香港長跑網  - 長跑長友

咪錶

升級   0%

該用戶從未簽到

今日晌鎮洋睇到d Cateye咪表,價格都好闊下,由三百幾至兩千蚊都有,請問貴果d係值錢晌咩地方呢?

有d聲稱係"無線",呢類咪錶係咩原理? 裝晌前轆定還是後轆呢?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-5-24 22:55 發表
今日晌鎮洋睇到d Cateye咪表,價格都好闊下,由三百幾至兩千蚊都有,請問貴果d係值錢晌咩地方呢?

有d聲稱係"無線",呢類咪錶係咩原理? 裝晌前轆定還是後轆呢?

三百已經是沒線,2k 是不是有心帶和計算 rpm, avg, total distance, ,聽講有d 有 GPS.
我用開有線, 180 蚊詐,沒有計算 卡路裡.
但是已經足夠,有平均速度,總量數,

升級   41.95%

該用戶從未簽到

類似心跳錶咁,個sensor裝响前叉,幅條安裝磁石
車輪轉圈後,sensor會傳送數據到咪錶,當然咪錶同sensor距離有一定限制,超出範圍就感應唔到
仲有,無線sensor經過高壓電纜或接近高壓電源,有機會受干擾,我曾經用過黎沿著輕鐵軌行,有一段時間速度顯示為 0
貴d既無線咪錶或者好d卦!

升級   52.3%

該用戶從未簽到

有線又平又stable, 不過如果你想架車整齊d, 無線會好睇d
個人perfer有線sigma, 字比較大隻
個人又比較將咪表裝係stem多過handle bar, 係正中間好睇d

升級   78%

該用戶從未簽到

貴個D應該係V2 or V3,一個sensor 裝在後轆可以計到速度同餅轉速好處係無線同裝小一舊sensor。V2 好似1k左右,V3就千幾另有心跳功能同行2.4G wireless 防干擾。如比到千幾蚊,我情願買隻garmin 405 + sensor.約三千元但有GPS功能同跑步,出街都用到。