返.
通常距離 坑洰大約幾多為之正常呢?

唔好咁做,你會後悔架 踩到入屯門,你有九成機會腳板抽筋
著波鞋都係用番平踏好d
最好用平踏踩番一轉,先熟習下部車。
再練習著lock鞋原地上踏用踏,技巧純熟之後,再用lock踏出車就事半功倍啦!

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2009-7-22 15:55 發表

先是credit card 冇回音in progress攪到 ...

ULTEGRA $650價錢算合理
105踏,我在大埔辛乘買$450

升級   21.55%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2009-7-22 17:02 發表

細己你唔會幫親架啦 , 支天地柱搞到咁羌 ,
105 踏佢買 450 咋

上次順手問佢地105踏, 話490 ga, 又昆我.....

升級   21.55%

該用戶從未簽到

原帖由 cfchan 於 2009-7-22 17:06 發表

ULTEGRA $650價錢算合理
105踏,我在大埔辛乘買$450

合理ga jar, 佢重講到$1 都冇收多我咁. 佢又話來貨都要600幾.

升級   21.55%

該用戶從未簽到

最後call 左褔來村 見成, 有貨$480
好吾想去, 但迫住去.

升級   78%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2009-7-22 18:14 發表
最後call 左褔來村 見成, 有貨$480
好吾想去, 但迫住去.

ching
新車落地一步一步來,你未踩過街同用過lock踏,咁快入屯門都幾危險,
先用平踏來回深井先,熟了車同踩馬路先再在家中習慣鬆lock踏,先入屯門.來日方長,小心為上.

升級   21.55%

該用戶從未簽到

原帖由 bmc 於 2009-7-22 21:46 發表

ching
新車落地一步一步來,你未踩過街同用過lock踏,咁快入屯門都幾危險,
先用平踏來回深井先,熟了車同踩馬路先再在家中習慣鬆lock踏,先入屯門.來日方長,小心為上.

師兄, 我都係咁腍, 今晚8-9來回深井兩轉, 當試車. 用跑鞋+lock 踏.
最快波有d細細既格格聲

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 bmc 於 2009-7-22 21:46 發表

ching

同意, 始終road bike同普遍單車有分別
踩番10k 8k習慣下安全dd

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2009-7-22 21:53 發表

師兄, 我都係咁腍, 今晚8-9來回深井兩轉, 當試車. 用跑鞋+lock 踏.
最快波有d細細既格格聲

你前餅用大定細餅??

升級   21.55%

該用戶從未簽到

前大彼 後最細

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2009-7-22 23:24 發表
前大彼 後最細

問題唔大,可以容忍的話可以由得佢,忍唔到就試下微調波腳線尾黑色果粒螺絲,以1/4圈為限(見以下連結)
先試順時針或逆時針都無問題,反正較錯方向,掉轉頭修正就可以

登錄/註冊後可看大圖

升級   21.55%

該用戶從未簽到

明白, 即係用一用cable 拉長左.....
同d $1000 既cx bike 一樣

升級   21.55%

該用戶從未簽到

新手用sidi, 邊個位置fit 呢? 刻度係 1 3 5 7 9, 我左右就選正中, 但上下就吾知點好, 3 -5 中間.?

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2009-7-23 23:06 發表
新手用sidi, 邊個位置fit 呢? 刻度係 1 3 5 7 9, 我左右就選正中, 但上下就吾知點好, 3 -5 中間.?

無分新手或老手,只要就番你雙腳,發力點在姆指球ball joint位就啱

升級   21.55%

該用戶從未簽到

維有聽朝一路踩一路改啦. 吾該哂.

升級   21.55%

該用戶從未簽到

回復 154# 的帖子

後cable adjust clockwise 或 anticlock wise 都係咁. 之後去攪front derailluer, 較外screw, 較極個outer plate cage 都冇物移位.
而家應該係個前大餅(後最細餅) 磨住條鍊小小.
所以我上次都係踩到第二細個後餅算

升級   92.85%

該用戶從未簽到

After finished watching the Tour de France, 有少少中毒 tim.